Štát bude na nájomnom pomáhať aj neuzavretým maloobchodom

situácia v Bratislave poèas druhej vlny koronavírusu Foto: Pavel Neubauer/TASR

Dotácie na nájomné budú pokračovať. Ak sa má ponúkaná pomoc stretnúť u podnikateľov s väčšou odozvou ako doteraz, budú musieť dostať viac informácií.

Dotáciu na nájomné pre podnikateľov bude ministerstvo hospodárstva vyplácať aj v druhej vlne pandémie. Rozhodli o tom poslanci utorňajším schválením novely zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti ministerstva hospodárstva.

Princíp sa nemení a je taký, aký platil v prvej vlne. Spočíva v tom, že ak prenajímateľ poskytne nájomcovi zľavu, s rovnakou dotáciou príde štát. Princíp je jednoduchý, ale výpočet komplikovanejší.

Príklad. Ak prenajímateľ odpustí nájomcovi 30 percent nájmu, rovnakú zľavu získa nájomca prostredníctvom dotácie od štátu. Nájomca reálne zaplatí nájom znížený o prenajímateľovu zľavu a zároveň o dotáciu štátu v rovnakej výške. Jeho nájom sa tak zníži o 60 percent. Prenajímateľ má v konečnom vyúčtovaní 70 percent nájmu a nájomca zaplatí iba 40 percent.

Zľava môže ísť až do výšky 50 percent. V takom prípade získa prenajímateľ 50 percent nájmu. Nájomca nezaplatí nič, prenajímateľovi príjem pokryje dotáciou štát.

Nízky záujem mohol byť pre nejasnosti

Prezident Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov a živnostníkov Vladimír Sirotka považuje systém z prvej vlny pandémie za funkčný, sám uvádza konkrétny príklad z vlastnej praxe. Problémy doteraz spôsobovali nejasnosti o fungovaní tohto nástroja.

Napríklad kompenzovanie strát z nájmov sa vzťahovalo na mesiace marec až máj a podmienkou preplatenia bolo, že prevádzky ostali po verdikte vlády uzavreté. Podnikatelia si mylne vysvetlili, že pomoc môžu očakávať aj po otvorení, keď príjmy z ich prevádzok ostali naďalej obmedzené. Čo sa týka reštaurácií, museli dodržiavať obmedzujúce podmienky, napríklad zachovať dvojmetrové rozstupy medzi stolmi. 

Nepochopenie schémy mohlo hatať používanie tohto nástroja. Na komplikovanosť výpočtu poukazuje aj výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Peter Serina. Mnohí prenajímatelia si opatrenie vysvetlili tak, že prídu o polovicu nájmu. Nájomcovia zas tak, že ich automatický čaká polovičná zľava, lebo 50 percent za nich zaplatí štát. Zlyhala vysvetľovacia kampaň, hovorí Serina.

Práve toto asi boli príčiny, prečo bol záujem podnikateľov nižší, ako predpokladalo ministerstvo hospodárstva. Pôvodne sa rátalo s celkovými dotáciami vo výške 200 miliónov eur, posledné údaje hovoria, že sa minulo iba 35 miliónov eur. Pritom požiadavky na podporu počuť zo všetkých strán.

Veľkorysejšia pomoc v druhej vlne

Novelu zákona predložilo ministerstvo hospodárstva s tým, že chce riešiť pretrvávajúce negatívne následky obmedzení súvisiacich s opatreniami druhej vlny pandémie. Pravdepodobne sa nechalo inšpirovať príbehmi neúspešných uchádzačov o pomoc z prvej vlny, o ktorých hovoril Sirotka. Po novom si už na ministerstve nevšímajú len maloobchodné prevádzky, ktoré v rámci opatrení zatvorili, ale i tie, ktorých činnosť sa výrazne obmedzila. Tieto majú rovnako právo uchádzať sa o dotácie.

Pomoc sa rozširuje na prevádzky, ktoré uzavreli nájomné dohody najneskôr do začiatku tohtoročného augusta. Pôvodne išlo o maloobchody, ktoré uzavreli nájomný vzťah pred 1. februárom. Maximálna výška podpory bude rovnaká ako pri prvej vlne – najviac do 50 percent nájomného.


Ďalšie články