Vedci vynašli rúško, ktoré odhalí covid. Je spoľahlivé ako PCR a rýchle ako Ag test

Prvý hrací deò vo Wimbledone Ilustračný obrázok. Foto: Steven Paston. TASR/AP

Paličkou hlboko do nosa už nemusí byť jedinou možnosťou, ako u človeka zistiť COVID-19. Pribúdajú aplikácie a možnosti, ktoré sú oveľa príjemnejšie a rýchlejšie než tradičný PCR test.

Experti z Massachussetského technologického inštitútu (MIT) a Harvardovej univerzity prišli s novým objavom. Špeciálne rúško dokáže do hodiny a pol zistiť, či ste infikovaný vírusom SARS-CoV-2.

Rúška obsahujú malé jednorazové senzory, ktoré sa vyznačujú vysokou citlivosťou na odhalenie vírusového enzýmu. Štúdia publikovaná v časopise Nature Biotechnology ukazuje, že senzory je možné zabudovať aj do oblečenia. To poskytuje priestor na ich vbudovanie do odevov pracovníkov kritickej infraštruktúry. Tí by sa jednoducho a včas dozvedeli, či boli exponovaní nejakému patogénu.

Biomedicínsky inžinier James Collins z Inštitútu pre lekárske inžinierstvo a vedu (IMES) na MIT začal tieto senzory vyrábať pred niekoľkými rokmi za účelom detekovania vírusov ebola a zika. Senzory sú vo forme prášku a obklopuje ich zásobník vody. Tá sa uvoľní, keď užívateľ stlačí gombík, čo je signál na začiatok testovania.

Keď sa komponenty hydratujú, začnú analyzovať nahromadené kvapky dychu a testovať v nich prítomnosť ochorenia COVID-19. Výsledky sa pre ochranu súkromia zobrazia iba na vnútornej strane, takže o pozitivite sa dozvie len nakazený človek a nie celé jeho okolie.

Ďalší dvaja vedeckí autori štúdie – Luis Soenksen a Peter Nguyen – uviedli, že vynález v sebe spája dve najlepšie kritériá. Je rovnako spoľahlivý ako PCR test a rýchly takmer ako antigénový test.

S vývojom testov na covid nezaostávajú ani Slováci

Metódy diagnostikovania ochorenia COVID-19 sa stále rozvíjajú. V januári vynašla slovenská spoločnosť MultiplexDX v spolupráci s tímom z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied PCR testy, ktoré dokážu odhaliť britský variant infekcie.

O približne dva mesiace neskôr vynašla rovnaká firma kloktacie LAMP testy. Ide o zlatý stred medzi obomi typmi testov. Výsledky LAMP testu sú dostupné v rozpätí od 25 do 55 minút. Na rozdiel od PCR testov si nevyžaduje špeciálne laboratórne vybavenie a výsledky vie odčítať aj nemedicínsky personál. Odpadá tiež potreba zdravotníckeho personálu na samotný odber vzorky.

Umelá inteligencia odhalí aj asymptomatických prenášačov

Medzi neobvyklé a novátorské spôsoby testovania na SARS-CoV-2 možno zaradiť aj ďalší od vedcov z MIT, ktorý by umožnil rýchlu a znesiteľnú formu detegovania covidu. Ešte v októbri 2020 vyvinuli umelú inteligenciu, ktorá dokáže rozpoznať aj asymptomatických pacientov – a to len z nahrávky ich kašľa.

Najskôr model naučili rozoznať zvuky spojené s rôznymi stupňami sily hlasiviek. Na základe toho umelá inteligencia zvládla rozoznať oslabené hlasivky. Pripojili k tomu druhý model, ktorý dokázal z nahrávok zistiť emóciu jednotlivých slov, pretože chorí ľudia sú náchylnejší na používanie negatívneho tónu reči. Tretí model mal za úlohu na základe nahrávok kašľa rozpoznať drobné zmeny v dýchaní a výkone pľúc.

Model dokázal odhaliť covid u 98,5 percenta ľudí, vedci z neho chceli spraviť mobilnú aplikáciu, ktorá by efektívne a rýchlo dokázala ľuďom odhaliť ich infekčnosť. Softvér ale zatiaľ nenašiel uplatnenie v praxi.

Za Amerikou nezaostáva ani kontinentálna Európa. Pred dvomi mesiacmi sa nemeckí vedci z mníchovskej spoločnosti Semic RF blysli aplikáciou, ktorá nákazu odhalí z fotografie očí. Test by mal trvať najviac tri minúty a má až 95-percentnú úspešnosť.

Ľuďom by stačilo odfotiť si na smartfón obe oči. Špeciálna aplikácia dokáže následne z fotografie rozpoznať zápal spojiviek nazývaný aj „syndróm ružového oka“. Ten patrí medzi menej časté príznaky ochorenia COVID-19. Výkonný riaditeľ Wolfgang Gruber tvrdí, že sa im podarilo izolovať COVID-19 z viac ako dvoch miliónov rôznych odtieňov ružovej.

Aplikácia, ktorú otestovali na viac než 70-tisíc jednotlivcoch, dokáže spracovať až milión skenov za sekundu a má možnosť túto kapacitu ďalej rozširovať. Hromadné podujatia by sa tak mohli konať oveľa bezpečnejšie.


Ďalšie články