Poliaci s Orbánom, Salvinim a Le Penovou vydali spoločné vyhlásenie. Keby sa spojili, boli by frakciou číslo 3

206691616_10159381346496093_328082207649796960_n (1) Foto: Orbán/FB

Európska národná a populistická pravica testuje spoluprácu. Prijali spoločné vyhlásenie, kde kritizujú ideologický vývoj EÚ. V septembri budú mať spoločnú konferenciu v Poľsku. Reči o spoločnej frakcii v Europarlamente zatiaľ vyvracajú.

Ide o pomerne zaujímavé a očakávateľné spojenie, keby všetci signatári tvorili jednu frakciu, mali by v Europarlamente 116 poslancov a boli by treťou najsilnejšou frakciou. Pod spoločným vyhlásením sa zjednotili lídri najväčších národno-konzervatívnych a pravicovo-populistických politických strán zo 16 štátov Európy. Dokument požaduje hĺbkovú reformu Európskej únie.

Ide o zaujímavé východo-západné spojenectvo. Medzi signatármi sú dve vládnuce premiérske strany – Kaczynského Právo a spravodlivosť a Orbánov Fidesz, ktorý bol nedávno vytlčený z EPP. Z východnej Európy ešte vyhlásenie podpísali malé strany z Estónska, Litvy a Rumunska, kde podpis pridala malá kresťansko-demokratická strana, ktorá už prežíva iba v Europarlamente.

Foto: TASR/AP

Naopak, silné zastúpenie a ľudovú podporu majú strany zo západu kontinentu, ktoré sú však najmä v opozícii – od Salviniho Ligy cez Le Penovej Národné zhromaždenie po rakúsku FPÖ a španielsku protiimigračnú konzervatívnu stranu Vox. Istým prekvapením je účasť verbálne radikálnejšej talianskej strany Bratia Talianska, ktorá je aktuálne hlavným kritikom Draghiho vlády a ťaží zo Salviniho podpory pre túto vládu, a očakáva sa, že po voľbách bude vládnuť so Salvinim. Niektoré z tých strán bývajú doma označované ako krajná pravica, ich postoje sa pritom neveľmi líšia od slovenských strán ako SaS či Smer, navyše sa systematicky posúvajú do stredu spektra (Le Penová, Salvini).

Zaujímavé je aj to, kto dokument nepodpísal. Chýbala nielen strana Janeza Janšu, ktorý je blízkym Orbánovým spojencom, ale najmä nemecká AfD. Chýba tiež účasť slovenských politikov.

O čo kritikom EÚ ide?

Zjavne o ukázanie sily, ale dôležitý je aj obsah dokumentu. Signatári sa nazdávajú, že Únia „sa namiesto ochrany Európy a jej dedičstva sama stáva zdrojom problémov a úzkosti“. „Spolupráca európskych národov by mala byť založená na tradícii, úcte ku kultúre a histórii európskych štátov, úcte k židovsko-kresťanskému dedičstvu Európy a na spoločných hodnotách, ktoré spájajú naše národy, a nie na ich ničení,“ zdôrazňujú politici.

Šéfovia strán rovnako kladú dôraz na rodinné hodnoty ako riešenie na zmiernenie demografických problémov a upozorňujú na moralizovanie zo strany EÚ, ktoré v ostatných rokoch vraj vyústilo do nebezpečnej tendencie zaviesť ideologický monopol.

Superštát a sociálne inžinierstvo

Konzervatívci v snahe zvrátiť súčasný trend apelujú na to, aby prišlo k vytvoreniu súboru nedotknuteľných právomocí členských štátov Únie. A to z toho titulu, že všetky snahy o transformáciu inštitúcií EÚ na orgány stojace nad národnými ústavami údajne spejú k chaosu a podkopávajú zmysel základných zmlúv.

„Výsledné spory o kompetencie sa v skutočnosti riešia brutálnym aplikovaním vôle politicky silnejších subjektov voči slabším… Týmto sa ničí základ pre fungovanie európskeho spoločenstva ako spoločenstva slobodných národov,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Lídri pravicových strán píšu, že dokument je odozvou na začiatok debaty o budúcnosti Európy. Zdôrazňujú, „že použitie politických štruktúr a práva na vytvorenie európskeho superštátu a nových sociálnych štruktúr je prejavom nebezpečného a invazívneho sociálneho inžinierstva známeho z minulosti, ktoré musí vyvolať legitímny odpor“.

Dokument okrem vyššie zmienených postáv podpísali menej známi zástupcovia rakúskej FPÖ, španielskej strany Vox, Bratov Talianska, Dánskej ľudovej strany či konzervatívci z Fínska, Estónska, Grécka, Rumunska, Litvy, Bulharska, Belgicka a Holandska.

Nová frakcia sa zrejme nechystá

Nicolas Bay, ktorý vedie delegáciu Le Penovej Národného zhromaždenia v Európskom parlamente, podľa portálu Politico uviedol, že cieľom manifestu je vytvorenie širšej skupiny „v nadchádzajúcich mesiacoch“. Rozhodovať by sa o tom mohlo napríklad aj na konferencii signatárov, ktorá je naplánovaná na september vo Varšave.

Ryszard Legutko, profesor filozofie, bývalý minister a dnes vysokopostavený europoslanec z poľskej strany Právo a spravodlivosť však skonštatoval, že „neexistuje žiadny zámer“ vytvoriť novú frakciu v Európskom parlamente. „To nemá vplyv na zloženie skupín,“ uviedol Legutko, spolupredseda skupiny európskych konzervatívcov a reformistov.

Oponenti: Tí spolupracovať nevydržia

Iniciatíve pravicových lídrov ich hodnotoví súperi podľa očakávania neprajú. Iratxe Garciá Pérezová, ktorá vedie europarlamentnú frakciu Progresívna aliancia socialistov a demokratov (S&D), uviedla, že „extrémna pravica má prekrútenú víziu vlastenectva“ a pripomenula, že európsky nacionalizmus viedol k druhej svetovej vojne.

„Ako si myslíte, že si Meloniová a Salvini budú rozumieť?“ pýta sa zástupca európskych zelených Philippe Lamberts a poukazuje na to, že Salvini v súčasnosti podporuje taliansku vládu pod vedením Maria Draghiho, zatiaľ čo Bratia Talianska sú voči nej v opozícii, navyše sú vraj otvorení fašisti.

Škodoradostné prognózy kritikov pritom nemusia byť úplne nepresné. Spomenutí lídri sa napriek kritike európskeho superštátu nevedia zhodnúť napríklad na otázke vzťahov k Rusku, postoji k LGBT agende, migrácii či v pohľade na eurozónu.


Ďalšie články