Európska národná a populistická pravica testuje spoluprácu. Prijali spoločné vyhlásenie, kde kritizujú ideologický vývoj EÚ. V septembri budú mať spoločnú konferenciu v Poľsku. Reči o spoločnej frakcii v Europarlamente zatiaľ vyvracajú.

Ide o pomerne zaujímavé a očakávateľné spojenie, keby všetci signatári tvorili jednu frakciu, mali by v Europarlamente 116 poslancov a boli by treťou najsilnejšou frakciou. Pod spoločným vyhlásením sa zjednotili lídri najväčších národno-konzervatívnych a pravicovo-populistických politických strán zo 16 štátov Európy. Dokument požaduje hĺbkovú reformu Európskej únie.

Ide o zaujímavé východo-západné spojenectvo. Medzi signatármi sú dve vládnuce premiérske strany - Kaczynského Právo a spravodlivosť a Orbánov Fidesz, ktorý bol nedávno vytlčený z EPP. Z východnej Európy ešte vyhlásenie podpísali malé strany z Estónska, Litvy a Rumunska, kde podpis pridala malá kresťansko-demokratická strana, ktorá už prežíva iba v Europarlamente.

Foto: TASR/AP

Naopak, silné zastúpenie a ľudovú podporu majú strany zo západu kontinentu, ktoré sú však najmä v opozícii - od Salviniho Ligy cez Le Penovej Národné zhromaždenie po rakúsku FPÖ a španielsku protiimigračnú konzervatívnu stranu Vox. Istým prekvapením je účasť verbálne radikálnejšej talianskej strany Bratia Talianska, ktorá je aktuálne hlavným kritikom Draghiho vlády a ťaží zo Salviniho podpory pre túto vládu, a očakáva sa, že po voľbách bude vládnuť so Salvinim. Niektoré z tých strán bývajú doma označované ako krajná pravica, ich postoje sa pritom neveľmi líšia od slovenských strán ako SaS či Smer, navyše sa systematicky posúvajú do stredu spektra (Le Penová, Salvini).

Zaujímavé je aj to, kto dokument nepodpísal. Chýbala nielen strana Janeza Janšu, ktorý je blízkym Orbánovým spojencom, ale najmä nemecká AfD. Chýba tiež účasť slovenských politikov.

O čo kritikom EÚ ide?

To najlepšie