To Lengvarský útočí na Matoviča, aj keď to vyzerá naopak

Zasadnutie vlády SR Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). Foto: TASR

Minister zdravotníctva si zvolil dva pochybné ciele, je dobré, že narazil. Hlavnú zodpovednosť za to však nesie niekto iný.

Krajina nie je armáda, minister sa nemá správať ako vojak, ani počas epidémie nie sme na povel. Nota bene, ak je situácia v krajine dobrá.

Preto je správne, že minister zdravotníctva Lengvarský narazil a jeho zámer na nedobrovoľne vynútené očkovanie v parlamente neprešiel. Lengvarský mal naraziť už dávnejšie. Stojí za zmienku, že narazil na Matoviča (a Kollára) a nie na Hegera. Máme tu ďalší rozdiel medzi Hegerom a Matovičom.

Lengvarský ide proti Matovičovi už dlhšie, ale v dvoch témach nedávno prekročil líniu.

Tou prvou bol Sputnik.

Táto vláda zviedla trochu čudný, ale predsa zápas za to, aby sme sa na Slovensku mohli očkovať Sputnikom. Zástancovia Sputniku majú na svojej strane vedu, proti sebe politiku. Dojem, ktorý sa vytváral, bol pritom presne opačný.

Sputnik je podľa všetkého, čo dnes o vakcínach vieme, bezpečnejší ako AstraZeneca. Jednu vakcínu pritom EMA schválila, druhú nie. To, čo sme sa za uplynulé mesiace dozvedeli o AstreZenece, by nás malo viesť k pochybnostiam o fungovaní EMA (riziková skupina podľa veku bola určená presne opačne), namiesto toho sa tu celý čas riešili pochybnosti o Sputniku.

Slovensko napriek všetkému Sputnik doviezlo a mali sme ním začať očkovať. Trvalo to dlho, vypukli interné spory, ale to, čo predviedol minister Lengvarský, Sputnik napokon zabilo.

A to tromi spôsobmi.

Pri jeho nástupe už nič nebránilo tomu, aby sa čím skôr začalo Sputnikom očkovať. Napriek tomu sa to celé dva mesiace ešte odkladalo.

Liečivo bolo schválené, v krajine bol po Sputniku stále dopyt, minister však urobil ešte niečo navyše.

Lengvarský išiel proti ruskej vakcíne aj osobne, keď povedal, že by sa ním nedal zaočkovať. Nuž, minister niečo podobné nepovedal ani o Astre, hoci jej používanie sa napokon rozhodol zastaviť.

Je tu ďalšia vec, už takmer dva týždne čakáme na odpoveď ministerstva, či budeme musieť zaplatiť výrobcom za objednané dávky Astry, aj keď ich už nebudeme nakupovať. Je možné, že s Rusmi máme lepšiu zmluvu (Sputnik zobrali späť, žiadne sankcie, žiadna povinnosť platiť za objednané a nevyužité dávky) ako so západnými výrobcami. Ani to ale nie je u nás téma. Hovorí sa tomu dvojaký meter.

Lenže nastal ďalší problém, ako sme napísali, ľudia, ktorí čakajú na Sputnik sa ho akosi nevedia dočkať. Hoci tých ľudí je už málo, aj centier, ktoré ním štepia je málo, stále to akosi nefunguje.

To je tretí útok na Sputnik, odkedy vládne minister Lengvarský, respektíve útok orgánov, ktoré riadi.

https://standard.sk/91221/na-sputnik-sa-prihlasili-pred-tyzdnami-termin-stale-nemaju-zistovali-sme-preco/

Čo urobil Matovič?

Prvé dve veci prehliadal, nekonal. Hoci sa pôvodne snažil, aby bol bývalý minister Krajčí vo funkcii až kým sa nespustí očkovanie Sputnikom (asi teda cítil problém), Lengvarskému jeho odklon od Krajčího politiky akceptoval.

Ozval sa až teraz, keď sa prihlásil do čakárne na Sputnik. Mohli by sme to chápať aj tak, že sa rozhodol zareagovať na tento článok Štandardu.

Odteraz budeme vedieť, či sa dá na očkovanie Sputnikom čakať kratšie, ako čakali doteraz bežní občania. Je to priamy tlak na Lengvarského.

Druhou témou, kde minister narazil na Matoviča, bol mimoriadny zákon.

Minister ho predložil rýchlo a návrh dával štátu neprimerane veľké právomoci. Minimálne obmedziť akékoľvek zhromaždenia a väčší výskyt ľudí bez očkovania a PCR testov. Pomimo covid automatu, bez akejkoľvek špecifikácie. To znamená, že pre vyše polovicu nezaočkovanej krajiny by mohol platiť režim, podľa ktorého by sa nemuseli dostať do obchodného centra, na kúpalisko, púť či do kostola.

Opäť: Matovič s poslancami Kremským a ďalšími hľadajú motivačné nástroje (lotéria, odmeny), Lengvarský chcel uplatniť represiu.

Našťastie mu tento výstrelok zastavil Boris Kollár, pridal sa aj predseda strany, ktorá Lengvarského nominovala do vlády, nespokojných bolo aj niekoľko ďalších poslancov OĽaNO. Matovič si to pritom zjavne nevšimol vo vláde, kde to hladko prešlo, a témou sa to stalo až na ďalší deň, keď to mal rýchlo schváliť parlament.

Čo sa to deje?

Myslím si, že tu vidíme viacero vecí naraz.

Napríklad zrážku vojenskej logiky Lengvarského s politickou realitou – jeho zákon by spôsobil viac škody ako úžitku, okrem iného by ešte viac rozvrátil politické spektrum, ako je to teraz (posilnil by radikálne strany).

Po druhé, pokračuje rozdeľovanie liberálov od zvyšku koalície. Pre liberálov je každý nástroj na dosiahnutie čo najvyššej miery zaočkovanosti legitímny. S výnimkou Sputnika, samozrejme. Zvyšok koalície berie ohľad na kontext. Očkovanie nasilu môže viac problémov spôsobiť, ako vyriešiť.

A po tretie, nech sa na to pozeráte z ktorejkoľvek strany, vždy a znovu vás to vráti k tomu, že hlavným problémom je OĽaNO. Lengvarský, ktorý spôsobil tieto dva problémy, je predsa nominantom Matovičovej strany.

Ak má hroznú personálnu politiku, ako tvrdia ľudia z OĽaNO, ak spochybňuje Sputnik či dobroboľný prístup k očkovaniu, čím rozdeľuje vládu, koho je to zodpovednosť? Vladimír Lengvarský nemá mandát z volieb, preto je to zodpovednosť strany, ktorá ho tam nominovala.

Hoci ide práve proti Matovičovi, môže si za to sám Matovič.


Ďalšie články