Je to oficiálne. Pápež František navštívi Slovensko od 12. do 15. septembra

Pápež František Pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František len pred malou chvíľou oficiálne potvrdil termín, kedy pricestuje na Slovensko. Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej fakt, že sa v našej krajine zdrží dlhšie, znamená, že mu veľmi prirástla k srdcu.

Pápež František v nedeľu oficiálne potvrdil, že v dňoch 12. (nedeľa) až 15. septembra navštívi Slovensko a Maďarsko, oznámil informačný portál Svätej stolice Vatican News. Pôvodne plánovaná návšteva eucharistického kongresu v Budapešti sa rozšíri aj o trojdňovú návštevu Slovenska: „Som rád, že môžem oznámiť, že od 12. do 15. septembra, keď Pán Boh dá, pôjdem na Slovensko, aby som prišiel na pastoračnú návštevu,“ uviedol.

Hlava katolíckej cirkvi vysvetlila, že počas popoludnia predtým bude sláviť záverečnú svätú omšu na Medzinárodnom eucharistickom kongrese v Budapešti. „Zo srdca ďakujem všetkým, ktorí pripravujú túto cestu a modlím sa za nich. Pomodlíme sa všetci za túto cestu a za osoby, ktoré pracujú na tom, aby to zorganizovali,“ dodal pápež František.

Korčok: Je to významný moment 

Na blížiaci sa príchod pápeža medzičasom na sociálnej sieti reagovala aj prezidentka Zuzana Čaputová. „Keď som sa s ním v decembri vo Vatikáne stretla, hovoril mi o tom, ako mu je Slovensko srdcu blízke. Tieto jeho slová potvrdzuje aj fakt, že sa na Slovensku plánuje zdržať dlhšie. Verím, že prítomnosť pápeža Františka bude pre nás všetkých posolstvom zmierenia a nádeje v zložitých časoch, ktoré žijeme,“ uviedla.

Stanovisko k vzácnej návšteve zverejnilo aj ministerstvo zahraničia. Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok pápežove rozhodnutie víta. „Pre Slovensko je veľkou cťou, že k nám Svätý Otec príde na trojdňovú apoštolskú návštevu, ktorá bude mať oficiálny i pastoračný charakter,“ uviedol šéf rezortu Ivan Korčok.

„Je to významný moment ako pre vzťahy Slovenska so Svätou stolicou, tak aj pre veriacich, ako aj pre všetkých ľudí hlásiacich sa ku kresťanským a humanistickým princípom…“ pokračoval politik, ktorý sa v minulosti s pápežom už stretol vlani v decembri počas prezidentskej návštevy vo Vatikáne.

Korčok verí, že návšteva pápeža Františka „bude pre všetkých občanov našej vlasti povzbudením a posolstvom blízkosti, podpory a nádeje“.

Zvolenský: Môžeme ho prijať medzi nás

Potvrdenie návštevy pápeža Františka na Slovensku je mimoriadne radostnou správou. Uviedol to predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský. .

„Je to mimoriadne radostná správa, veľmi sa teším. Myslím, že mnohí z nás sa skutočne v tejto chvíli s veľkou radosťou vracajú k spomienke aj na návštevu Svätého Otca Jána Pavla II,“ zdôraznil Zvolenský.

Doplnil, že táto správa prichádza aj v súvise so slávnosťou svätých Cyrila a Metoda. „Oni boli tými, ktorí nás učili úcte k pápežovi. A my budeme môcť teraz nástupcu apoštola Petra znova privítať na Slovensku, prijať ho medzi nás,“ podotkol.

Zároveň všetkých poprosil k vnútornej príprave na vypočutie pápežovho posolstva. „Je to posolstvo vnímavosti k tým, ktorí trpia, ktorí sú na okraji spoločnosti, ktorí sú nejakým spôsobom núdzni, či v oblasti materiálnej alebo duchovnej,“ podotkol s tým, že aj tieto témy by mali byť obsahom návštevy pápeža Františka na Slovensku.

K pápežovej návšteve sa pre Štandard nedávno vyjadril aj nový košický eparcha arcibiskup Cyril Vasiľ: „Nielen ja, ale aj celé Slovensko očakávame prebudenie našej cirkvi z istej letargie, do ktorej sme sa dostali aj kvôli pandémii a koronavírusu. Na pár dní sa dostaneme do centra celosvetovej pozornosti, staneme sa viditeľnejším spôsobom súčasťou celosvetovej cirkvi a jej diania, keďže pápežove cesty vzbudzujú záujem a pozornosť, a ja verím, že to nebude trvať len tých pár dní počas návštevy, ale že to môže byť aj istý impulz pre cirkev u nás na Slovensku,“ povedal Cyril Vasiľ pre Štandard.

Celý rozhovor s ním, kde hovorí aj o svojich obavách, ako k návšteve pristúpia liberálne médiá, si možno prečítať tu:

https://standard.sk/81036/novy-kosicky-eparcha-cyril-vasil-papez-nas-prichadza-prebudit-z-letargie/

Návštev bolo viacero

Návšteva pápeža Františka bude zároveň v poradí štvrtou apoštolskou návštevou Svätého Otca na Slovensku. Pápež Ján Pavol II. navštívil Slovensko spolu trikrát, v roku 1990 počas návštevy Česko-Slovenska zavítal do Bratislavy, v ére samostatnosti na Slovensko pricestoval v roku 1995, kedy prišiel do Bratislavy, Nitry, Šaštína, Košíc, Prešova, Levoče a Tatier. V roku 2003 pricestoval do Banskej Bystrice, Rožňavy a Bratislavy.

(tod/tasr)


Ďalšie články