Pellegrinimu opäť zateká. Problémom je už aj Ficov bývalý dôverník Erik Tomáš

Mimoriadna schôdza NR SR k vládnej novele Poslanci Peter Žiga a Erik Tomáš. Foto: TASR/Martin Baumann

Obvinený poslanec Peter Žiga nie je už v tejto chvíli jediným horúcim zemiakom v strane Hlas. Po výpovedi Františka Imreczeho sa na zoznam pripisuje nové meno: Erik Tomáš.

Ilúzia čistoty a odlišnosti Pellegriniho strany od vlastnej minulosti sa síce rúca pomaly, no zdá sa, že spoľahlivo. Korupčné dedičstvo strany Smer, ktoré sa vypraté v bielidle teleportovalo do strany Hlas, opäť naráža na realitu. Pellegrini sa za každú cenu snaží odlíšiť od Fica a Smeru, ale spoločných rokov a prikyvovania bolo až príliš veľa. Najnovšie túto väzbu pripomína Erik Tomáš.

Bývalý šéf Finančnej správy František Imrecze podľa portálu Aktuality.sk vypovedal, že si u neho podpredseda Hlasu Erik Tomáš (vtedy ešte pracujúci pre šéfa Smeru Roberta Fica) vypýtal dôkladnú analýzu daňových deliktov lídra OĽaNO Igora Matoviča. Tomáš to odmieta.

Ak by sa takéto podozrenie potvrdilo, išlo by zo strany Erika Tomáša zrejme o vážne porušenie zákona, za čo by niesol trestnoprávne následky. A s tým by vážne politické dôsledky niesla aj Pellegriniho „anjelsky“ čistá strana, ktorá vraj s korupčným pozadím Smeru nemá nič spoločné. Pravdaže, okrem pupočnej šnúry a všetkých známych politikov vo vedení a poslaneckom klube. Veď len taký Peter Pellegrini túto pupočnú šnúru prestrihol až po 14 rokoch, čo bol za túto stranu poslancom alebo ministrom, napokon premiérom.

Otázne je, nakoľko sa podozrenie voči Tomášovi podarí preukázať. Indície naznačujú, že to nemusí byť márne.

V tejto chvíli síce nevieme, ako o téme vypovedá (či ešte len bude vypovedať) ďalší kajúcnik Daniel Čech, ktorému dal Imrecze údajne zadanie analýzu pre Tomáša (rozumej Fica) vypracovať. Čech, ktorý bol v tom čase Imreczeho viceprezidentom, však s políciou dlhodobo spolupracuje. Vďaka tomu si už „zaslúžil“ zníženie trestu v inom prípade.

Ak však bude Čech spolupracovať aj v tejto kauze – čo je skôr pravdepodobné – a existenciu analýzy pre Smer potvrdí, Tomáš bude mať –⁠ minimálne politicky –⁠ problém.

V tomto prípade majú vyšetrovatelia zrejme dostatok matérie na skúmanie súvislostí. Fico totiž s podobnými informáciami pracoval v predvolebnej kampani, čo je ďalší čriepok do mozaiky. Odniekiaľ sa ich predsa len musel dozvedieť. Vyšetrovatelia môžu prekryť jeho výroky z kampane s faktografiou z Imreczeho údajnej analýzy. A zamerať sa na exkluzívne informácie, ktorými –⁠ z povahy zákona –⁠ mohla disponovať iba Finančná správa.

Letiaci balón s dierami

Hlasu sa síce zatiaľ darí úspešne predstierať, že ich strana nemá nič spoločné s bývalou smeráckou oligarchiou, najmä s obvineným Jozefom Brhelom. Lenže, kto z nich sa naozaj cíti tak bezpečne, ako o tom hovorí? Týka sa to najmä najviditeľnejších členov strany, ktorých sa nedá len tak „schovať“.

Doteraz to platilo len o Petrovi Žigovi, ktorý je obvinený z korupcie, pričom strana stále nenašla spôsob, ako sa od neho aspoň na efekt dištancovať.  

Sám Erik Tomáš ešte pred niekoľkými týždňami preferoval, aby Žiga pokračoval ako člen predsedníctva Hlasu. Teraz už rozumieme prečo. Tomáš tým (preventívne) vlastne bránil aj seba.

Dnes už budú v strane musieť podobne rozvažovať aj o Tomášovi. Robiť pre Fica špinavú robotu a potom dúfať, že sa na to zabudne, je krátkozraké. Ťažko sa však dištancuje od jedného obvineného poslanca, keď tušíte, že sa to časom môže týkať ďalších známych tvárí vašej kandidátky. Šípite, že takto vám jedného dňa nezostane veľa populárnejších mien.

My ostatní budeme už len sledovať, či tento prepichnutý balón dokáže naďalej letieť a tváriť sa, že všetko je v poriadku. A najmä, či si to budú myslieť všetkými stranami znechucovaní voliči.

Netreba si však robiť veľké nádeje. V súčasnom marazme je aj duniaca Pellegriniho prázdnota pre mnohých jediným dôveryhodne pôsobiacim prvkom na slovenskej politickej scéne. Čo na tom, že ide len o obielený pomník smeráckych pohrobkov.


Ďalšie články