Televízne tipy: Skvelý futbal, Clint Eastwood aj dokudráma o solúnskych bratoch

cyril Film Cyril a Metod - Apoštoli Slovanov. Foto: reprofoto/youtube

Pred nami je víkend a s ním aj výber televíznych tipov. Odvysielajú sa rôzne žánre filmov od romantiky, drámy, kriminálky až po dokumenty.

PIATOK

Logan je na misii v Iraku. To, že je stále nažive, považuje za šťastie, pretože smrti utiekol vždy len o vlások. Je súčasťou akcie, pri ktorej sa ukrýva v troskách domu a tam uvidí Logan na zemi ležať fotku ženy. Keď sa po ňu vyberie, vybuchne granát, ktorý zabije jeho troch kolegov. Logan prežil vďaka tomu, že sa presunul za fotografiou. Odvtedy má fotku stále so sebou a vyhýba sa všetkým zraneniam. Po vojne sa vracia domov a chce vyhľadať ženu na obrázku, aby sa jej poďakoval a povedal jej, ako veľmi mu pomohla. Zistí si jej adresu a meno a vyberie sa za ňou. Film natočený podľa knižnej predlohy úspešného amerického spisovateľa Nicolasa Sparksa. Šťastlivec pôjde o 20:30 na TV Doma.

Večer o 21:00 sa bude hrať hviezdami nabitý futbalový zápas Belgicko verzus Taliansko. Obidva tímy majú tie najvyššie ambície, obidva predvádzajú krásny futbal, zápas má predpoklady zaujať nielen skalných fanúšikov. Niektorí tento duel považujú za predčasné finále, uvidíme. Priamy prenos prenáša verejnoprávna Jednotka.

Česká televízia má zvyčajne na piatok pripravený nejaký kriminálny seriál. Tentokrát však do vysielania zaradili film s hercom Clintom Eastwoodom v hlavnej úlohe. Ide o pokračovanie filmu Drsný Harry z roku 1971, kde Clint Eastwood ako policajt bojoval proti zločinu. Magnum Force natočili o dva roky neskôr. Súd opúšťa mafián Ricca, ktorý bol zbavený viny. Zo slobody sa neteší dlho, pretože je zavraždený maskovaným policajtom. Prípad má vyšetrovať poručník Briggs, ale zapletie sa doň aj Harry. Neskôr dochádza k ďalším vraždám šialeného policajta. Film bol inšpirovaný skutočnými udalosťami, ktoré sa stali v Brazílii, kde sa po sérii vrážd prišlo na to, že za nimi stoja práve policajti. Magnum Force začne o 21:50 na ČT2.

Ak vás nudí futbal, je tu ešte záver seriálu o Einsteinovi. Na piatok sú pripravené posledné dve časti prvej série seriálu Génius. Albert Einstein sa v predposlednej časti usadí v Amerike, no ani za hranicami nie je úplne v bezpečí. Predposledná časť začne o 20:10 a posledná bude nasledovať hneď po nej na Dvojke.

SOBOTA

Najväčšiu sledovanosť bude mať v sobotu zrejme zápas Česka s Dánskom. Česi si veria, hrajú odvážne a Dáni sú zdolateľný súper. Naši susedia sú krok od semifinále, veľa fanúšikov nájdu aj na Slovensku. Hrá sa však v Baku, to znamená vysoká vlhkosť, celkovo iné podmienky, otázka je, komu lepšie sadnú. Začiatok je o 18:00 na Jednotke.

Potom o 21:00 sa hrá druhý zápas dňa, Anglicko Ukrajina. Favorit je asi jasný, najmä potom ako Angličania vyradili Nemcov 2:0, ale Ukrajinci vedia hrať bojovne, dúfajme, že to Angličanom trochu sťažia a ktovie, možno aj prekvapia. Priamy prenos opäť na Jednotke.

Nezabúdame ani na tých, ktorí nefandia futbalu.

Adam Šangala je známy román od Ladislava Nádaši-Jégeho, podľa ktorého sa natočil televízny film s rovnakým názvom v roku 1972. Ide o príbeh chlapca zo 17. storočia, ktorý odchádza do sveta po smrti svojho otca. Chce sa stať pánom, no zapletie sa do konfliktu s grófom Markočom, ktorý týra sedliacke dievča. Keď grófa zbije, musí utiecť a na úteku sa zaľúbi do Betky. Na lásku však nie je čas, keďže musí byť stále na úteku. Prvú časť trojdielneho televízneho filmu Adam Šangala odvysiela Dvojka o 20:10.

Howie a Grace sú na letnom tábore, kde ich ostatné deti šikanujú. Stanú sa obeťami nemiestneho vtipu. Nechajú ich uprostred jazera bez šiat a chcú, aby sa deti vrátili do tábora samy. Deti sa namiesto toho, aby sa vrátili a opäť čelili ďalším posmeškom, rozhodnú utiecť preč. Na ich ceste sa navzájom spoznávajú a nevnímajú tento svet až tak tragicky a pesimisticky. Film Už sa nebojím začne o 17:25 JOJ Plus.

NEDEĽA

S dokumentom Poklady Vatikánu sa divák prenesie za múry Vatikánu. V dokumente navštívime dlho verejnosti neprístupné miestnosti cirkevného paláca, ktoré boli sprístupnené po nástupe pápeža Františka do úradu. Francúzsky dokument si pripravila Dvojka v nedeľu o 11:05 a v pondelok o 9:00 v repríze.

Portrét hudobného skladateľa Svetozára Stračinu je pripravený na nedeľu krátko po deviatej hodine večer na Dvojke. Stračina rozvíjal folklór na Slovensku. Bol zberateľom ľudových piesní, ktoré potom upravoval. Spolupracoval s Lúčnicou alebo SĽUK-om. Od roku 1967 do roku 1996 zložil hudbu pre SĽUK k 43 programovým číslam. Režisérom dokumentu o Stračinovi je Pavol Barabáš.

V roku 2013 natočili dokudrámu pri príležitosti 1150. výročia príchodu vierozvestcov Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu, odvtedy je to pravidelný kus na začiatku leta, keď si pripomíname tento sviatok. Cyril a Metod sa stali významnými kresťanskými misionármi, keďže ich misia ovplyvnila všetky slovanské národy. Koprodukčný česko-slovenský film Cyril a Metod – Apoštoli Slovanov odvysiela ČT2 o 21:25 a Dvojka pustí tento film v deň oslavy príchodu solúnskych bratov v pondelok 5. júla o 20:10.


Ďalšie články