Kollárovci sa zachovali nekorektne, boja sa antivaxerov, znie zo SaS

32. schôdza parlamentu Richard Sulík. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík nerozumie tomu, prečo šéf parlamentu a Sme rodina Boris Kollár nezaradil do programu aktuálnej schôdze návrh o zavedení COVID pasov na národnej úrovni. Návrhom by sa mala zohľadniť zaočkovanosť pri vstupe do prevádzok.

Na štvrtkovej koaličnej rade sa do noci diskutovalo o troch témach: prístupe na hromadné podujatia len pre neinfekčných, o sprostredkovateľskom bonuse pre každého, kto niekoho presvedčí na očkovanie a o očkovacej lotérii.

Strana Sme rodina ale nesúhlasila s prvým bodom, a teda triedením na očkovaných a neočkovaných. Povinné testy je strana ochotná podporiť len vtedy, ak ich preplatí štát. Kollárovci tiež požadujú, aby sa opäť zaviedlo bezplatné antigénové testovanie, ktoré sa na Slovensku skončilo vo štvrtok.

Šéf parlamentu a Sme rodina Boris Kollár pre nesúhlas nezaradil do programu piatkovej schôdze návrh, ktorým by sa mala zohľadniť zaočkovanosť pri vstupe do prevádzok. Návrh zákona vraj pôjde na schôdzu 22. júla. Dovtedy by si strany mali vydiskutovať podrobnosti a nájsť kompromis. Reakcia SaS na seba nenechala dlho čakať.

SaS chcela prijať v jednom balíčku všetky tri body. Keďže to Kollár zablokoval, poslanci SaS v hlasovaní v parlamente nepodporili bonus a lotériu. Sme rodina s návrhom podľa Sulíka na vláde súhlasila, ale na poslednú chvíľu „otočila“. Šéf SaS to považuje za nekorektný postoj.

„Rokovania trvali celé hodiny, dospeli sme k spoločnej dohode. Spočívala v tom, že sme chceli jeden motivačný balíček, lotériu a odmeny, o čom si my nemyslíme, že je najšťastnejšie, ale okej. Malo to ísť v jednom balíčku s tým, že zaočkovaní budú mať viac slobôd,“ vyhlásil Sulík na piatkovej tlačovej konferencii.

Pripomenul, že v koalícii na tom bola zhoda a Sme rodina s tým súhlasila aj na rokovaní vlády. Dodal, že viac slobody pre zaočkovaných podporila Sme rodina aj na koaličnej rade.

Odmeny a lotéria nebudú lacné

Sulík aj predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) hovoria, že Sme rodina svoj postoj zmenilo zo strachu pred „antivaxermi“. Minister hospodárstva pripomenul, že lotéria a odmeny budú stáť približne 100 až 200 miliónov eur. Skonštatoval, že návrh neposudzoval Útvar hodnoty pre peniaze.

Toho sa obáva aj predseda parlamentného finančného výboru Marián Viskupič (SaS). Prémia za očkovanie a sprostredkovateľský bonus môžu stáť „veľmi veľké“ peniaze.

Viskupič verí, že to zvýši zaočkovanosť, no pýta sa, či neexistuje iná možnosť, ako za rovnaké peniaze dosiahnuť želaný cieľ efektívnejšie, s dlhodobejším efektom. Efektívnejšie by podľa neho bolo viac zapojiť obvodných lekárov. „Keď zapájame finančnú motiváciu, môže to zvádzať k podvádzaniu, čo môže spôsobovať problémy,“ zdôraznil.

Hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja Tomáš Szalay si tiež nemyslí, že lotéria je dobrý nápad. Treba podľa neho odmeňovať vakcinačné centrá a finančne podporiť výjazdy očkovacích tímov do obcí. Zúfalo podľa neho chýba kampaň na podporu očkovania.

Očkovaní by mali byť podľa Bittó Cigánikovej úplne bez obmedzení. Dodala, že nie je pravdou, že všetky testy si bude treba zaplatiť. Mobilné odberové miesta musia ísť ľuďom podľa nej bližšie.

Za ľudí nerozumie postoju SaS a Sme rodina

Koaličný chaos však nekončí a SaS nie je jediná, kto hovorí o nekorektnosti. Kollárovci čelia kritike aj od strany Za ľudí. Podľa strany Za ľudí je nepochopiteľné, že niektorí „kolegovia z koalície“ spochybňujú opatrenia, ktoré odporúčajú odborníci.

„Teraz sa nerozhoduje o tom, či môže ísť počas pandémie každý slobodne na štadión alebo do reštaurácie. Rozhoduje sa o tom, ako zabezpečiť, aby sme mali reštaurácie, školy a iné prevádzky otvorené aj na jeseň a v zime. Rozhoduje sa o tom, či bude naša spoločnosť môcť ako tak normálne fungovať,“ uviedla strana v stanovisku.

Poslanca Juraja Šeligu (Za ľudí) teší, že parlamentom prešli aspoň dva zvyšné body: očkovacia prémia a sprostredkovateľský bonus. Nerozumie však tomu, prečo SaS nepodporila v hlasovaní tieto nástroje na motiváciu očkovania.

Šeliga tiež vyjadril nádej, že návrh, ktorým by sa zohľadnila zaočkovanosť pri vstupe do prevádzok, prejde na ďalšej schôdzi. Návrh bol podľa neho zle odkomunikovaný, ale má svoje ekonomické odôvodnenie. Pokiaľ by sa pandemická situácia zhoršila, novela by vraj umožnila nezatvárať prevádzky, ale povoliť do nich vstup aspoň zaočkovaným a otestovaným.

„Keď sa dostaneme do zlej fázy, že budeme mať veľa nakazených, úrady verejného zdravotníctva majú už dnes oprávnenie zatvárať prevádzky. Toto, čo prináša pán minister Lengvarský, je, že nebudeme musieť zatvoriť prevádzky, ale tí, ktorí budú zaočkovaní a otestovaní, tam budú môcť ísť. A to je lepšie, ako mať zavreté prevádzky,“ povedal poslanec.

Súčasťou dohody vraj je, že sa urobí komunikačná kampaň. Verí, že návrh prejde na avizovanej júlovej schôdzi.

(tasr, ste)


Ďalšie články