Totálna kontrola obyvateľstva. V Číne pristúpili k ďalšiemu kroku

Čína postupne sprísňuje kontrolu internetu. Foto: TASR/AP

Biometrické údaje, ako otlačky prstov alebo skenovanie tváre. Takéto údaje začína Čína vyžadovať od niektorých svojich obyvateľov. Dôsledkom môže byť väčšia kontrola a sledovanie.

V čínskych juhovýchodných provinciách Fu-ťien a Kuang-tung začala pekinská vláda s vydávaním nových online občianskych preukazov, ktoré majú obsahovať aj biometrické údaje. Užívatelia internetu museli v Číne doteraz taktiež uviesť niektoré svoje osobné údaje.

Pilotný projekt, ktorý spustilo Ministerstvo národnej bezpečnosti v prvých dvoch provinciách, chce vláda neskôr implementovať v celej krajine. Oficiálnym cieľom projektu je lepšia internetová bezpečnosť pre užívateľov. Tým neoficiálnym môže byť lepšie sledovanie a kontrola obsahu a ľudí na internete v porovnaní so súčasným stavom.

Čína už dlhšie vyžaduje od internetových používateľov, aby sa zaregistrovali na online účtoch pod svojimi skutočnými menami, ktoré potvrdia občianskym preukazom. Najnovšie bude od ľudí polícia žiadať pred registráciou otlačky prstov a skenovanie tváre.

Strana bude vidieť všetko

Šéf kybernetickej bezpečnosti v Inštitúte pre národnú obranu a bezpečnostný výskum na Tchaj-wane Ccheng I-šuo považuje za najväčší problém tohto projektu zámer zhromažďovať osobné dáta o ľuďoch na jednom centralizovanom mieste.

„Hovoríme tu o najdôvernejších a najcitlivejších údajoch vrátane zdravia. Toto je zber dát v masívnom rozsahu. Ak budú chcieť použiť moje dáta na iný účel, ako keď som sa registroval, oznámia mi to alebo dajú vopred vedieť?“ pýta sa Ccheng.

Ako ďalej dodal, zozbierané dáta o užívateľoch umožnia úradom presne vidieť históriu aktivít každého človeka na internete. „Samozrejme, že toto je zámer. Stále posúvajú hranice registrácie len pod skutočným menom. Decentralizované sledovanie je vždy lepšie ako to totalitárne typu Big Brother,“ dodal Cchceng.

Totálna kontrola obyvateľstva

Podľa viacerých analýz je snahou súčasného prezidenta Čínskej ľudovej republiky Si Ťin-pchinga urobiť z Číny krajinu s totálnou kontrolou nad jej obyvateľmi. Náznaky tohto procesu možno vidieť v postupnom uplatňovaní systému sociálnych kreditov v niektorých častiach Číny alebo v totálnej kontrole obyvateľstva v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang.

„Tvrdenie Ministerstva národnej bezpečnosti, že týmito opatreniami zasahuje proti kriminalite, v zásade znamená to, že obmedzí slobodu všetkým ako cenu za tieto opatrenia. Je to veľmi podobné schémam na zber dát, ktoré používali počas pandémie,“ povedal pre stanicu C‘-jou Ja-čou bývalý učiteľ politológie na Tsinghua Univerzite v Pekingu Wu Čchiang. Ako dodal, očakáva, že mechanizmy na kontrolu a obmedzenia internetu sa budú rozširovať, až kým nebudú v celom štáte považované za úplne bežné.


Ďalšie články