Výročná konferencia o Tolkienovej práci bude zameraná špeciálne na diverzitu

11120090908_162741_Tolkein_Lawsuit_NYET176

Možné je naozaj už všetko. Zaujali vás niekedy otázky reprezentácie transrodových ľudí v prácach J. R. R. Tolkiena? Nie? Nuž máte príležitosť dozvedieť sa viac. Bude sa o tom debatovať na víkendovej letnej konferencii Tolkienovej spoločnosti. Nosnou témou bude diverzita a reprezentácia všetkého druhu v dielach tohto významného spisovateľa.

Výročná konferencia Tolkienovej spoločnosti sa bude niesť v duchu diverzity. Podľa vyhlásenia tejto charitatívnej spoločnosti chcú venovať viac kritickej pozornosti problémom súvisiacim so sexuálnymi či inými menšinami.

Organizácia vznikla v roku 1969, pričom jej poslanie je podporovať a šíriť prácu katolíckeho spisovateľa J. R. R. Tolkiena, ktorý je známy najmä prácou na fantastickej sérii kníh Pán prsteňov, ako i ďalších prác z prostredia Stredozeme.

Tolkienova spoločnosť organizuje každý rok seminár, na ktorom môžu akademici i laici predstaviť svoje práce o Tolkienovom svete. Tohtoročné zhromaždenie, ktoré sa bude konať na internete v dôsledku pandémie, sa podľa niektorých kritikov značne vzďaľuje od pôvodných Tolkienových predstáv a ideálov.

Transrodové reality Pána prsteňov

Spoločnosť je presvedčená, že v dnešnej dobe je diverzita dôležitejšia ako kedykoľvek predtým. Považuje preto za dôležité, aby sa preskúmal Tolkienov prínos – prípadne tiež nedostatok prínosu – k tejto oblasti.

S tým bude prirodzene súvisieť obsah semináru, na ktorom vystúpia viacerí experti s príspevkami. Bude to fantasy, aké si ani Tolkien nedokázal predstaviť, jedna z nich nesie napríklad názov: Gondor v prechode: Krátke predstavenie transrodových realít v Pánovi prsteňov.

Ďalšie príspevky, ktoré sa budú prezentovať, sú Neviditeľná inakosť: Tolkienove trpasličie ženy a nedostatok ženskosti, Homosexuálni ateisti, agnostici a animisti… či Niečo mocne homosexuálne: destabilizácia heterosexuálnej romantiky v prácach Tolkiena.

Prekrúcanie Tolkienových diel

Konferencia sa bude konať od 3. do 4. júla a bude prístupná pre všetkých zadarmo. Ako podotýka Tolkienova spoločnosť, k týmto „diverzným“ témam ich motivovala pripravovaná adaptácia Tolkienovho sveta od korporácie Amazon.

„Podnietení nedávnou interpretáciou Tolkienových diel a zoznamu hercov nadchádzajúceho seriálu od Amazonu Pán prsteňov, je zásadné, aby sme debatovali o téme diverzity vo vzťahu k Tolkienovi,“ píše vedenie organizácie.

Takýto prístup k autorovi, ktorý bol hlboko veriaci katolík a zrejme v živote ani nechyroval o slove „transgender“, vyvolal značný rozruch a nevôľu istej časti fanúšikov. Tí tvrdia, že spomínané semináre prekrúcajú a skresľujú jeho prácu.

Na kritiku reagovala aj samotná Tolkienova spoločnosť, ktorá pripomína, že podobné semináre hostila aj v minulosti. Napríklad v roku 2017 to bol Tolkien a zdravotné postihnutia či v roku 2001 Homosexuálne ubytovanie – pohlavie a sexualita v Pánovi prsteňov.


Ďalšie články