Gastro kritizuje nezvládnutú štátnu pomoc. Z odvetvia odišlo desaťtisíce ľudí, kvalita klesá a ceny rastú

reštaurácia jedlo interiér Foto: TASR/AP

Pomoc od štátu bola pomalá, neadresná a nedostatočná. Zhodujú sa na tom Aliancia slovenskej gastronómie a iniciatíva Zachráňme gastro združujúce majiteľov gastronomických prevádzok. Upozorňujú na alarmujúcu situáciu v odvetví a volajú po ďalšej pomoci. Zainteresované ministerstvá hovoria o vyplatených sumách a sľubujú ďalšie peniaze. Všetko však závisí od rezortu financií, ktorý však varuje pred zvyšovaním výdavkov v rozpočte.

Gastronómia patrí medzi oblasti zasiahnutými pandémiou. Dlhé mesiace striktných opatrení sa podpísali pod zatváranie tisícok prevádzok, odchod obrovského množstva zamestnancov, a tým aj istý pokles kvality služieb.

Podľa Aliancie slovenskej gastronómie (ASG) do konca marca skrachovalo 16-tisíc prevádzok segmentu HoReCa (hotelierstvo a rôzne druhy gastro prevádzok). Aliancia tvrdí, že prevádzky zatvárali z dôvodu pandémie a nedostatočných kompenzácií.

Masívny odliv zamestnancov

Prezident ASG Viliam Pavlovský v odpovedi pre Štandard uviedol, že ku koncu marca bolo počas pandémie prepustených až 70 percent všetkých zamestnancov gastro sektora na Slovensku. To podľa gastro aliancie predstavuje až 35-tisíc zamestnancov. ASG sa odvoláva na údaje FinStatu.

„Dnešným dňom môže byť tento počet ešte vyšší. Momentálne čelíme obrovskému problému nárastu miezd a prilákania ľudí naspäť do sektoru. Máme obavy z možnosti ďalšej vlny pandémie, zatvárania a hromadného prepúšťania,“ varoval Pavlovský.

Aj Ján Laš z iniciatívy Zachráňme gastro, združujúcej takmer 800 prevádzok, súhlasí, že pracovná situácia v odvetví je alarmujúca. Presné čísla podľa neho nie je možné úplne presne uviesť, ale aj on súhlasí s tým, že ide o desaťtisíce chýbajúcich ľudí.

Pokles kvality služieb

Práve masívny odchod profesionálov z odvetvia je podľa Laša jednou z príčin, pre ktoré sa začínajú množiť sťažnosti zákazníkov na zníženú kvalitu služieb v pohostinstvách.

„Vieme o mnohých prevádzkach, ktoré pre nedostatok personálu nestíhajú obsluhovať a variť, ceny zvýšiť primerane nemôžu, a to sa na kvalite prejaviť musí. Zároveň mnohé naše vstupy zdraželi. A keďže viacerí z nás nedosiahli na celú štátnu pomoc, nemôžu sanovať svoje straty posledných 15 mesiacov. Aj preto tak kričíme o pomoc,“ povedal predstaviteľ iniciatívy Zachráňme gastro pre Štandard.

Jedným z faktorov istého poklesu služieb v gastre je aj podľa Pavlovského veľký odliv kvalitnej a kvalifikovanej pracovnej sily do iných sektorov alebo zahraničia.

Strašenie treťou vlnou

Zamestnať sa v reštauráciách, hoteloch či iných prevádzkach segmentu HoReCa nie je atraktívne ani v súčasnej situácii, keď už sa opatrenia uvoľnili a prevádzky začal opätovne fungovať. Ľudia sa totiž obávajú, že dôjde k opätovnému uzatváraniu ekonomiky pre takzvaný delta variant ochorenia COVID-19, ktorý sa postupne začal šíriť i na Slovensku.

Reštauratéri a hotelieri pripomínajú, že prišli o personál, ktorý si našiel prácu inde. Podľa Laša sa ľudia po pandémii reštaurácií boja. Navyše, úplne zmizli zahraniční turisti.

„S ľuďmi je to extrémne ťažké. Už sa začalo strašenie treťou ´delta vlnou´. Išli by ste pracovať na lepšie platený post do reštaurácie, keď by vám zamestnávateľ vedel vyplatiť pri gastrolockdowne iba 2/3 mzdy, alebo ešte menej? Ľudia nie sú hlúpi, vidia, komu štát (ne)pomáha. A snažia sa podľa toho zariadiť. Áno, bojíme sa,“ dodal s tým, že mnohí melú z posledného a čakajú na zázrak.

Volanie po nižšej DPH neuspelo

Za čiastočné riešenie masívneho odlivu zamestnancov a pomoc pre segment považovali gastro združenia zníženie DPH v odvetví. To však parlament neschválil.

Nezaradení opoziční poslanci zo strany Hlas-SD navrhovali v súvislosti s ochorením COVID-19 a zlou finančnou situáciou podnikov v gastronómii dočasne znížiť sadzbu DPH na úroveň päť percent na služby spojené s podávaním jedál a nápojov. Následne od 1. januára 2023 sa mala ponechať sadzba DPH trvalo na úrovni desať percent za tieto služby. Predkladatelia návrhu novely poukázali na to, že so sadzbou 20 percent má Slovensko štvrtú najvyššiu DPH na gastroslužby v Európskej únii (EÚ).

S takýmto znižovaním pritom už dávnejšie súhlasil aj minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík. Sám sa vyjadril, že by podporil návrh, aby bola DPH pre gastro sektor na úrovni piatich percent. I keď SaS je dlhodobo za jednu sadzbu pri dani z príjmov aj DPH, tak Sulík nedávno uviedol, že v tejto mimoriadnej situácii by urobil výnimku.

Sulíkov rezort však v odpovedi pre Štandard uviedol, že to je ministerstvo financií pod vedením expremiéra Igora Matoviča (OĽaNO), pod ktorého kompetencie patrí zníženie DPH, rovnako ako ďalších daní.

Ministerstvo financií sa však bráni. „V súčasnosti rezort eviduje kritiku za zvýšenie výdavkov v rozpočte, no z rovnakých strán vníma aj snahu presadiť nákladné opatrenia – napríklad všeobecnú schému pomoci,“ uviedlo v odpovedi pre Štandard.

Ministerstvo financií navyše pripomína, že akékoľvek opatrenie nad rámec schváleného rozpočtu spôsobí ďalšie výrazné zadlženie. Preto nepovažuje takúto argumentáciu za konštruktívnu, a upozorňuje na potrebu ďalšej odbornej diskusie. „Pripomíname, že základnou úlohou Ministerstva financií SR je strážiť udržateľnosť verejných financií,“ píše sa v reakcii Matovičov rezort.

Záchranou má byť odškodňovací zákon

V prípade ďalších obmedzení podnikateľov pre pandémiu plánoval rezort hospodárstva postupovať už podľa pravidiel univerzálneho odškodňovacieho zákona. Sulíkove ministerstvo tvrdí, že ho navrhlo tak, aby bolo možné spravodlivo a rovnakým metrom pomôcť postihnutým koronakrízou.

„MH SR malo návrh univerzálneho kompenzačného (odškodňovacieho) mechanizmu kompletne pripravený. Veríme, že Ministerstvo financií SR, ktoré si túto agendu zobralo do kompetencie, predstaví konečnú podobu návrhu zákona verejnosti v čo najkratšom čase,“ uviedol Sulíkov rezort pre Štandard.

Ministerstvo financií tvrdí, že len nedávno predstavilo pomoc pre cestovné kancelárie, ktoré patria do pandémiou najviac zasiahnutých častí podnikateľského prostredia, a na ďalších opatreniach pracuje.

Tvrdá kritika pomoci

Gastro aliancia už niekoľkokrát upozorňovala na nefunkčnosť v jednotlivých schémach štátnej pomoci.

„Pomoc zo strany štátu bola pomalá, neadresná a nedostatočná. Nehovoriac o tom, že množstvo podnikateľov prepadlo cez sito a o štátnu pomoc im nebolo umožnené žiadať alebo im bola zamietnutá,“ uviedol Pavlovský. Prezident ASG dodal, že v jednotlivých schémach pomoci pre gastro prevádzky identifikovala aliancia viaceré problémy.

Ján Laš z iniciatívy Zachráňme gastro s ním súhlasí. Stredné a väčšie podniky nemôžu na rozdiel od malých reštaurácií ani 15 mesiacov po začiatku pandémie žiadať o podporu na vykrytie výpadkov tržieb, čo je podľa neho absurdné.

Predstavitelia gastro prevádzok sa sťažujú, že mnohí z nich na finančnú kompenzáciu fixných nákladov z druhej fázy ešte len čakajú, miestami až osem mesiacov.

Schému pre väčšie firmy, kde táto pomoc prekračuje stanovenú hranicu, spustilo ministerstvo dopravy v piatok (25.6.). Limit na žiadateľa je jeden milión eur. Vo veľkej schéme môžu žiadať o pomoc tie podniky, ktoré vyčerpajú aktuálne platnú pomoc ,,de minimis“ – teda prekročia 200-tisíc eur, respektíve v prípade, ak ešte nežiadali a uchádzať sa chcú o dotáciu z takzvanej veľkej schémy, keďže ich žiadosť prekročí limit schémy de minimis.

Ministerstvo dopravy uviedlo, že na schému pomoci de minimis je vyčlenených 220 miliónov eur, na veľkú schému pomoci ďalších 37 miliónov eur.

Rezort hospodárstva vyplatil celkovo za prvú a druhú vlnu takmer 100 miliónov eur na nájomné. Štvrtina z toho smerovala do gastro sektora.

Výsmech vlády smerom k občanom

Gastro aliancia má však problém napríklad aj s pomocou na udržanie zamestnanosti z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

„Opatrenie s názvom Prvá pomoc (neskôr + a ++) pomáha kompenzovať časti nákladov na mzdy zamestnancov. Až od februára 2021 vo výške 100 percent CCP [celková cena práce, pozn. red.], aj to povinne zníženej na 80 percent a so stropom maximálnej sumy 1 100 eur, respektíve 870 eur. Z tejto sumy musia zamestnávatelia samozrejme uhradiť všetky odvody, takže zamestnanec dostane maximálne 642,19 eur, čo je absolútny výsmech tejto vlády smerom k občanom, ktorým tvrdo a nekompromisne zobrala prácu,“ uviedol Pavlovský.

Prezident gastro aliancie dodal, že od júla 2021 sa má Opatrenie 3B (pokles tržieb) úplne zrušiť, a tak prídu zdecimované podniky ešte aj o pomoc s uhrádzaním častí platov zamestnancov v záujme udržania pracovných miest. Minulé leto bolo opatrenie 3B funkčné aj napriek podobnej situácii, nie je preto podľa Pavlovského jasné, prečo tomu tak nebude aj tento rok.

Napriek uvoľneniu opatrení nie je podľa predstaviteľov gastra stále umožnené využívať sto percent kapacity prevádzok, ale fixné náklady zostávajú nezmenené. Je potrebné počítať aj s tým faktom, že nie všetky prevádzky disponujú terasami, a tak začal ich návrat do podnikania podstatne neskôr.

Podmienky otvárania boli podľa šéfa ASG zverejnené opäť na poslednú chvíľu, takže reštauratéri nemali dostatočný čas, aby sa vedeli pripraviť priestorovo, materiálne, personálne, nákupom surovín či marketingovo. Tým sa často posunula ich schopnosť podnikať, otvárali neskôr alebo svoje prevádzky už nikdy neotvorili.

Bez pomoci štátu nie je podľa Pavlovského možné, aby gastro podniky samy utiahli straty spôsobené pandémiou a naďalej poskytovali kvalitné služby. Upozorňuje na to, že podnikatelia v gastre sa museli zadlžiť, aby obdobie krízy prežili.

Pomoc za miliardy

Ministerstvá sa však bránia. Rezort práce pod vedením Milana Krajniaka (Sme rodina) uvádza, že jednotlivé opatrenia budú od júla naviazané na celonárodný stupeň covid automatu (nie regionálny podľa okresov) tak, aby kopírovali aktuálnu pandemickú situáciu a s ňou súvisiace obmedzenia stupňov varovania. Nastavenie schémy štátnej pomoci mení ministerstvo s cieľom prinášať efektívnu a adresnú pomoc.

Rezort práce pripomína, že je najúspešnejší v doručovaní pandemickej štátnej pomoci. Návrh schémy pomoci na ochranu pracovných miest predložil Krajniak na schválenie vládou už desať dní od nástupu do funkcie. Po schválení schémy Európskou úniou, dňa 6. apríla 2020, začal rezort štátnu finančnú pomoc v období pandémie okamžite vyplácať.

Na udržanie zamestnanosti Krajniakove ministerstvo už vyplatilo vyše 1,9 miliardy eur a podporilo celkovo takmer 4,8 milióna mesačných príjmov zamestnancov vrátane živnostníkov.

Rezort dopravy v reakcii na tvrdé slová od predstaviteľov gastro segmentu uviedol, že takáto kritika štátnej pomoci nie je na mieste. Ministerstvo dopravy pod vedením Andreja Doležala (nominant Sme rodina) argumentuje, že na pomoc pre sektor cestovného ruchu a gastra pripravilo balík pomoci v objeme 257 miliónov eur. Podnikatelia môžu žiadať o pomoc za celé obdobie pandémie, teda od 1.4.2020 do 31.3.2021.

Doležalov rezort nevylučuje, že v budúcnosti príde k zmene oprávneného obdobia pomoci, ale dodáva, že všetko závisí od vývoja pandémie a dohody s rezortom financií.


Ďalšie články