Francúzske prezidentské voľby budú zrejme v apríli. Druhým kolom môže zamiešať Zemmour aj Bertrand

zemmour_dan_israel_twitter Stúpenci Érica Zemmoura začali lepiť plagáty. Zdroj: Twitter/Dan Israel

Budúcoročné francúzske prezidentské voľby zrejme budú neobvykle v apríli. Opäť sa objavili zvesti, že o kreslo zabojuje aj konzervatívny komentátor a spisovateľ Éric Zemmour. Kandidatúru však popiera. Na pravej strane spektra by jeho súpermi boli Marine Le Penová a Xavier Bertrand. Najnovší prieskum praje úradujúcemu prezidentovi Macronovi.

Na francúzskej politickej scéne nie je núdza o spory. Predmetom polemík sa stal aj termín budúcoročných prezidentských volieb. Hlasovanie býva spravidla dvojkolové a v nedeľu, medzi kolami je dvojtýždňová pauza. Tento rok však vychádza sviatok práce, 1. máj, práve na nedeľu. Vo Francúzsku sú v ten deň tradične veľké demonštrácie, do ulíc vychádzajú pracujúci, aktivizujú sa odborové organizácie.

Francúzska ústava dáva pri stanovovaní termínu volieb pomerne presné mantinely. Prvé kolo musí byť najskôr 35 dní a najneskôr 20 dní pred koncom mandátu úradujúceho prezidenta. Reálne sú vzhľadom na takmer isté druhé kolo volieb len dve možnosti: 10. a 24. apríl alebo 17. apríl a 1. máj.

Kým vláda presadzuje prvú kombináciu termínov, aj s ohľadom na prvomájové demonštrácie, pravicoví prezidentskí kandidáti preferujú tú druhú. Namietajú, že pri prvom scenári by bola nízka volebná účasť, keďže 24. apríla budú mať všetky francúzske deti jarné prázdniny. Pre vyzývateľov Emmanuela Macrona sa počíta každý hlas.

Vláda mala termín ohlásiť v stredu, zatiaľ však definitívne nič nepotvrdila. Preniká však z kuloárov a je veľmi pravdepodobný. Znamenalo by to, že by po 50 rokoch obe kolá neboli v máji. Naposledy sa to stalo ešte v júni 1969, keď sa stal hlavou štátu Georges Pompidou.

Zemmour opäť v hre?

Po víkendových regionálnych voľbách začali pribúdať plagáty s komentátorom Éricom Zemmourom. Opäť sa tým rozprúdili špekulácie o jeho kandidatúre. Tým skôr, že kandidáti jeho programovo najbližšej potenciálnej súperky Marine Le Penovej v regionálnych voľbách pohoreli.

Plagáty s Éricom Zemmourom začali pribudúť vo viacerých francúzskych mestách. Zdroj: Twitter / Shanin Vallée

Agentúra AFP vzápätí informovala, že komentátor Zemmour skutočne potvrdil prezidentskú kandidatúru. Odvolávala sa na vydavateľstvo Albin Michel, v ktorom Zemmourovi vyšlo päť kníh a ďalšiu podľa vydavateľstva plánoval. Spoluprácu údajne rozviazali, pretože Zemmour ju chcel zasvätiť čisto politike. Vo Francúzsku je zvykom, že prezidentský kandidát vydá knihu, akýsi manifest, z ktorého potom vychádza aj počas kampane.

Zrazu však bolo všetko inak a Zemmour kandidatúru dementoval. Špekulácie však zostali, keďže populárny komentátor sa teší nezanedbateľnej podpore a má pravidelnú televíznu reláciu na stanici CNews, ktorú denne sleduje približne milión Francúzov. V prieskumoch by mu dalo hlas päť percent voličov, ale jeho volebný potenciál je až na úrovni 18 percent.

Zemmourovi sme nedávno venovali v Štandarde osobitný text. V skratke pripomeňme, že má židovsko-berberské korene a narodil sa v Afrike. Dlhé roky bol novinárom, nezväzuje sa politickou korektnosťou, zastáva tvrdý postoj proti migrantom (chcel by ich deportovať), je otvoreným kritikom islamu a konštatuje, že ostatných 50 rokov Francúzsko upadá a je v rozklade. V nosných témach je tvrdší ako Marine Le Penová. Zemmour ťaží z toho, že je Žid, jeho kritika islamu je vnímaná inak. Zemmourovi tiež nepriamo pomáha list penzionovaných generálov kritizujúci stav spoločnosti a progresívnu ideológiu.

O pravicového voliča súperia Bertrand a Le Penová

Jeho potenciálnymi súpermi na pravej strane spektra je bývalý člen strany Republikáni Xavier Bertrand a Marine Le Penová.

Bertrand má oproti Zemmourovi mäkší slovník, ale rovnako stavia takmer výlučne na téme bezpečnosti. Bývalý poisťovací agent hovorí o vlne násilia a navrhuje tvrdé tresty najmä pre recidivistov. Ekonomicky je vpravo a kladie dôraz na regióny, prezidenta Macrona viní z parížskeho centralizmu. Pandémii sa však venuje minimálne.

Marine Le Penová má podobný pohľad na bezpečnostné témy, pravidelne však útočí na prezidentove protiepidemické opatrenia. Oproti minulosti je umiernenejšia a snaží sa zbaviť toxického imidžu. Nehovorí už o odchode z EÚ alebo eurozóny a predstavila ekonomický program. Zdá sa, že na francúzskych voličov to zaberá, keďže ju už väčšinou nepovažujú za hrozbu pre demokraciu. Zároveň má priaznivý postoj k LGBT komunite, u ktorej si získala mnoho voličov už v minulých voľbách.

Macron začína získavať náskok

Zatiaľ sa zdá, že Macron a Le Penová bez problémov postúpia do druhého kola, sú jasnými favoritmi. V dueli, ktorý si vyskúšali aj pred štyrmi rokmi, boli ostatné týždne šance oboch kandidátov vyrovnané.

Z najnovšieho prieskumu vyplýva, že Macron si polepšil skóre a momentálne by mu v druhom kole dalo hlas 60 percent voličov. Uvidíme, čo prinesie ostrá predvolebná kampaň, druhé kolo výrazne ovplyvní aj to, kto sa napokon zúčastní toho prvého.


Ďalšie články