Zákaz vstupu bez očkovania a GreenPassu do priestorov a na podujatia. Vláda schválila tvrdý zákon

Foto: Martin Baumann/TASR Foto: Martin Baumann/TASR

Vláda extrémne rýchlo schválila zákon, ktorým obmedzuje práva pre ľudí bez očkovania a takzvaného GreenPassu.

Tempo je priam vojenské: Včera novelu zákona schválila vláda, dnes o nej rokuje parlament a účinnosť má zákon nadobudnúť dňom vyhlásenia. Zmenu pravidiel predkladá iniciatívne minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. (Text sme doplnili o vývoj v priebehu dňa, viď poznámku na konci článku.)

Novela je veľmi krátka, obsahuje v podstate iba jednu vetu. Vláda vďaka zmene zákona dokáže obmedziť vstup na podujatia a do priestorov, kde sa zhromažďujú ľudia pre všetkých, ktorí nie sú očkovaní proti čínskemu vírusu, prípadne ochorenie COVID-19 už prekonali alebo majú negatívny test.

Zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia sa dopĺňa o obmedzenie, ktoré je vymedzené ako: „dočasné podmieňovanie vstupu do prevádzkových priestorov zariadení, v ktorých dochádza k zhromažďovaniu osôb a vstupu na hromadné podujatia preukázaním sa vstupujúcich osôb potvrdením o absolvovaní očkovania proti ochoreniu COVID-19, alebo potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19 alebo potvrdením o negatívnom výsledku testu na ochorenie COVID-19.“

Ide o silný nástroj, ktorý stanovuje drakonickejší prístup ako Covid Automat, navyše sa tak deje bez riadnej diskusie a zváženia všetkých dôsledkov. Parlament má o norme rokovať a hlasovať ešte dnes, keďže vo vláde prešiel bez výraznejšej polemiky, dá sa očakávať hladké schválenie.

Norma však predstavuje viacero problémov. Umožňuje prísne regulovať v podstate akékoľvek zhromaždenia, napríklad vstup do kostolov, na športoviská či kultúrne podujatia bez ohľadu na epidemickú závažnosť. Zákon nepochybne vyvolá aj nesúhlas v spoločnosti, zvlášť medzi ľuďmi, ktorí sa nechcú dať očkovať. Možno predpokladať, že tento zákon posilní odpor a zvýši hnev medzi ľuďmi.

Možno si predstaviť viacero praktických problémov, ktoré zvýšia vášne v spoločnosti: Čo ak očkovanie a preukázanie GreenPassom napríklad odmietne kňaz? Alebo v svojej skepse vytrvajú mnohí lekári, ktorí s očkovaním vyčkávajú? Čo ak očkovanie odmietne starší človek, ktorý sa chcel nechať zaočkovať Sputnikom a ministerstvo zdravotníctva mu kládlo toľko prekážok, až to fakticky znemožnilo? Nezhorší tento zákon aktuálnu situáciu?

Samozrejme, celú ďalšiu kapitolu predstavuje právna stránka. Súčasná vláda doteraz odmietala filozofiu povinného očkovania, ak by začala podnikať kroky týmto smerom a obmedzovať niektorá základné práva ľudí bez očkovania, môže to mať aj závažné politické dôsledky, možno očakávať, že to podporí strany z okraja spektra a prinesie viac vášní do témy, kde by mal vládnuť rozum.

Druhým čerstvým návrhom, ktorý ale ide svojím duchom proti tomuto vládnemu návrhu, je zámer organizovať súťaže a lotérie so štedrými výhrami, aby sa nechali očkovať. Igor Matovič hovoril až o dotácii 2 milióny eur, čo znie opäť trochu bizarne.

Téme sa budeme ďalej venovať.  

Doplnenie článku o 12.40

V parlamente napokon v priebehu dňa vznikol konflikt, za zákon podľa informácií Štandardu odmietla hlasovať strana Borisa Kollára a niekoľko poslancov OĽaNO, zákon sa tak posúva na júlovú schôdzu. Vítame tento vývoj a budeme sa snažiť k téme priniesť viaceré pohľady.


Ďalšie články