Týždeň vo Vatikáne: Návšteva amerického ministra, list Jamesovi Martinovi a odlišné odkazy pápeža do Ameriky a Talianska

Blinken vo Vatikáne Šéf americkej diplomacie Antony Blinken (vľavo) a pápež František si vymieňajú dary počas stretnutia vo Vatikáne v pondelok 28. júna 2021. Foto: TASR/AP

Vatikanisti sa tento týždeň venovali najmä návšteve šéfa americkej diplomacie v Ríme a pápežovej podpore pre kontroverzného jezuitu Jamesa Martina. Hovorilo sa aj o zneužívaní a vatikánskych reformách.

Pápež František prijal na audiencii ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena, ktorému sa dostala osobná prehliadka Sixtínskej kaplnky. Podrobnosti jeho rozhovoru s pontifikom nezverejnili, no podľa americkej diplomacie Blinken potvrdil záväzok zasadzovať sa za náboženskú slobodu a bojovať proti obchodu s ľuďmi. Hovorili aj o ľudských právach v Číne, vo Venezuele a o snahe distribuovať proticovidové vakcíny.

Určite sa však vyhli slonovi v miestnosti – prebiehajúcej rozprave medzi biskupmi USA o (ne)udeľovaní eucharistie pre verejne aktívnych pro-choice katolíkov vrátane prezidenta Joea Bidena. Takto schôdzku vnímalo severoamerické médium Los Angeles Times. V júni Konferencia biskupov USA schválila vypracovanie dokumentu, ktorý sa k tejto otázke vyjadrí. Oficiálne sa má nazývať „Zmysel eucharistie v živote cirkvi“.

„Pápeža trápi napätie medzi pravicou a ľavicou v dvoch najbohatších cirkvách: v Spojených štátoch a v Nemecku, zatiaľ čo Vatikán sa snaží ovplyvniť taliansku parlamentnú debatu o homotransfóbii. Kultúrne vojny a ideologické konflikty otvárajú trhliny i v jedinej inštitúcii, ktorá – zakladajúc si na jednote – prežila 2 000 rokov. Dve najbohatšie cirkvi na svete, americká a nemecká, ťahajú ideologický povraz katolicizmu diametrálne opačným smerom,“ interpretuje kontext stretnutia s Blinkenom španielsky denník El País.

Antony Blinken (vľavo), sprievodca Alessandro Conforti (vpravo) a chargé d’affaires veľvyslanectva Spojených štátov pri Svätej stolici Patrick Connell (uprostred) počas prehliadky Sixtínskej kaplnky vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Pápež podporil kontroverzného spolubrata

Pápež František napísal osobný list svojmu kontroverznému spolubratovi Jamesovi Martinovi a podporil ho v jeho službe pre LGBT katolícku komunitu. V liste, ktorý americký jezuita zverejnil na svojom účte na sociálnej sieti, mu František píše: „Modlím sa za tvojich veriacich, ,farníkov´, za všetkých, ktorých Pán umiestnil vedľa teba, aby si sa o nich staral, chránil ich a nechal ich rásť v láske k nášmu Pánovi Ježišovi Kristovi.“

Podľa niektorých je to po prvý raz, čo pápež osobne, v písomnej forme podporil službu tohto kňaza. Argentínsky pápež sa s ním stretol aj v roku 2019 vo Vatikáne.

S otcom Jamesom Martinom sa spájajú mnohé diskusie a kontroverzie nielen vnútri americkej cirkvi, dalo sa predpokladať, že tento list rozprúdi množstvo polemík. Je to prejav krízy pápežskej autority, ktorá bude „dramatickým dedičstvom tohto pontifikátu“. Takto jeho nedávne gesto čítajú tí vatikanisti, ktorí v ňom vidia prejav peronizmu. Tejto téme sme sa už venovali v minulosti. „Zapni odbočovacie svetlo na aute naľavo a zatoč vpravo“ je podľa nich to isté, čo robí v poslednej dobe Bergoglio na Petrovom stolci. Príkladom je jeho úsilie o „schladenie“ biskupov USA v otázke sviatosti prijímania pre otvorene pro-choice katolíkov a, naopak, snaha spochybniť návrh zákona o homotransfóbii v Taliansku.

Otec James Martin. Foto: Edieurcoreen/wikimedia

Ďalší vatikanisti sa pýtajú, „kde je pontifikát“, a tvrdia, že problémom je aj to, že pápež je „priateľom všetkých“. „Aké je ťažké byť pápežom!“ komentovala rehoľníčka na nedávnej návšteve u pontifika a prezradila aj to, čo jej nato s úsmevom odpovedal: „Ja si to užívam!“

To isté možno povedať aj o jezuitovi Jamesovi Martinovi, ktorý s podporou od pápeža nepochybne získa ešte viac sebavedomia, aj podpory v médiách.

Otázky nad zneužívaním a reformami

Veľký problém pre súčasnú cirkev a jej hlavu je aj škandál zneužívania detí zo strany kňazov. Práve o tom vydali správu za svoju národnú cirkev poľskí biskupi. Navyše, nedávno bol taliansky kardinál Angelo Bagnasco na žiadosť Svätej stolice na návšteve v Poľsku, kde mal prešetriť podozrenia týkajúce sa kardinála Stanislawa Dziwisza. Bývalý blízky spolupracovník pápeža Jána Pavla II. je obviňovaný z toho, že kryl niektoré prípady zneužívania. Kardinál Dziwisz odmieta všetky obvinenia.

Okrem toho sa koncom roku pápež stretne s delegáciou pôvodných obyvateľov Kanady. Majú hovoriť o prípadoch (nielen sexuálneho) zneužívania v tejto komunite zo strany cirkvi.

Aj keď štatisticky ide o veľmi nízky počet zneužívajúcich kňazov, škandály sa zmenili na akési kolektívne zlé svedomie, napísal v tejto súvislosti francúzsky denník Le Figaro. Pápeža popritom „skúmajú v najmenších činoch a gestách“ zľava i sprava, lebo vzbudzuje dojem, že hovorí áno i nie zároveň. Pápežova snaha sprístupniť cirkev pre všetkých u mnohých vzbudzuje pocit ohrozenia, ale pre iných sa katolícka viera „nikdy nevyjadrovala lepšie“. František chce tiež napredovať vo svojom reformnom úsilí a vtlačiť cirkvi svoju pečať. Reformné snaženie však prichádza v bolestiach, a to sa nevyhýba ani Vatikánu, snaží sa periodikum vysvetliť kritiku voči pápežovi.

Citát týždňa

Vyslovil ho kardinál Carlos Osoro Sierra, ktorý je arcibiskupom Madridu. Na festivale sociálnej reklamy v španielskom hlavnom meste ocenili prvou cenou vatikánske video o Medzinárodnom dni bratstva medzi ľuďmi. Miestny kardinál pri tej príležitosti povedal:

„Pápež František nám vo svojej encyklike Fratelli tutti pripomína, že sme bratia, že nemôžeme byť ľahostajní k tomu, kto je na našej ceste zranený, ale musíme sa zastaviť a postarať sa o neho ako dobrý Samaritán. Je možné obnoviť sociálne priateľstvo, ako zdôrazňuje aj Medzinárodný deň bratstva medzi ľuďmi. Je (pre mňa) radosťou, že sa konajú také iniciatívy, ako tá dnešná… aby sme šírili toto posolstvo.“

A tento týždeň pridáme aj úsmevnú fotografiu, ktorú zachytil Andrew Harnik z agentúry AP. Príslušník pápežskej Švajčiarskej gardy na nej stojí pri dverách v Sixtínskej kaplnke, čaká na návštevu amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena a zrejme trošku unavený, popustil hlavu a chvíľu odpočíva.

Foto: TASR/AP

Ďalšie články