Bidenova farnosť neodmietne pro-choice politikom eucharistiu, odvoláva sa na pápeža

Joe Biden brífing o globálnom vakcinaènom úsilí, St. Ives Prezident USA Joe Biden. Foto: TASR/AP

Kostol, ktorý navštevuje pro-choice katolík Joe Biden, nechce nikomu odmietnuť sviatosť oltárnu. V aktuálnej debate o eucharistii medzi biskupmi USA sa tak prezidentova farnosť postavila na liberálnu stranu. Prezident Biden by mohol naďalej chodiť na prijímanie.

„Katolícky kostol Najsvätejšej Trojice neodoprie eucharistiu osobám, ktoré sa ju rozhodnú prijať.“ Tvrdí to vedenie farnosti sídliacej vo Washingtone, D.C., ktorú navštevuje úradujúci prezident USA Joe Biden. Píše sa to vo vyhlásení, ktoré zverejnili na svojej webstránke.

Demokratický prezident Biden sa vyhlasuje za katolíka a zároveň je otvorene pro-choice v otázke potratov, čo niektorí považujú za vnútorný rozpor. Takéto osoby sú vraj odpadlíci, tvrdí napríklad kardinál Raymond Burke s odvolaním sa na Kódex kánonického práva. Pre iných je to najmä otázka svedomia.

Konferencia biskupov Spojených štátov pred dvomi týždňami potvrdila, že vypracuje dokument o zmysle eucharistie v živote cirkvi. Ten sa stal predmetom najmä mediálneho sporu, lebo sa v ňom bude nachádzať stanovisko, ako pristupovať k otvorene pro-choice katolíkom vo verejných funkciách. Pre jedných ide o nevhodné politikárčenie zo strany biskupov v USA, pre druhých je to zásadná otázka, ktorú treba pomenovať a vyriešiť.

Sila ohlasovania Kristovej misie je ohrozená

Kostol Najsvätejšej trojice, ktorý vedú jezuiti, sa považuje za „farnosť s dlhou históriou prijímania všetkých“ a súhlasí „s pastoračným prístupom“ arcibiskupa vo svojej diecéze v americkom hlavnom meste:

„Kardinál Wilton Gregory je jedným z najvýznamnejších cirkevných lídrov súčasnej kontroverzie, a preto bolo šokom a sklamaním, že jeho žiadosť o odloženie návrhu častí tohto dokumentu o eucharistii získala medzi biskupmi menšinu hlasov.

Ako uviedol Gregory v diskusiách pred hlasovaním: „Sila nášho hlasu pri presadzovaní Kristovej misie bola vážne oslabená. Je smutné, že nedávne hlasovanie [medzi biskupmi, pozn. red.] spôsobilo značnú bezútešnosť medzi našimi farníkmi, ako aj medzi rímskymi katolíkmi naprieč celou krajinou.“

Wilton Gregory bol kritik republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa. Tento prelát tiež povedal, že kontroverzné hnutie Black Lives Matter je „nádejou“ a „odlišným prechodným momentom“. Je prvý Afroameričan, ktorého za kardinála vymenoval pápež František. Na súčasného pontifika sa odvolávajú aj jezuiti v prezidentovej farnosti:

„Ako pápež František nedávno potvrdil, prijímanie sa má vnímať „nie ako odmena pre dokonalých, ale ako silný liek a výživa pre slabých. Nik z nás, či už stojíme v laviciach, alebo za oltárom, nie je hodný prijímať. Veľký dar svätej eucharistie je príliš svätý na to, aby sa z neho stala politická otázka“.

Pro-choice katolík Biden rozdeľuje katolícku komunitu i biskupov

Eucharistia pre Joea Bidena sa nepriamo stala predmetom listu, ktorý zaslala vatikánska Kongregácia pre náuku viery severoamerickým biskupom. Vyzvala ich k opatrnosti a k dialógu najprv medzi sebou a potom medzi pro-choice katolíkmi a biskupmi v ich (arci)diecézach. Mali by sa tiež poradiť s biskupskými konferenciami v iných krajinách, odporúča neverejný list vatikánskeho strážcu morálky.

Ako sme už informovali, podľa niektorých komentátorov aj vďaka tejto téme Joe Biden rozdeľuje spoločnosť viac ako Donald Trump, a to hlavne katolícku komunitu. Vatikánsky list hovorí o nedosiahnuteľnej jednote biskupskej konferencie, čím vraj umožňuje biskupom, ako je Blase Cupich z Chicaga, aby „umenšil vážnosť agresívnej potratovej politiky“.

Ďalšie médiá písali, že biskupskú konferenciu USA v tejto otázke „ovládla skupina fanatikov, ktorí spájajú politiku s náboženstvom tým najdetinskejším spôsobom“. Vatikánsky list „vyzval biskupov, aby boli biskupi a konali tak, ako majú konať, a učili to, čo učí cirkev, a nie to, na čo nalieha politický výbor“ konferencie, napísalo periodikum National Catholic Reporter.


Ďalšie články