Ako získať európsky covid pas? V ponuke sú aplikácie štátu aj zdravotných poisťovní

Predstavenie dvoch aplikácií pre pohyb v EÚ Predstavenie dvoch aplikácií pre pohyb v EÚ. Foto: Martin Baumann/TASR

Štát sľuboval aplikáciu, ale dokončil ju na poslednú chvíľu. Predbehli ho zdravotné poisťovne. Digitálnu verziu covid pasu ponúkajú vo svojich aplikáciách a v papierovej forme ho môžete získať na každej pobočke.

Od 1. júla (štvrtok) zjednoduší občanom Európskej únie prechod medzi štátmi európsky covid pas. Je to osvedčenie o bezinfekčnosti na SARS-CoV-2 v digitálnej alebo papierovej forme. Obe verzie obsahujú QR kód a digitálny podpis, ku ktorým má prístup ich držiteľ a príslušné zdravotné a cestovné úrady. Zahŕňa potvrdenie o vakcinácii, o vykonaní PCR alebo Ag testu, alebo o prekonaní ochorenia COVID-19.

Vo všetkých štátoch je platné očkovanie vakcínami, ktoré registrovala Európska lieková agentúra. Patrí medzi ne: očkovacia látka Comirnaty (Pfizer/BioNTech), Moderna, Vaxzevria (AstraZeneca) a Janssen (Johnson & Johnson). Niektoré štáty uznávajú aj očkovanie Sputnikom alebo vakcínami, ktoré schválila Svetová zdravotnícka organizácia.

Bezinfekčnosť môžete preukázať aj negatívnym PCR alebo antigénovým testom či potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19. Každé osvedčenie bude obsahovať dátum a typ podanej vakcíny či vykonaného testu. V prípade potvrdenia o prekonaní ochorenia uznáva väčšina štátov polročnú imunitu.

Ako covid pas získať? Možností je viacero.

Oficiálna webstránka NCZI či štátna aplikácia

Digitálny covid preukaz môžete získať napríklad cez tento odkaz. Na vyplnenie formulára potrebujete vedieť tri údaje. Číslo mobilného telefónu, ďalej COVID-19-PASS, čo je deväťmiestne číslo, ktoré nájdete v e-maile alebo v SMS správe, a rok narodenia.

Po vyplnení týchto údajov vám príde na zadané telefónne číslo autorizačný kód. Po vpísaní kódu vás čaká niekoľko ďalších zdĺhavých krokov – autorizačný kód na e-mail prišiel redakcii až po takmer desiatich minútach. Ak budete trpezliví, prepracujete sa až k PDF preukazu, ktorý si môžete stiahnuť alebo odoslať na e-mailovú adresu.

Štátna aplikácia GreenPass, ktorú vyvíjalo ministerstvo zdravotníctva s ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI), je už dostupná v Google aj Apple obchodoch s aplikáciami.

Tí, čo by chceli mať QR kód v digitálnej verzii a nechcú si sťahovať aplikáciu, majú alternatívu. Na nasledovnej webovej stránke stačí do nej nahrať covid preukaz v PDF forme a získate digitálnu kópiu EÚ certifikátu.

Zdravotné poisťovne robia, čo sa dá

Štátna aplikácia mala menšie meškanie, vyskytli sa obavy, že do 1. júla nebude hotová. Situáciu sa preto rozhodli riešiť zdravotné poisťovne. Digitálny covid pas je od víkendu súčasťou aplikácie Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Po stiahnutí aplikácie VšZP do smartfónu tak automaticky získate aj covid pas.

Výhodou aplikácie je, že covid pas je dostupný aj v offline režime. Počas dovolenky nemusíte myslieť na to, aby ste mali wi-fi pripojenie, ani si míňať dátové balíky. Osvedčenie sa zobrazí aj bez prístupu na internet.

V stredu sa k tomuto kroku pridali aj zdravotné poisťovne Union a Dôvera. Svojim poistencom sprostredkujú digitálny covid preukaz cez mobilnú aplikáciu od 1. júla. Stačí, ak si aplikáciu poistenec stiahne alebo aktualizuje v prípade, že už ju v smartfóne má. Platnosť digitálneho covid pasu bude rovnaká, ako keby si ho poistenec stiahol cez štátny systém.

Národné centrum zdravotníckych informácií bude totiž spolupracovať s poisťovňami a posielať im najnovšie údaje napríklad o tom, že sa niektorý z poistencov zaočkoval druhou dávkou vakcíny. Poisťovne to automaticky nahrajú do systému.

Aktivita poisťovní má svoj význam aj pre technicky menej zdatných. Tí, čo napríklad nemajú prístup na internet a nemôžu si stiahnuť PDF verziu covid pasu, môžu prísť na ktorúkoľvek pobočku svojej poisťovne, kde im vydajú covid preukaz v papierovej forme.


Ďalšie články