Putin: Dostal som Sputnik, rovnako ako vojaci. Ale zástancom povinného očkovania nie som

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin prvý raz špecifikoval, ktorú vakcínu proti ochoreniu COVID-19 dostal. Reagoval tak na opakujúcu sa otázku ruských občanov v rámci výročného podujatia „Priama linka“.

„Dal som sa zaštepiť vakcínou Sputnik V, ktorou očkujú aj ozbrojené sily. Prezident je predsa ich hlavným veliteľom,“ vyhlásil Putin v reakcii na otázku, ktorú mu v mene občanov položili redaktorky v štúdiu Priama linka. Ruský líder ďalej spresnil, že po prvom očkovaní necítil nič, pričom po druhom mu dočasne stúpla teplota na 37,2 stupňa Celzia. Krvné testy o desať dní neskôr podľa jeho slov ukázali, že má vysokú úroveň ochrany voči koronavírusu SARS-CoV-2.

Putin najprv uviedol, že vakcínu, ktorou sa dal očkovať, nechcel dlho špecifikovať na odporúčanie svojich spolupracovníkov. Obávali sa totiž, že daná vakcína by mohla dostať konkurenčnú výhodu. Dodal však, že v čase, keď ho štepili, boli na ruskom trhu len dve vakcíny – Sputnik V a EpiVacCorona. Zdôraznil pri tom, že niekoľkomesačná očkovacia kampaň dokázala spoľahlivosť, kvalitu a bezpečnosť všetkých vakcín na ruskom trhu.

Rusko začalo masovú očkovaciu kampaň ako prvé na svete už v decembri minulého roka za pomoci domácej vakcíny Sputnik V. Od jej schválenia v apríli 2020 zaregistrovalo ešte tri ďalšie vakcíny EpiVacCorona, CoviVac a jednorazovú vakcínu Sputnik Light. Viac o prvých troch ruských vakcínach sa môžete dočítať tu.

Prezident zároveň reagoval aj na otázku, prečo nebolo zverejnené video z jeho štepenia. Zdôraznil, že to nie je nevyhnutné, keďže takéto videá sa dajú ľahko sfalšovať, pričom človeku môžu na podobnom videu vpichnúť čokoľvek a diváci sa aj tak nikdy nedozvedia, čo to bolo. „Ak by mi ju nepichali do ramena, ale niekde inde, aj vtedy by to bolo treba natočiť a ukázať?“ položil si otázku. Dodal tiež, že očkovať sa dali aj členovia jeho rodiny, pričom jedna z jeho dcér mala tiež zvýšenú teplotu.

Putin pri tejto príležitosti zopakoval, že nie je zástancom povinného očkovania proti novému koronavírusu, hoci viaceré ruské regióny museli pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu pristúpiť práve k tomuto opatreniu. Zdôraznil však, že daný krok má oporu v zákone, ktorý bol prijatý ešte v roku 1998 a ktorý v prípade epidémie dáva hlavám regiónov právo nariadiť povinnú vakcináciu určitým skupinám obyvateľov.

Povinné štepenie v niektorých regiónoch vníma ako opatrenie, ktoré by mohlo zabrániť celonárodnému lockdownu aj s jeho negatívnymi socioekonomickými dosahmi. O zavádzaní povinného očkovania v niektorých regiónoch Ruska sa môžete dočítať viac tu.

Podujatie Priama linka, počas ktorého ruský prezident odpovedá priamo na otázky občanov, sa tento rok koná už po osemnásty raz.


Ďalšie články