Matovič zostáva ministrom financií. SaS sa zdržala

Michal Šipoš, Igor Matovič a Peter Pellegrini. Foto: Jaroslav Novák/TASR Michal Šipoš, Igor Matovič a Peter Pellegrini. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Odvolávanie ministra financií Igora Matoviča sledujeme online.

21:12 Návrh na odvolanie Igora Matoviča z funkcie neprešiel. Na jeho odvolanie bolo potrebných 76 hlasov, za vyslovenie nedôvery hlasovalo len 51 poslancov. 67 hlasovalo proti.

20:46 Strana SaS práve oznámila, že nebude hlasovať za odvolanie Igora Matoviča.

19:59 Diskusia k odvolávaniu Matoviča sa skončila, hlasovať sa má o 21:00.

19:43 Poslanci, ktorí mali vystúpiť v rozprave, nie sú v parlamente. Vystúpil tak už iba Miroslav Suja z ĽSNS, ktorý iba označil Matoviča za chorého človeka.

19:19 VYSTÚPIL POSLANEC SMERU ĽUBOŠ BLAHA. „Igor Matovič je už politická mŕtvola. To, že ho odvolávame, je už len analýza jeho vlády,“ vravel Ľuboš Blaha. „Je to najväčší politický lúzer v našich dejinách. Kvôli svojej mánii s testovaním bol ochotný obetovať 12 600 ľudí. Priniesol do parlamentu najväčší odpad. Pracovne mu hovoríme ‚pročkovia‘.“

18:53 VYSTÚPIL POSLANEC MIZÍK. Poslanec za ĽSNS doplnil na Matoviča rôzne invektívy a psychologické posudky. Reagoval na neho Kremský: „Problém je, že vy asi neviete prečítať, čo vám napísali.“ „Pán Kremský, vy ste tak hlúpy, kam len dovidieť,“ reagoval na neho Mizík značne nahnevane. „Ďakujem aj pánovi krátkozrakému poslancovi,“ povedal Boris Kollár a odovzdal slovo ďalej.

18:40 POSLANEC KREMSKÝ KRITIZUJE RAŠIHO. „Je to nízke a úbohé, že tu čítate invektívy z internetu,“ povedal poslanec Peter Kremský (OĽaNO). „Ak by som hľadal na internete, podobné invektívy na vás by som našiel tony. Aj na vás, aj na mňa, aj na Igora Matoviča, našlo by sa tam na každého. Čítať to tu, to svedčí len o vašej duchovnej a morálnej prázdnote.“

18:35 KOLLÁR SKRITIZOVAL RAŠIHO. „Ľudia by sa nemali dehumanizovať,“ skritizoval Miroslav Kollár Rašiho za to, že citoval ľudové invektívy na Matoviča. „Hoci sú to citácie ľudí a túto metódu používa aj sám Matovič a teraz sa mu to vracia, ale takto by sa politika nemala robiť.“ „S vaším vzdelaním by ste sa mohli pokúsiť o skutočné argumenty, a nie nahrávky z krčmy,“ reagovala na Rašiho ďalšia poslankyňa.

18:29 VYSTÚPIL RICHARD RAŠI. „To, čo tu prebieha, nie je len žiadosť opozície, ale aj mnohých občanov,“ uviedol poslanec strany Hlas. „Igor Matovič požíva maximálnu nedôveru ľudí. Nepamätám si, kedy mal predstaviteľ vlády takú vysokú nedôveru.“ Citoval reakcie bežných ľudí na Matoviča. Označil ho napríklad za „pomätenca“, jeho problémy sú vraj trvalého psychického charakteru, ktorý už nie je možné napraviť. „Započal rozklad právneho štátu, časom zničí všetko.“ „Táto atrapa človeka potrebuje miesto v liečebni, nie v parlamente.“

18:19 REAGUJE POSLANEC VONS. Poslanec za OĽaNO Peter Vons obhajoval svojho predsedu: „Vy [Kollár, Tomáš a tak ďalej, pozn. red.] si dovolíte kritizovať pána Matoviča? Nesiahate mu ani po členky!“

18:05 MIROSLAV KOLLÁR V ROZPRAVE POTVRDIL ROZHODNUTIE HLASOVAŤ ZA ODVOLANIE MINISTRA MATOVIČA. Nezaradený poslanec a bývalý člen strany Za ľudí Kollár uviedol: „Budem hlasovať napriek tomu, že je to návrh Hlasu, moja politická DNA nemá ani gram Smeru, ani Hlasu, ale hlasovať budem práve preto, aby sa k moci vrátiť nemohli. Čím dlhšie bude Igor Matovič členom vlády, čím dlhšie bude v politike, tým rastie šanca, že sa Smer či Hlas vrátia v o to väčšej sile.“

17:46 PREMIÉR HEGER PODPORIL MATOVIČA. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) verí, že pri hlasovaní o odvolaní Matoviča koalícia povýši „spoločné dobro Slovenska nad akékoľvek osobné spory“. Hovorí o pokuse opozície rozbiť koalíciu. Matovič je podľa neho dôležitý člen vlády, ktorý nesie symbol boja za spravodlivosť Slovenska. Premiér sa poďakoval koaličným partnerom, že doposiaľ „veľmi kvalitne“ odolávali akýmkoľvek pokusom opozície ich rozbiť.

17:45 V PLÉNE REČNÍ POSLANEC HLASU ERIK TOMÁŠ. Skritizoval Igora Matoviča, že nie je prítomný a pustil sa do obvinení z komplotu medzi kajúcnikom Ľudovítom Makóom a expremiérom Matovičom. „Ako si vysvetľujete, že Matovič sa stretával s kajúcnikom Makóom? … Prečo má Makó biznis s poštou, keď sa dnes potvrdilo, že tá firma [LAMA SK, pozn. red.] je jeho? Nie je to preto, že má dosť informácií o Matovičových daňových podvodoch?“

17:00 PELLEGRINI SKRITIZOVAL ANDREJUVOVÚ. Peter Pellegrini v reakcii skritizoval Andrejuvovej vystúpenie. Odzrkadľuje podľa neho celý klub, ktorý má byť najsilnejším. Pripomenul, že spolu s kolegami – nezaradenými poslancami – podporujú v koalícii každý zákon, ktorý podporuje zdravie ľudí. Richard Raši z Hlasu označil Matoviča za katastrofu, jeho vládnutie charakterizuje podľa neho chaos, nekompetentnosť. Minister čelí podľa neho bezprecedentnej nedôvere.

17:00 POSLANKYŇA ANDREJUVOVÁ OBVINILA SMER A HLAS Z DEŠTRUKCIE NAMIESTO SPOLUPRÁCE. Opakujúce sa schôdze na vyslovovanie nedôvery jednotlivým členom vlády nás oberajú o drahocenný čas na sústredenie sa na podstatné veci. „Namiesto tvorenia a spolupráce prispievajú strany Smer-SD a mimoparlamentný Hlas-SD k deštrukcii,“ uviedla v pléne poslankyňa Anna Andrejuvová (OĽaNO). Zdôraznila, že Matovič má dôveru celého poslaneckého klubu hnutia.

16:44 OPOZIČNÍ POSLANCI UPOZORNILI NA SPRÁVANIE JOZEFA PROČKA V PLÉNE. „Jožo Pročko (OĽaNO) tu behá zrejme podnapitý s telefónom a púšťa hudbu z Modrej Ustrice a volá ľudí do gay baru, toto je tá dôstojnosť a kultúra, o ktorej ste hovorili,“ pýtal sa zvýšeným hlasom poslanec za ĽSNS Milan Mazurek. Po ňom správanie poslanca Pročka kritizovali aj ďalší jeho kolegovia.

16:30 ŠELIGA STRATIL PORADIE. Vo chvíli, keď prišiel na rad s faktickou poznámkou Juraj Šeliga (Za ľudí), nebol v pléne a prišiel tak o slovo.

16:14 POSLANKYŇA ANDREJUVOVÁ PRIPOMENULA ČINNOSŤ PREDOŠLÝCH VLÁD. Podľa poslankyne za hnutie OĽaNO Anny Andrejuvovej sú návrhy na vyslovenie nedôvery členom vlády snahou opozície ubrať čas na riešenie podstatných vecí. „Poslancom nového a starého Smeru treba pripomínať, čo sa tu dialo za ich vlád,“ uviedla. Dodala, že celý poslanecký klub hnutia OĽaNO Matovičovi dôveruje.

15:58 VÁŽNE OBVINENIE. „Igor Matovič je hlava zločineckej skupiny zodpovedná za politické čistky. Jediné, čo po vás zostalo, je spálená zem,“ obvinil Matoviča opozičný poslanec Matej Šutaj Eštók (Hlas-SD). Odkázal poslancom koalície, že sú „hlasovacie automaty Igora Matoviča“.

15:44 FICO OZNÁMIL, ŽE VŠETCI POSLANCI SMERU PODPORIA ODVOLANIE MATOVIČA. Vo svojom prejave sa zastal aj bývalej štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti za Smer Moniky Jankovskej. Špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica obvinil z toho, že ju chce zabiť, keď ju chce opäť dostať do väzby v čase, keď vonku vládnu letné horúčavy a Jankovská má podlomené zdravie. „Pán Lipšic evidentne chcete pani Jankovskú zabiť, ak ju chcete zabiť, tak ju vezmite a zhoďte ju rovno z mosta dole,“ povedal Fico.

15:20 PODĽA FICA ZAČAL MATOVIČ STRÁCAŤ CIT PRE REALITU. „Nemám odborné vzdelanie, aby som urobil profil ministrovi financií, ako robí on každému z nás,“ povedal Fico v úvode svojho vystúpenia. Na margo prepojenia Matoviča na firmu, ktorá nakúpila vlani AG testy na plošné testovanie, dodal, že Matovič sám priznal, že sa pri pilotnom testovaní obrátil na školu, kam chodia jeho deti, lebo osobne pozná jeho majiteľa. Majiteľ školy je však podľa Fica aj majiteľom danej firmy. Šéf Smer navyše pripomenul, že manželka Igora Matoviča Pavlína bola v správnej rade tejto školy. Prepojenie Matoviča na firmu je tak podľa Fica zrejmé a je mu ľúto, že minister financií takto stráca pojem o realite.

15:14 MATOVIČOVO OBVINENIE SULÍK ODMIETOL. Predseda SaS Richard Sulík v reakcii na slová ministra financií uviedol, že žiadne hlasy na odvolanie Matoviča nezháňal. Expremiér počas svojho príhovoru naznačil, že ktosi z koalície bol za opozíciou a mal sa s ňou údajne dohodovať na tom, že ak by zabezpečili, aby všetci opoziční poslanci hlasovali za Matovičovo odvolanie, on zoženie hlasy v koalícii. Matovič síce nemenoval nikoho, no použil označenie „dobre známy koaličný kolega“, čo naznačuje, že myslel práve Sulíka.

15:04 ODVOLÁVANIE OZNAČIL ZA ZÁBAVNÉ POSLANEC POLLÁK. Podľa neho nezáleží na tom, koho odvolávajú, pretože argumenty sú vraj vždy rovnaké. Matovič podľa Polláka (OĽaNO) vyvrátil všetky klamstvá z návrhu na odvolanie z funkcie ministra financií. „Opoziční poslanci sú iba zbabelci, ktorí si narobili dlhy a vyberali ‚dýška‘ od oligarchov,“ povedal Pollák.

14:56 MATOVIČ SA HRÁ, ŽE JE BEZDOMOVEC, A PAVLÍNKA SI HO VYDRŽIAVA AKO ZAJAČIKA, povedal v rozprave Ľuboš Blaha (Smer). Matovič podľa neho povedal, ako vidí sám seba. „On je taký srdcervúci sloník v porceláne, on je ten bojovník proti mafii, taký Braveheart (Statočné srdce), ale my v ňom vidíme Borata… Pán Matovič, ako by odkázal Lenin, liečiť sa, liečiť sa, liečiť sa,“ uzavrel svoju faktickú poznámku poslanec Smeru.

14:45 MATOVIČ OPUSTIL ROKOVACIU SÁLU. Krátko po svojom vystúpení minister financií z rozpravy k svojmu odvolávaniu z funkcie odišiel z pléna parlamentu. Na všetky faktické poznámky Matovič nečakal.

14:40 ŠTÁTNIK SA NEMÁ ČO ĽUTOVAŤ, povedal vo faktickej poznámke nezaradený poslanec NR SR Erik Tomáš (Hlas). „Neexistuje krajina, ktorá má ministra financií daňového podvodníka. To vysvetlenie, že s mamou precestujete 600 kilometrov denne, to môžete hovoriť tuto vašim prisluhovačom v parlamente,“ odkázal poslanec Tomáš Matovičovi.

14:34 POSLANEC PROČKO EMOTÍVNE OBHAJOVAL MATOVIČA. Ako prvý s faktickou poznámkou vystúpil koaličný poslanec hnutia OĽaNO Jozef Pročko. So zdvihnutým hlasom a nemalou dávkou emócií pripomenul niektoré kauzy minulých vlád pod vedením Roberta Fica (Smer) a Petra Pellegriniho (Hlas). Zastal sa pritom svojho straníckeho šéfa.

14:32 MATOVIČOVO VYSTÚPENIE TRVALO VYŠE 45 MINÚT. V jeho závere zaznel potlesk časti koaličných poslancov a s faktickými poznámkami sa prihlásilo 23 poslancov. „Vy ste absolútne zlo, pán Peter Pellegrini,“ povedal expremiér a minister financií v závere svojho vystúpenia v pléne. „Dobre viete, že ste skorumpovaný zlodej, ktorý 20 rokov slúžil mafii, ale hráte vašu polohu herca oblbovača na staršie dámy, lebo práve kvôli takým pozerajú telenovely,“ dodal.

14:15 MATOVIČ JE RÁD, ŽE HEGER VO FUNKCII RASTIE. „Heger nie je slečnou Igora Matoviča, ako bol Peter Pellegrini slečnou Roberta Fica, je samostatný a som rád, že vo svojej funkcii rastie,“ povedal Matovič po pol hodine pri rečníckom pulte v pléne Národnej rady.

14:07 MATOVIČ POPREL, ŽE BY VLÁDA NECHCELA ZVEREJNIŤ ZMLUVU O SPUTNIKU. Obvinil z nezodpovednosti tých, ktorí podľa neho „húckali“ ľudí proti Sputniku. Odmietol tiež, že by bolo plošné testovanie zbytočné a neúčinné, ako sa tvrdí v návrhu na jeho odvolanie. „Ty sa tu nerehoc, tichúčko seď a zapisuj si,“ oslovil Matovič v jednom momente poslanca Šutaja Eštóka, ktorý sedel pri rečníckom pulte.

13:55 POČAS MATOVIČOVHO REČNENIA SA NIEKOĽKOKRÁT OZVAL POTLESK. Matovič počas svojho vystúpenia opakovane nazval Pellegriniho „slečinkou“, ktorá slúži svojmu školiteľovi. Pod školiteľom očividne myslel šéfa Smeru Roberta Fica, od ktorého Pellegrini odišiel spolu s časťou jadrových členov strany a založil si Hlas-SD. „Mojou úlohou je zariadiť, aby ste sa už nikdy nedostali k moci,“ odkázal Matovič Pellegrinimu a Ficovi. Odmietol pritom, že by bol daňovým podvodníkom, ako to vravia predkladatelia návrhu na jeho odvolanie.

13:44 SLOVA SA V PLÉNE UJAL IGOR MATOVIČ. „Máte sa stále čo učiť od Roberta Fica (Smer-SD),“ odkázal minister financií Petrovi Pellegrinimu (Hlas-SD). Dodal, že keby sa naučil vystupovať ako Fico, tak by si ho možno jeho kolegovia vážili a nenazývali ho „slečinkou“. „Viem, že som ako slon v porceláne a z tohto ohľadu som úlohu politika nezvládol,“ priznal Matovič.

13:37 POSLANEC RICHARD RAŠI (Hlas-SD) KRITIZOVAL OBJEDNANIE VAKCÍNY SPUTNIK V. Objednanie vakcín má byť podľa neho rozhodnutím vlády. „Tu to bolo rozhodnutie jedinca,“ upozornil Raši na nákup Sputniku V, ktorý vybavil a presadil bez schválenia vládnou koalíciou Igor Matovič.

13:30 POČAS VYSTÚPENÍ OPOZIČNÝCH POSLANCOV ZAZNIEVA Z KOALIČNÝCH LAVÍC SMIECH. Nezaradený poslanec parlamentu a člen strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštók preto nazval poslancov OĽaNO „pročkovcami“. Koaličný poslanec Karol Kučera (OĽaNO) je upozornený, že musí poznámkou reagovať na svojho predrečníka, nie na predošlé vystúpenie Pellegriniho.

13:15 KOLLÁR OTVORIL ROZPRAVU K ODVOLÁVANIU MATOVIČA. Písomne sa do nej prihlásilo okolo 15 poslancov, prvý hovoril György Gyimesi (OĽaNO), potom Igor Matovič a potom Robert Fico.

12:59 PELLEGRINI KRITIZOVAL MATOVIČOVE VÝROKY. Predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD, ktorá spolu s ďalšími iniciovala odvolávania ministra financií, kritizoval Matovičove slová o tom, že „opozícia môže len šúchať nožičkami a čakať na NAKA“. Podľa Pellegriniho to opozícia trpela. Poslanci OĽaNO sa na tom smiali. Pellegriniho vystúpenie trvalo vyše 40 minút.

12:46 ZEMANOVÁ: NEBUDEME SA ZAPÁJAŤ DO DISKUSIE. Poslanci SaS sa nebudú zapájať do diskusie k odvolávaniu ministra financií Igora Matoviča v pléne. Pre TASR to potvrdila predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová. Na hlasovanie o odvolaní ministra však poslanci prídu. To, ako budú hlasovať, zatiaľ nepovedala.

„Nebudeme sa zapájať do rozpravy, hlasovania sa zúčastníme,“ uviedla Zemanová s tým, že je to spoločná dohoda v rámci strany. Postup strany pri samotnom hlasovaní podľa slov Zemanovej liberáli oznámia až pred samotným hlasovaním. Uviedla tiež, že naďalej platí pozvanie pre Matoviča na rokovanie ich poslaneckého klubu.

12:00 MATOVIČ ČELÍ ODVOLÁVANIU Z FUNKCIE. Odvolávanie Igora Matoviča z funkcie ministra financií iniciované opozičnými poslancami sprevádzali viaceré odklady aj neistota. Vláda ako celok v oficiálnom stanovisku odmietla vyslovenie nedôvery Matovičovi. Koaličná strana Sloboda a Solidarita na čele s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom však do poslednej chvíle neprezradila, ako budú jej poslanci hlasovať.

Začiatok mimoriadnej schôdze k odvolávaniu Igora Matoviča (OĽaNO) z kresla ministra financií v utorok (29. 6.) viackrát v parlamente odložili. Polhodinu trvala najprv technická prestávka, po nej došlo k odkladu o ďalších tridsať minút. Toto zdržanie podľa nezaradeného poslanca a lídra mimoparlamentnej strany Hlas-SD Petra Pellegriniho nikto nevysvetlil.

Po ďalšej štvrťhodine, keď predkladatelia návrhu na odvolanie ministra financií nedostali odpoveď na otázku, prečo sa začiatok schôdze preťahuje, opozícia opustila rokovaciu sálu. Parlament tak nebol uznášaniaschopný a hlasovanie sa presunulo na dnešné popoludnie (30. 6.).

Poslanecký klub hnutia OĽaNO sa podľa očakávaní postavil za svojho predsedu a vopred avizoval, že návrh na odvolanie Matoviča nepodporí. Strana Za ľudí, ktorá má sama o sebe vnútorné spory, bola pred rokovaním o opozičnom návrhu tiež pripravená podržať Matoviča vo funkcii ministra financií.

Vyčkávacia taktika SaS

Poslanci koaličnej SaS rokovali o postoji k odvolávaniu Matoviča v predvečer stredajšieho rokovania parlamentu na zasadnutí poslaneckého klubu. Poslankyňa NR SR za SaS Jana Bittó Cigániková uviedla, že v poslaneckom klube strany sú na odvolávanie ministra financií rôzne názory. Na rokovania poslaneckého klubu si SaS pozvala aj Matoviča. Následne sa klub stretol s republikovou radou.

Predseda SaS Richard Sulík, ktorý má s ministrom financií dlhodobé názorové spory ešte z čias, keď bol líder OĽaNO premiérom, čakal s informáciou o straníckom postoji do poslednej chvíle. V stredu dopoludnia, len pár hodín pred odvolávaním Matoviča, Sulík uviedol, že to, ako budú poslanci SaS hlasovať, strana oznámi až tesne pred hlasovaním. Rovnako chcel informovať aj o záveroch zo stretnutia poslaneckého klubu s republikovou radou strany.

Dôvody na odvolávanie

Pripomeňme, že odvolávanie Igora Matoviča z postu ministra financií iniciovali opoziční nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho (Hlas-SD), podporil ho aj Smer-SD a ďalší nezaradení poslanci.

Matovič podľa navrhovateľov nesie zodpovednosť za právny rozvrat štátu a jeho inštitúcií, nakladanie s financiami v čase plošného testovania a nakupovania vakcíny Sputnik V, či konflikt vo vláde s koaličným partnerom Richardom Sulíkom (SaS). Minister podľa nich nesie politickú zodpovednosť aj za „nepripravenosť vlády na tretiu vlnu pandémie“. Navrhovatelia skonštatovali, že vláda nezvláda ani ekonomickú a fiškálnu oblasť boja s koronakrízou.


Ďalšie články