Cigániková zmarila dva potratové návrhy. Kritici hovoria o diktátorstve a svojvôli

27. schôdza NRSR v Bratislave Jana Bittó Cigániková. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Poslankyňa Jana Bittó Cigániková na poslednej parlamentnej schôdzi využila nepozornosť konzervatívcov a dosiahla zastavenie dvoch návrhov na sprísnenie potratových zákonov. Podarilo sa jej to aj vďaka správaniu na piatkovom zdravotníckom výbore, ktoré kritici opečiatkovali ako diktátorské a svojvoľné.

Utorňajšia schôdza parlamentu okrem iného znamenala aj stratu možnosti na sprísnenie potratovej legislatívy. Plénum nakoniec nerokovalo o návrhu poslanca OĽaNO Martina Čepčeka a rovnaký osud postihol aj návrh poslancov z klubu ĽSNS.

Pripomeňme, že ambíciou Čepčeka bolo zakázať interrupcie na požiadanie ženy. V praxi by to znamenalo, že by mohla zákrok podstúpiť iba za predpokladu, ak by bol ohrozený jej život a zdravie, v prípade ťažkého poškodenia plodu alebo po otehotnení zo znásilnenia. Návrh zakazoval aj reklamu na potraty.

Pokiaľ ide o návrh kotlebovcov, ten by docielil zakázanie umelého ukončenia tehotenstva až na tri výnimky. Žena by ho mohla podstúpiť, ak by bol ohrozený jej život, ak by bol plod geneticky chybný a ak by žena otehotnela po znásilnení, zneužití alebo inceste.

Cigánikovej snaha padla na úrodnú pôdu

Leví podiel na zastavení oboch návrhov mala poslankyňa za SaS a predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková, ktorá využila nepozornosť kolegov z lavíc NR SR.

V prípade Čepčekovho návrhu, ktorého bola spravodajkyňou, na schôdzi predložila procedurálny návrh, aby sa o zákone ďalej nerokovalo. Hoci nebol úspešný, keďže po ňom nikto neprišiel s procedurálnym návrhom, aby sa o návrhu zákona naopak ďalej rokovalo, v pléne dostal stopku.

Ako sama Bittó Cigániková vysvetlila, tento bojkot jej umožnil paragraf 73 rokovacieho poriadku. V jeho odseku 3 sa uvádza, že parlament sa uznesie buď tak, že materiál vráti navrhovateľovi na dopracovanie, nebude pokračovať v rokovaní o návrhu, alebo do tretice ho prerokuje v druhom čítaní.

„Ak národná rada neprijme uznesenie podľa odseku 3, znamená to, že nebude pokračovať v rokovaní o návrhu zákona,“ končí znenie paragrafu.

Šéfka zdravotníckeho výboru stavila na rovnaký postup aj pri návrhu z dielne ĽSNS. Žiadala, aby sa nepokračovalo v rokovaní o tomto návrhu, čo sa jej aj podarilo. Spolu 49 zákonodarcov však súhlasilo, aby sa o návrhu ďalej hlasovalo. Reč je o poslancoch Sme rodina, ĽSNS a ľuďoch okolo Anny Záborskej a Tomáša Tarabu.

Začalo to na výbore

Pôdu na tento postup si Cigániková nachystala už minulý týždeň v piatok na zdravotníckom výbore. Na jeho zasadnutí mali členovia určiť spravodajcov k tak návrhu kotlebovcov, ako aj k návrhu Čepčeka.

„Tentoraz navrhla samu seba za spravodajcu k dvom zákonom. Mali sme pripravený svoj návrh, ale predbehla nás a navrhla samú seba. Nedala možnosť do toho vstúpiť,“ opísal na Facebooku dianie na výbore poslanec za OĽaNO Marek Šefčík, pričom priložil verejne dostupný videozáznam.

„Hlásil som sa a chcel som navrhnúť iné mená a požiadať o hlasovanie. Na videu vidno, ako mi ‚demokraticky‘ pani predsedníčka ‚udelí‘ slovo… Ak niekomu pripadá tento spôsob rokovania demokratický, tak mi je to ľúto…Netvrdím, že porušila Rokovací poriadok, ale určite zneužíva jeho medzery,“ dodal vtedy Šefčík.

Bittó Cigánikovú zároveň obvinil z diktátorských praktík a z toho, že konala v rozpore s filozofiou jej strany, ktorá má údajne plné ústa slobody, demokracie a zodpovednosti. Zároveň apeloval na to, aby boli diery v rokovacích pravidlách zaplátané.

Kollár: Nepáči sa mi to, ale musíme to rešpektovať

Na tento postup poslankyne na výbore už pred pár dňami upozornil exminister zdravotníctva a súčasný poslanec Marek Krajčí (OĽaNO) a na utorňajšej schôdzi parlamentu ho takisto skritizoval aj nezaradený poslanec Ján Podmanický, ktorý predtým figuroval v klube Smeru. Jej správanie otituloval ako svojvoľné.

„Pri tomto návrhu zákona nebol určený legitímny spravodajca, a teda sú diskutabilné aj všetky návrhy, ktoré v role nelegitímneho spravodajcu prednášala,“ argumentoval Podmanický. „Žiadam, aby to bolo prešetrené, toto sa nesmie opakovať, toto je vrcholná hrubá svojvôľa, ktorá sa v tomto parlamente nikdy nediala“.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) s kritikmi v tejto veci čiastočne súhlasil. „Pri všetkej úcte, mne sa to tiež nepáči,“ povedal politik s tým, že je nutné dodržiavať rokovací poriadok.


Ďalšie články