Maximálne chaotické a neodborné, reagujú farmári na odklad výberu nového šéfa PPA

Ján Mičovský. Foto: Pavel Neubauer/TASR Ján Mičovský. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Prvého decembra malo byť známe meno nového riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry, ale nestalo sa. Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský, pod ktorého PPA patrí, namiesto toho vymenoval dočasného šéfa a posunul výber nového na polovicu decembra. Farmári v reakcii obviňujú agrorezort z chaosu a neodbornosti.

Pôdohospodárska platobná agentúra má za jediný rok v poradí už štvrtého riaditeľa. Po Jurajovi Kožuchovi, väzobne stíhanom v kauze Dobytkár, Beatrix Galandovej a Tiborovi Gunišovi, ktorý skončil vo funkcii šéfa PPA posledný novembrový deň, sa na túto, zdá sa, vratkú stoličku dočasne posadil Jaroslav Jánoš. Ide o doterajšieho riaditeľa odboru vnútornej kontroly, ktorého si na PPA vzal Mičovský (nom. OĽaNO).

Tibor Guniš, ktorého šéf agrorezortu ešte v máji pri menovaní do funkcie označil za „odborníka s dôležitými skúsenosťami z oblasti poľnohospodárskych podpôr aj zo zahraničia“, oznámil svoj odchod z funkcie ešte v septembri.

Mičovský teraz ako dôvod odchodu šéfa PPA uviedol, že Guniš mal podľa neho nedostatky v schopnosti vedieť pomenovať kritické miesta a nevedel dostatočne tvrdo zasiahnuť. Priznal pritom, že možno urobil sám chybu, keď s ním ako minister nekomunikoval viac a netlačil na neho, aby problémy nakumulované v PPA riešil tvrdšie.

Prieťahy pri výbere šéfa PPA

Na otázku denníka Štandard, kedy bude známe meno nového riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA), agrorezort ešte pred necelými dvomi týždňami uviedol: „Pán Guniš končí ako riaditeľ PPA k 1. 12., dovtedy budeme verejnosť informovať o víťazovi výberového konania na túto pozíciu.“

Ján Mičovský a Tibor Guniš. Foto: Martin Baumann/TASR

Deň pred tým, ako malo byť podľa pôvodného vyjadrenia agrorezortu oznámené meno nového šéfa PPA, však minister predstúpil pred médiá s tým, že na obdobie dvoch, možno troch týždňov menuje od prvého decembra za generálneho riaditeľa platobnej agentúry Jaroslava Jánoša. „Je to naozaj len na toto obdobie,“ prisľúbil Mičovský s tým, že najneskôr do 19. decembra bude menovaný do funkcie nový generálny riaditeľ.

Výberové konanie na šéfa PPA však už prebehlo, ale to podľa ministra neprinieslo jednoznačný výsledok. Decembrový výber sa preto Mičovský rozhodol viesť doposiaľ nepoužitou formu, takzvaným výberovým rozhovorovým konaním. Táto forma podľa ministra v online priamom prenose umožní komisii, aby vybrala z uchádzačov toho najvhodnejšieho.

Podľa informácií, ktoré ešte v polovici novembra uverejnil portál Polnoinfo.sk, boli pôvodnými kandidátmi na post riaditeľa PPA „Petr Dlouhý, riaditeľ odboru učtární a reportingu z českej platobnej agentúry, ktorá má oficiálny názov Štátny poľnohospodársky a intervenčný fond, Martin Holomáň zo spoločnosti Deloitte a Peter Horný, ktorý pôsobí v bankovom sektore so zameraním na agrosektor“. Práve Holomáň bol viackrát skloňovaný ako možný budúci riaditeľ platobnej agentúry.

Farmári: Maximálne chaotické

Najnovšie je termín podávania prihlášok do „výberka“ na post šéfa PPA stanovený do 9. decembra a samotné výberové rozhovorové konania majú byť v dňoch 14. a 15. decembra.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) v reakcii pre denník Štandard kriticky poukazuje na to, že zmena na pozícii generálneho riaditeľa PPA k 1. decembru bola známa mesiace a minister iba deň pred oznámením kľúčového človeka pre slovenských poľnohospodárov povedal, že ešte len dôjde k jeho výberu. „Svedčí to o tom, že ministerstvo je naďalej riadené neodborne a maximálne chaoticky,“ uviedla na otázky Štandardu hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Odchody, odchody a odchody

V súvislosti s výmenou Tibora Guniša na poste riaditeľa platobnej agentúry SPPK pripomína, že v predchádzajúcich mesiacoch sme boli svedkami viacerých odchodov ľudí z úzkeho okolia ministra Mičovského. Okrem spomínaného bývalého šéfa PPA odišiel od Mičovského napríklad aj štátny tajomník, šéf poradného zboru ministra a jeho ďalší členovia.

„Prirodzene preto očakávame, že ministerstvo sa zamyslí nad spôsobom fungovania. Dnes /1.12./ máme poradu predstavenstva s vedením ministerstva. Budeme sa preto pýtať na riešenie závažných tém, ktoré trápia slovenských poľnohospodárov a potravinárov,“ uviedla Holéciová v stanovisku SPPK.

Kto je dočasný šéf PPA

Dočasne, podľa Mičovského len na pár týždňov, prevzal vedenie PPA Jaroslav Jánoš, o ktorom minister pre portál Aktuality.sk priznal, že o jeho menovaní do funkcie riaditeľa odboru vnútornej kontroly, supervízie a ochrany finančných záujmov EÚ na PPA rozhodol on osobne. Ako dôvod uviedol jeho skúsenosti so spormi medzi farmármi, ktorých bol Jánoš sám súčasťou.

„Ľudia, ktorí roky poukazovali na to zlé, čo sa dialo, a ktorí majú veľmi konkrétne skúsenosti, tak sa tam jeden alebo dvaja určite nestratia,“ povedal Mičovský o nominácii Jánoša do PPA, ktorý nastúpil do platobnej agentúry začiatkom októbra.

Jánoš je spoluzakladateľ mimoparlamentnej strany Máme toho dosť, ktorá s menej ako polpercentnou podporou pohorela vo voľbách. Má blízko k farmárom a spoluzakladateľom strany Máme toho dosť Františkovi Oravcovi a Patrikovi Magdoškovi. Tí organizovali protesty farmárov ešte za minulej vlády a dostali sa s poľnohospodárskou skupinou ESIN do viacerých pôdnych sporov, v ktorých padlo z oboch strán niekoľko trestných oznámení a farmári hovorili o mafiánskych praktikách zo strany veľkých vlastníkov pôdy.

Oravec v minulosti za účelom získania eurofondov na vodnú elektráreň údajne podplácal ľudí blízkych exministrovi hospodárstva Petrovi Žigovi, dnes členovi strany Hlas-SD Petra Pellegriniho.

Zľava: Jaroslav Jánoš, Patrik Magdoško a František Oravec. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Turbulentné časy v PPA

Na čelo PPA sa Jánoš dočasne postavil v čase, keď je platobná agentúra pod veľkým tlakom nielen zo strany farmárov, ktorí od nej očakávajú vyplácanie priamych platieb. Mičovského rezort pre Štandard uviedol, že podľa ich predpokladu by k ohrozeniu platieb z PPA nemalo dôjsť. „Okolo 90 percent bude vyplatených ešte tento rok,“ tvrdilo ešte v novembri ministerstvo.

Vlani bolo v decembri vyplatených 82 percent všetkých žiadostí podaných na PPA. Napriek sľubom ministerstva sa objavujú správy, že by mohlo byť percento vyplatených žiadostí tento rok ešte oveľa nižšie ako minulý, a k peniazom by sa tak dostali len tri štvrtiny žiadateľov, teda 75 percent.

Snaha vyplatiť čo najviac žiadostí farmárov nie je ani zďaleka jediné, čo ťaží PPA. Platobná agentúra, ktorá spadá pod ministerstvo pôdohospodárstva, je zmietaná korupčnou kauzou Dobytkár, v ktorej je vo väzbe obvinený jeden z jej bývalých riaditeľov Juraj Kožuch, ako aj ďalší bývalí vysokí funkcionári PPA spolu s podnikateľmi Martinom Kvietikom a Norbertom Bödörom.

Bývalý generálny riaditeľ PPA Juraj Kožuch. Foto: Ján Krošlák/TASR

Pre široko medializovanú kauzu Dobytkár prišla Pôdohospodárska platobná agentúra o akreditáciu a minister Mičovský jej udelil len dočasnú, pod podmienkou, že do 12 mesiacov dôjde k náprave situácie, ktorá v agentúre prerastenej korupciou vládla. Ak sa tak nestane, tak PPA stratí oprávnenie nakladať so stovkami miliónov eur určených na priame platby pre poľnohospodárov.

Jedným z opatrení, ktoré by mala PPA zaviesť, aby predišla úplnej strate akreditácie, je, že do marca 2021 bude mať funkčný informačný systém. Tento termín však agentúra pravdepodobne nestihne. Mičovského rezort argumentuje, že podmienečná akreditácia neohrozuje vyplácanie priamych platieb.

Ak by k zatvoreniu PPA, na ktoré tlačí aj Brusel, skutočne došlo, tak to bude mať veľmi negatívne dôsledky a slovenskí farmári budú mať potom len dve možnosti. Buď požiadajú o dotácie v okolitých krajinách, alebo minister pôdohospodárstva poverí vyplácaním agrodotácií inú inštitúciu.


Ďalšie články