Britská verejnoprávna televízia zavádza 20-percentné kvóty pre menšiny

¾udia ochranné rúška

Britská verejnoprávna televízia v pondelok 30. novembra ohlásila okamžité zavedenie kvót pre etnické, ale aj iné menšiny. Kvóty sa budú týkať hereckých pracovných pozícií, ale aj ľudí v úzadí, napríklad v rámci techniky či obrazu.

Tieto zmeny televízia ohlásila v programe skladajúceho sa zo štyroch krokov, ktorými chce „zlepšiť rozmanitosť a otvorenosť“ vo všetkom svojom obsahu ako aj v personáli. Prvým krokom bude obsadenie minimálne 20 percent miest v hereckých a produkčných skupinách ľuďmi inými ako belochmi, napríklad černochmi, Aziatmi či inými etnickými menšinami.

Patria sem napríklad aj ľudia s hendikepom alebo pochádzajúci z chudobného prostredia, pričom tieto skupiny pravdepodobne nie sú rasovo ohraničené. Minimálne jedného človeka z týchto etnických či spoločenských prostredí by BBC chcelo mať aj vo všetkých seniorských tímoch.

Televízia ďalej plánuje financovanie ročných programov, ktoré sa zamerajú na školenie nových tvorcov mediálneho obsahu či na monitorovací program, ktorý sa sústredí na „slabo reprezentované“ talenty v niektorých oblastiach. Vytvorí sa aj krátky film pre školy.

Srdce zamestnávania

„Efektívne okamžite, Inkluzívny jazdec [názov programu, pozn. red.] bude platiť pre všetky nové zákazky od všetkých tímov,“ píše ďalej televízia, pričom musí ísť o všetky skupiny programov, akými sú komédie, historické či faktografické seriály a médiá. „Tieto aktivity pomôžu expandovať štúdiám BBC a položia diverzitu do srdca jej zamestnávateľských praktík,“ dodáva správa.

Táto stratégia sa má týkať aj tzv. sexuálnych menšín. Kvóty sa týkajú aj ľudí z prostredia menšiny LGBT, avšak len v prípade hereckých skupín. Televízia podľa svojich slov už dosiahla a presiahla pomer takýchto ľudí v radoch technikov a pod.

Západný trend

V tomto prípade nejde o ojedinelú aktivitu. Podobné kvóty na „diverzitu” sa zavádzajú aj v Spojených štátoch. Začiatkom septembra tohto roku Americká filmová akadémia uviedla, že ak sa chce film uchádzať o prestížnu cenu Oscar v kategórii „najlepšia snímka“, bude musieť spĺňať tzv. kategórie rozmanitosti.

Ide o „reprezentáciu na plátne, v témach a príbehu“, „kreatívne vedenie a projektový tím“, „prístup k priemyslu a možnostiam“ a „rozvoj publika“. Každá kategória bude obsahovať viacero kritérií, ktoré bude musieť film rešpektovať. Medzi kritéria bude patriť napríklad „pridanie ľudí z málo reprezentovaných skupín“, medzi ktoré majú patriť ženy, farební ľudia, ľudia z prostredia LGBT či psychicky alebo fyzicky postihnuté osoby.


Ďalšie články