Aj vo Francúzsku sa postavil súd na stranu biskupov

Ve¾ký piatok v Notre-Dame Parížsky arcibiskup Michel Aupetit počas komornej bohoslužby na Veľký piatok v parížskej katedrále Notre-Dame 10. apríla 2020. Ilustračné foto: TASR/AP

Najvyšší administratívny súd dal za pravdu francúzskym biskupom. Limit, ktorý povoľuje len 30 osôb na omšiach, bol zrušený.

Francúzska vláda obnovila rokovania s katolíckou cirkvou o stanovení limitu veriacich na verejných liturgiách. V nedeľu 29. novembra stanovila Štátna rada vláde trojdňovú lehotu na zmenu doterajších smerníc. Predstavitelia episkopátu sa v tejto veci následne stretli s premiérom Castexom. Biskupi požadujú stanovenie limitov s ohľadom na veľkosť sakrálneho priestoru. Vláda na ich návrh nepristúpila s tým, že je potrebné konzultovať smernice tiež s ďalšími náboženstvami.

Zavedenie limitu 30 osôb bez ohľadu na veľkosť bohoslužobného priestoru vyvolalo pobúrenie medzi francúzskymi katolíkmi. Mnoho biskupov označilo túto smernicu za nerealizovateľnú a dovolilo svojim kňazom, aby na liturgie púšťali do kostolov každého, kto príde – prirodzene s čo najprísnejším zachovaním noriem, ktoré sa všeobecne prijímajú vzhľadom na pandémiu. Biskupi sa zároveň odvolali na Štátnu radu, ktorá plní funkciu najvyššieho administratívneho súdu vo Francúzsku. Sudcovia dali v nedeľu ráno biskupom za pravdu. Podľa ich verdiktu je limit 30 osôb disproporčný k ohrozeniu, a nariadenie vlády preto uznali za nelegálne a navyše vážne porušuje slobodu kultu. Zároveň konštatovali, že takéto tvrdé obmedzenia sa nevzťahovali na žiadnu inú oblasť verejného života. Sudcovia preto dávajú vláde tri dni na stanovenie nových usmernení, ktoré budú zodpovedať stupňu ohrozenia a vezmú do úvahy rozmery bohoslužobných priestorov.

Francúzski biskupi prijali rozhodnutie Štátnej rady s uspokojením a zároveň vyjadrili želanie, aby bolo toto odvolanie sa k justícii výnimkou v rámci dialógu medzi cirkvou a vládou.

Začiatkom nového dialógu medzi cirkvou a štátom bolo stretnutie predstaviteľov episkopátu s premiérom a ministrom vnútra. Ako uviedol po stretnutí biskup Olivier Leborgne, došlo k otvorenej výmene názorov, predstavené boli rôzne hypotézy, ale zatiaľ k žiadnemu rozhodnutiu nedošlo. Biskupi navrhujú, aby sa za limit účastníkov pre bohoslužbu považovala tretina miest v kostoloch.

Vychádza v spolupráci s českou redakciou Rádia Vatikánkde text pôvodne vyšiel. Preklad: Bohumil Petrík

Minulý týždeň došlo k podobnému rozhodnutiu Najvyššieho súdu v USA, viac sme o tom písali tu.


Ďalšie články