Za smrť Chovanca zrážka z platu: Druhý muž belgickej polície pozná svoj trest

Hajlujúca belgická policajtka pri potýčke Jozefa Chovanca s policajtmi. Zdroj: Reprofoto/YouTube Hajlujúca belgická policajtka pri potýčke Jozefa Chovanca s policajtmi. Zdroj: Reprofoto/YouTube

Prvý trest za smrť Slováka Jozefa Chovanca, ktorý skonal pred tromi rokmi po tvrdom zákroku belgickej polície, je už známy. Namierený je voči druhému najvyššie postavenému mužovi polície. Disciplinárne konanie voči trom priamo zasahujúcim policajtom začalo vo februári.

V Belgicku padol trest za smrť Slováka Jozefa Chovanca, ktorý skonal po tvrdom policajnom zákroku na bruselskom letisku Charleroi v roku 2018. Nášmu občanovi okrem iného vtedy policajt tlačil 16 minút na hrudník.

Druhý najvyššie postavený policajt v krajine André Desenfants bude mať pre správanie svojich podriadených na dva mesiace znížený plat o 10 percent. Dokopy tak príde spolu o 1500 eur v hrubom. Desenfants v minulosti tvrdil, že chybu neurobil, ale o prípade nebol dostatočne podrobne informovaný.

Disciplinárne konanie voči trom zasahujúcim policajtom začalo vo februári 2021, v marci požiadal náš generálny prokurátor o nové informácie. „Ide o natoľko citlivý prípad, že jeho čo najskoršie objasnenie nám nemôže byť ľahostajné,“ povedal vtedy Maroš Žilinka.

Zlyhal aj privolaný lekár?

Kauza sa dostala do širšej mediálnej pozornosti a nadobudla celoeurópsky rozmer až v lete roku 2020, kedy zábery zo zásahu v policajnej cele postupne unikali na verejnosť. Okrem iného na nich vidieť smiech, kruté zaobchádzanie rôzneho druhu či hajlovanie jednej z policajtiek nad umierajúcim mužom.

Odborník Kris Permentier, na ktorého sa odvolávala vdova po Chovancovi, vo svojej analýze, zverejnenej denníkom Pravda, tvrdí, že z vyšetrenia pohotovostným lekárom, ktorý mal vtedy zhodnotiť Slovákov stav, neexistuje žiadna správa a nenachádza sa ani v súdnom spise.

Permentier dodáva, že medzi privolaným lekárom a Chovancom „nedošlo k žiadnej interakcii“. Pitva navyše preukázala, že muž nebol v čase zadržania pod vplyvom drog ani alkoholu. Chovancova žena preto tvrdí, že jej zosnulý manžel mohol byť mŕtvy už v cele.

Zákroku predchádzal incident v lietadle

Chovanec sa dostal do moci polície po tom, ako sa mal na palube lietadla správať násilne a sotiť do letušky v reakcii na to, ako si údajne nemohol sadnúť na ním zvolené sedadlo. Kapitán vtedy odmietol vzlietnuť dokým incident nevyrieši polícia.

Belgické médium VRT ale prinieslo svedectvá, ktoré situáciu opisujú odlišne. Svedok, ktorý videl 38-ročného Slováka vlastniaceho spoločnosť najímajúcu slovenských robotníkov na belgické stavby nastupovať do lietadla, hovorí o amatérskom správaní sa posádky a agresivite zasahujúcej polície.

Ďalší svedok, na ktorého sa VRT odvoláva, bol v čase Chovancovho zatknutia tiež na palube a tvrdí, že Slovák v lietadle nebol agresívny, ale skôr zmätený. Viacerí svedkovia uviedli, že posádka bola „unáhlená a amatérska“ a privolaná polícia zase násilná.

Rozruch v našej aj belgickej politike

Prípad zarezonoval aj na belgickej politickej scéne. Exminister vnútra Jan Jambon bol médiami prichytení pri klamstve. O incidente na letisku Charleroi tvrdil, že o prípade nikdy nepočul. Viaceré dôkazy pritom hovorili o opaku. Bývalá belgická vláda, ktorej bol Jambon súčasťou, o prípade podľa médií dobre vedela, ale neprejavila oň dostatočný záujem.

K predmetnému zásahu Belgičanov vydal slovenský parlament aj uznesenie. V ňom Slovensko vyjadrilo ľútosť a znepokojenie nad smrťou Chovanca po zásahu bezpečnostných zložiek a odsúdilo hrubý a bezprecedentný postup. Vláda ho následne vzala na vedomie.

Vo veci sa aktívne angažoval aj náš šéf diplomacie Ivan Korčok, ktorý svojho času kritizoval, že vyšetrovanie trvá príliš dlho. Podobne to platilo aj pri prezidentke Zuzane Čaputovej, ktorej Belgicko vyhovelo v požiadavke zapojiť do vyšetrovania aj experta zo Slovenska.

Zmena prístupu

Chovancova smrť prispela k diskusii o tom, že belgické zásahové jednotky je potrebné školiť tak, aby vedeli adekvátne reagovať v prípadoch, kedy ľudia vykazujú syndróm agitovaného delíria.

Ten sa vyznačuje napríklad extrémne agresívnym správaním, nedodržiavaním príkazov, necitlivosťou na bolesť, ignorovaním pokynov polície a prejavmi nadľudskej sily. Je možné, že ním trpel aj Chovanec počas zásahu na letisku, keďže jeho manželka vo vyšetrovacom spise priznala, že sa v roku 2016 liečil na psychické ochorenie.


Ďalšie články