Obavy z delta variantu: Zaočkovaný Izrael znova prikázal rúška

Izrael v pondelok zaèal s oèkovaním palestínskych pracovníkov Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 v Izraeli. Foto: TASR/AP

Len desať dní. Presne toľko v Izraeli vydržalo zrušenie povinných rúšok v interiéroch. Krajina, ktorá bola premiantom očkovania, opatrenie znova zaviedla pre šírenie takzvaného delta variantu koronavírusu SARS-CoV-2. Tento kmeň covidu pochádzajúci z Indie je infekčnejší. Rastie tak počet nakazených, ale, našťastie, nie hospitalizovaných.

Izrael má zaočkovaných približne 60 percent populácie. Počet prípadov ochorenia COVID-19 však začal posledný júnový týždeň znova narastať. Nová vláda pod vedením Naftaliho Bennetta preto minulý piatok (25.6.) opätovne zaviedla povinnosť nosiť rúška vo vnútorných priestoroch.

I keď sa reakcia židovského štátu na nárast počtu nových prípadov covidu môže zdať ako príprava na štvrtú vlnu infekcie, experti trvajú na tom, že nie je dôvod panikáriť.

Rovnaký názor na delta variant má aj slovenský dátový analytik Ivan Bošňák, ktorý stojí za projektom Dáta bez pátosu. Aj on hovorí, že sa tomuto kmeňu covidu, ktorý dominuje aj v Spojenom kráľovstve, síce nevyhneme, ale netreba šíriť paniku.

Na druhej strane však nie je ani vhodné brať veci na ľahkú váhu. Podľa odborníkov musí Izrael v prípade najnovšieho šírenia takzvaného delta variantu covidu v krajine konať rýchlo a rozhodne.

Podľa niektorých štúdií je pri nákaze indickým kmeňom covidu až dvojnásobná šanca, že pacient bude musieť byť hospitalizovaní ako pri nákaze takzvaným britským (alfa) variantom, ktorý sa objavil ešte pred deltou. Pretože je delta variant infekčnejší a vakcíny sú proti nemu o niečo menej účinné, hovorí sa, že bude zrejme potrebná aj tretia dávka preočkovania na posilnenie imunity proti covidu.

Očkovanie chráni

V prípade Izraela, ktorý bol premiantom očkovania, je dobrá správa to, že dve dávky vakcíny Comirnaty od spoločností Pfizer/BioNTech chránia pred hospitalizáciou a ťažkým priebehom ochorenia na 88 až 96 percent.

Viac ako polovica izraelskej populácie je zaočkovaná, avšak delta variant sa šíri aj medzi štepenými. Približne tretina nových prípadov nákazy sú práve ľudia, ktorí vakcínu dostali. Tí sú však pred ťažkým priebehom i hospitalizáciou do veľkej miery chránení. To sa prejavuje aj na fakte, že v Izraeli síce rastie počet nových prípadov covidu, ale počet ľudí prijatých do nemocníc s ťažkým priebehom tomuto rastu nie je úmerný.

Riaditeľ univerzitnej nemocnice Hadasa v Jeruzaleme Zeev Rotstein pre denník Jerusalem post uviedol, že minulý rok bol pre Izrael hrozný, ale teraz už zdravotníci vedia, čo majú robiť. „Vieme ako zastaviť šírenie nákazy. Vieme ako sa správať, čo robiť a čo nerobiť. Nemocnice sú pripravené,“ vyhlásil.

Navyše podľa Rotsteina bude verejnosť ochotnejšie spolupracovať a dodržiavať opatrenia. Dôvod vidí v transparentnejšej komunikácii nového vládneho kabinetu Naftaliho Bennetta.

Opakovanie vlaňajška nehrozí

Epidemiológ Hagai Levine tvrdí, že Izrael nie je v rovnakom nebezpečenstve ako bol vlani na začiatku pandémie. Je tu však podľa neho nebezpečenstvo masívneho šírenia nákazy. V takom prípade by sa ľudia nakazili a niektorí by zrejme aj zomreli.

Problém predstavujú pri šírení takzvaného delta variantu covidu najmä nezaočkovaní. V Izraeli je približne 350-tisíc ľudí, ktorí nie sú zaočkovaní alebo u nich vakcíny z nejakých príčin nemali požadovaný efekt. Profesor Eli Waxman, ktorý bol v izraelskej národnej pandemickej komisii, varuje, že ak by sa rátalo s tým, že 20 percent nakazených skončí v nemocniciach, tak by to pre židovský štát znamenalo 50-tisíc pacientov vo vážnom stave.

Nedá sa predpokladať, že každý nakazený bude mať vážny priebeh, ale Waxman varuje, že aj keby to malo byť zo spomínaných 350-tisíc ľudí len 10 až 20 percent, tak sú to stále tisícky vážne chorých. Práve tomu treba podľa neho predísť.

Delta variant covidu je síce infekčnejší, ale, zdá sa, že nespôsobuje dramatický nárast počtu hospitalizácií a vážnych stavov. Okolo tohto indického kmeňa koronavírusu SARS-CoV-2 je však stále priveľa otáznikov. Preto je podľa odborníkov nutná rýchla a rozhodná reakcia na zastavenie jeho šírenia.

Pozor na šírenie medzi deťmi

Jednoducho povedané, Izrael by nemal panikáriť, ale na druhej strane ani podceňovať situáciu a tváriť sa, že sa nič nedeje. Podľa Waxmana sa treba vyhnúť najmä rozšíreniu delta variantu medzi deťmi.

Deti síce väčšinou majú iba ľahký priebeh covidu, ale niektoré prípady dokazujú, že časť z nich dlhodobo trpí príznakmi ochorenia alebo má iné komplikácie. „Nevieme, aké časté tieto prípady sú alebo budú v prípade nového (delta) variantu,“ uviedol Waxman.

Nebezpečenstvo šírenia nákazy medzi deťmi spočíva v tom, že ratolesti nevyhnutne infikujú dospelých. Aj preto vláda pristúpila k obnoveniu povinnosti nosiť rúška v interiéroch.

Bennettov kabinet ďalej plánuje zaviesť aj ďalšie obmedzenia. Vláda už oznámila, že plánuje obmedziť počet neočkovaných na aktivitách, kde sa zhlukujú veľké davy. Očakáva sa tak obnovenie takzvaných „zelených pasov“, ktoré dávali očkovaným určité výhody a súčasná vláda bola proti nim.

Svojou troškou do mlyna môžu podľa izraelskej vlády prispieť aj samotní ľudia. Tým, že sa pôjdu dať zaočkovať. „Ľudia, ktorí sa môžu nechať zaštepiť a nerobia tak, jednoducho vystavujú samých seba a svoje okolie nebezpečenstvu,“ uviedol premiér Bennett.

Predstavitelia izraelského zdravotníctva zatiaľ nevedia odhadnúť, či bude šírenie delta variantu ďalej pokračovať. Rovnako však nevedia s istotou povedať, že sa tento kmeň covidu v krajine šíriť nebude. Práve používanie rúšok a dodržiavanie odstupov môže hrať významnú úlohu v tom, či sa z delty vykľuje štvrtá vlna covidu.

Delta aj na Slovensku

Indický delta variant sa vďaka vyššej infekčnosti stáva svetovo dominantným. V najviac zasiahnutých štátoch už viedol k sprísneniu opatrení. Indický variant koronavírusu je z európskych štátov rozšírený najmä vo Veľkej Británii, Portugalsku a Španielsku.

Spojené kráľovstvo, kde delta takmer úplne nahradila pôvodne britský (alfa) variant, posunulo pre opätovné šírenie nákazy dátum zrušenia opatrení o mesiac. Hlavnou príčinou šírenia je podľa expertov cestovanie.

Aj na Slovensku sa už objavili prípady nákazy delta variantom covidu, ale zatiaľ ich je iba niekoľko. Napriek tomu sú údajne v hre aj nové prísne obmedzenia cezhraničného pohybu. Slovenská polícia sa pripravuje na všetky varianty kontroly hraníc. Ich uzatvorenie je však podľa odborníkov len veľmi ťažko zdôvodniteľné.


Ďalšie články