Na britskej zastávke našli tajné dokumenty. Hovoria aj o nedávnom incidente v Čiernom mori

Britské vojenské plavidlo HMS Defender pláva do prístavu v gruzínskom Batumi. Foto: TASR/AP

Prečo skončili tajné dokumenty ministerstva obrany na zastávke, nie je nateraz zrejmé. Britské úrady začali prípad vyšetrovať.

Dokumenty britského ministerstva obrany hovoria o predpokladanej ruskej reakcii na vtedy plánovanú plavbu britského torpédoborca Defender vo vodách, ktoré si po anexii Krymského polostrova nárokuje Rusko.

Približne 50-stranový dokument bol objavený ešte minulý utorok na zastávke v grófstve Kent. Osoba, ktorá ho našla, okamžite kontaktovala britskú verejnoprávnu stanicu BBC. Predstavitelia stanice veria, že dokumenty, ktoré obsahujú aj emaily a prezentáciu v programe PowerPoint, pochádzajú z kancelárie vysokopostaveného predstaviteľa ministerstva obrany. Predmetné ministerstvo medzitým už avizovalo, že vyšetruje „incident, pri ktorom nepoverená osoba objavila citlivé obranné dokumenty“.

Očakávaný incident v Čiernom mori

Z časti dokumentu venovanej plavbe britského torpédoborca cez teritoriálne vody Ukrajiny, ktoré si nárokuje Moskva, vyplýva, že Londýn konfrontáciu s ruským námorníctvom vopred očakával. Ako uviedla stanica BBC, misia nazvaná „Op Ditroite“ bola minulý pondelok predmetom intenzívnych diskusií vysokopostavených predstaviteľov Británie, ktorí špekulovali o možnej ruskej reakcii.

„Čo vieme o možnej uvítacej párty?“ položil si otázku jeden z úradníkov na Stálom spoločnom veliteľstve (PJHQ) – trojčlennom veliteľstve, na ktorom sú plánované a kontrolované všetky vojenské zámorské operácie. V dokumente sa okrem iného zdôrazňuje, že nedávne interakcie ruského a britského námorníctva vo východnom Stredomorí neboli ničím výnimočné a „prebiehali podľa očakávania“. Úradníci však varovali, že tento stav sa zmení, pričom očakávajú viac konfrontácie.

Séria snímok pripravených na PJHQ zobrazuje dve možné trasy presunu britského torpédoborca z ukrajinskej Odesy do Gruzínska. Jedna z nich je označená ako „bezpečný a profesionálny tranzit z Odesy do Batumi“ v blízkosti juhozápadného cípu Krymského polostrova. Voľba danej trasy, cez vody nárokované Ruskom, by podľa dokumentu mala „poskytnúť interakciu s ukrajinskou vládou v oblasti, ktorú Spojené kráľovstvo považuje za ukrajinské teritoriálne vody“.

Prezentácia v prípade danej trasy anticipuje tri možné ruské odpovede od „bezpečnej a profesionálnej“ až po „nebezpečnú a neprofesionálnu“, ktorú mali charakterizovať varovania cez rádio, približovanie sa lodí ruskej pobrežnej stráže do vzdialenosti sto metrov a nálety ruského letectva v nízkej výške nad britským plavidlom.

Alternatívna trasa, ktorú Londýn zvažoval, by viedla ďalej od Kremľom nárokovaných vôd. Jej voľba by podľa prezentácie zamedzila akejkoľvek konfrontácii s Ruskom, no hrozilo by, že Moskva ju bude vykresľovať ako dôkaz britskej slabosti a faktického uznania ruského nároku na teritoriálne vody Krymu zo strany Spojeného kráľovstva.

Z dokumentu tak podľa BBC vyplýva, že minulotýždňový incident v Čiernom mori bol vopred naplánovanou demonštráciou podpory Ukrajine, ktorá počítala s konfrontáciou s ruským námorníctvom.


Ďalšie články