Anglický worship z Liptova

2.-TIMOTHY_promo-scaled Foto: archív autora

Chválová kapela Timothy vydala pred niekoľkými týždňami svoj nový album Revival Dream (slov. Sen o prebudení), ktorý je na rozdiel od predošlej tvorby celý v anglickom jazyku.

44 minút s desiatimi pôvodnými piesňami, z toho osem známych slovenských, ktoré len autor a frontman kapely Marián Lipovský prepísal do angličtiny – nuž a dve nové, ktoré slovenský náprotivok nemajú. Stojí to za posluch? 

Pre čitateľa, ktorý sa v týchto kruhoch veľmi nepohybuje, bude vhodné uviesť, že v posledných rokoch slovenskej gospelovej scéne dominujú chválové kapely. Chválová kultúra, ak ju tak možno označiť, je trocha odlišná od klasického gospelu. Piesne sú často repetitívne a dlhšie, omnoho modlitebnejšie, koncerty niekedy pripomínajú modernú bohoslužbu, obľúbeným východiskom je evanjelizačný rozmer alebo spoločné uctievanie Boha kapelou i účastníkmi. 

Práve pre tento rozmer je dôležité vedieť, o čom spievam, inak povedané, dôležitá je pre mňa reč, ktorej rozumiem, keď sa modlím ja alebo ľudia okolo mňa. Nuž a hoci našincom doteraz bohato stačila slovenčina, kapelám ako Timothy sa raz za čas stane, že sa dostanú aj do zahraničia k neslovenskému publiku. Čo v takom prípade? Spievať slovenské piesne, ktorým nebudú rozumieť alebo anglické piesne iných autorov? 

„Zopárkrát počas roka sa stane, že vedieme chvály v angličtine,” približuje bubeník a manažér kapely Milan Macek motív pre vznik anglického albumu. „Preložiť si naše vlastné piesne nám bolo bližšie, než cvičiť anglické originály, keďže nemáme veľa času na skúšky.” Album je podľa Maceka aj piesňovým svedectvom a posolstvom pre zahraničného poslucháča – o tom, čo Boh robí v našej krajine. 

Skutočne, medzi anglickými „prekladmi” nachádzame okrem novších piesní ako Moje pery či Vznešený aj staršie melódie. Nanovo aktuálnou sa stáva titulná pieseň Sen o prebudení – v slovenskej verzii, Dýchaj skrze mňa – prvýkrát predstavenú na rovnomennom albume z roku 2002.

Dýchaj skrze mňa, mám sen, ako ťa každý v národe vzýva 

Pieseň predstavuje akúsi víziu speváka pre Slovensko, ktorej súčasťou je nielen hlásanie evanjelia, ale aj premena krčiem na domy modlitby či zmierenie generácií – čo sú námety, ktoré si do istej miery môžu osvojiť aj menej praktizujúci poslucháči. 

Oplatí sa album si zakúpiť či pustiť na streamovacích službách? Pre fanúšika chválovej a gospelovej scény môže byť podnetné počuť známejšie i novšie piesne v nezvyčajnom jazykovom kabáte. Avšak aj poslucháč, ktorý sa ktovieako nezvykne sústrediť na texty, nebude ochudobnený. Revival Dream totiž prichádza v prvotriednom remeselnom prevedení, zvukovo sa približuje aktuálnym zámorským trendom v žánri. Skutočne nejde len o pár gitariek a tamburínu, ale prepracovanú, farebnú plejádu premyslene umiestnených nástrojov a melódií. 

Líder kapely Lipovský pôsobí na scéne už niekoľko desaťročí a partička muzikantov z kapely je skutočne zohraná. Príjemným pohladením pre veriaceho poslucháča je modlitebná atmosféra, keďže piesne sa nahrávali „naživo” spolu so spievajúcim publikom. A hoci Macek pripúšťa, že je jazykovo dôležité vedieť, o čom sa spieva, dodáva: „Naša chvála by mala vychádzať zo srdca – a čím je srdce naplnené, to hovoria ústa. Bez srdca je to totiž len poézia.”


Ďalšie články