Prieskum: Väčšina Slovákov by na referendum prišla. Ústavný súd o ňom ešte nerozhodol

na_telo_referendum Prieskum o účasti na referende o predčasných voľbách. Zdroj: TV Markíza / FB Na telo

Väčšina Slovákov by sa zúčastnila na referende o predčasných voľbách. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus. Jej riaditeľ však upozornil, že skutočná účasť býva spravidla výrazne nižšia ako tá v prieskumoch. Zákonnosť referenda momentálne posudzuje Ústavný súd. Na Slovensku bolo zatiaľ platné jediné referendum.

Takmer 53 percent respondentov by sa pravdepodobne zúčastnilo na referende o predčasných voľbách. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre Televíziu Markíza. Takmer 35 percent oslovených by skôr neprišlo.

Šéf agentúry Focus Martin Slosiarik však upozornil na to, že v skutočnosti by, zrejme, prišlo omnoho menej voličov. Reálnu účasť odhaduje zhruba polovičnú, na úrovni 27 – 33 percent. Vychádzal z odhadovanej a reálnej účasti v predošlých referendách.

Zatiaľ iba jedno referendum v slovenských dejinách bolo platné, teda naň prišlo viac ako 50 percent oprávnených voličov. Bolo to hlasovanie o vstupe Slovenska do EÚ v roku 2003. Zúčastnilo sa na ňom približne 52 percent voličov.

Referendum najviac mobilizuje voličov Smeru a Hlasu

Z prieskumu rovnako vyplýva, že najvyššiu podporu má referendum medzi voličmi strán Smer-SD (96 percent) a Hlas-SD (88 percent), na treťom mieste sú kotlebovci (74 percent). Práve prvé dve menované strany boli hlavnými iniciátormi plebiscitu.

Polovica respondentov z radov voličov SaS by sa na referende zúčastnila. Jej predseda však v relácii Na telo jasne podporil účasť na hlasovaní, za predpokladu, že sa uskutoční.

Iba voliči dvoch parlamentných strán prejavili nižší záujem o účasť – Sme rodina (46 percent) a najmenej OĽaNO (len 26 percent).

Referendum posudzuje Ústavný súd

Ústavný súd dostal 13. mája podanie od prezidentky, ktorá požiadala o posúdenie ústavnosti predmetu navrhovaného referenda o skrátení volebného obdobia. Na rozhodnutie má 60 dní. Predseda Smeru-SD Robert Fico uviedol, že hlava štátu chcela týmto krokom pomôcť vládnej koalícii.

Petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo vyše 585-tisíc ľudí. Občanov sa chcú v referende pýtať, či súhlasia s tým, aby sa skrátilo ôsme volebné obdobie Národnej rady SR tak, aby sa parlamentné voľby vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov referenda. Petíciu iniciovali opozičný Smer-SD a mimoparlamentný Hlas-SD, pridali sa aj SNS, Socialisti.sk a ďalšie organizácie.


Ďalšie články