Pellegrini: Ústavný súd musí odobriť referendum o predčasných voľbách. Matoviča chceme odvolať

Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Foto: Henrich Mišovič/TASR Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Foto: Henrich Mišovič/TASR

Strana Hlas-SD chce osloviť voličov na vidieku a predstaví aj ďalšie nové tváre, ktoré doteraz v politike neboli. Povedal to predseda strany Peter Pellegrini deň po straníckom sneme. Dúfa, že Ústavný súd SR umožní usporiadanie referenda o predčasných voľbách. V opačnom prípade sa chce obrátiť na medzinárodné inštitúcie. V pondelok chce podať návrh na odvolanie ministra financií Igora Matoviča. Pellegrini podporil očkovanie, ale na dobrovoľnej báze.

„Strana Hlas chce byť stranou vidieka, žije tam väčšina Slovákov. Braňo Becík je človekom na správnom mieste,“ vyhlásil v diskusnej relácii TA3 V politike Pellegrini na margo nového člena predsedníctva Branislava Becíka. Nové mená predseda strany ohlásil na sneme Hlasu-SD v sobotu.

Podpredsedníčkou strany sa stala Zuzana Dolinková, ktorá je riaditeľkou Zväzu ambulantných poskytovateľov. Chce sa venovať zdravotníctvu. Becík aj Dolinková v posledných parlamentných voľbách kandidovali za stranu Dobrá voľba.

Tretím novým členom bez minulosti v strane Smer-SD je futbalista Dušan Tittel. V minulom volebnom období bol poslancom za Slovenskú národnú stranu (SNS). „Prinesieme tváre bez politickej minulosti,“ uviedol Pellegrini s tým, že ich predstaví na jesennom programovom sneme strany.

Členom predsedníctva Hlasu-SD zostal Peter Žiga, ktorý sa stiahol do úzadia, keď ho NAKA v decembri obvinila z podplácania. Má stále dôveru straníckeho lídra, ktorý argumentuje prezumpciou neviny.

Ústavný súd musí slúžiť ľuďom

Ústavný súd (ÚS) by podľa Pellegriniho mal odobriť referendum o predčasných voľbách a „slúžiť ľuďom“, ktorí plebiscit podporili. Podanie na posúdenie ústavnosti naň podala prezidentka Zuzana Čaputová.

„Ak Ústavný súd odmietne referendum, budeme sa musieť obrátiť aj na európske inštitúcie, pri čom sa hádam spojí celá opozícia.“ Naznačil tým, že by sa obrátil na Európsky súd pre ľudské práva.

ÚS dostal podanie od prezidentky 13. mája, na rozhodnutie má 60 dní. Petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo vyše 585-tisíc ľudí. Občanov sa chcú v referende pýtať, či súhlasia s tým, aby sa skrátilo ôsme volebné obdobie Národnej rady SR tak, aby sa parlamentné voľby vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov referenda.

Matovič musí preč z ministerského kresla

V pondelok plánuje predseda Hlasu-SD podať návrh na odvolanie ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), pretože podľa neho absolútne nezvláda svoju funkciu.

Pokusov o odvolania ministrov za OĽaNO bolo v ostatných mesiacoch viacero. Naposledy mu čelil Roman Mikulec, návrh však v parlamente nezískal dostatočnú podporu.

Otvorená podpora očkovania

Pellegrini otvorene na sneme aj v diskusných reláciách TA3 a RTVS podporil očkovanie. Odporučil ho s tým, že je zásadne proti povinnému očkovaniu. „Budem však rešpektovať aj ľudí, ktorí sa rozhodnú chrániť svoje zdravie inak.“

Sám ešte nie je rozhodnutý, či sa dá zaštepiť. Keďže COVID-19 prekonal, chce si najprv spraviť test na počet protilátok. Jeho straník Erik Tomáš v TA3 priznal, že sa už zaočkovať dal.


Ďalšie články