Slovensko bude mať víťaza Stanley Cupu. V oboch finálových tímoch sú slovenskí hokejisti

Detroit Red Wings - Tampa Bay Lightning Slovenský hokejista v NHL Erik Černák. Zdroj: TASR/AP

Kanada má po desiatich rokoch vo finále Stanley Cupu svoje mužstvo. Montreal Canadiens si zmeria sily s tímom Tampa Bay Lightning, ktorý vlani vyhral. Montreal je zas posledným kanadským tímom, ktorý pred 28 rokmi vo finále získal Stanley Cup. V oboch tímoch hrajú výrazné slovenské hokejové osobnosti.

COVID-19 sa postaral o prerozdelenie mužstiev podľa vzájomných vzdialeností v atypických divíziách vytvorených len pre sezónu 2020 – 2021 v NHL. Tým vznikla Severná divízia zložená len z mužstiev pôsobiacich v Kanade. Automaticky bola vytvorená šanca pre jej víťaza zahrať si s víťazom Západnej divízie o finále Stanley Cupu.

Nakoniec sa pomerne prekvapujúco do tejto série s jasným favoritom na celkového víťaza Vegas Golden Knights prepracoval Montreal Canadiens. Mužstvo s obrovskou tradíciou postupovalo do play-off z celkového 18. miesta, no ich motor sa naplno rozbehol v otočenej sérii s Torontom.

Atmosféra v Montreale po postupe do finále. Zdroj: FB Montreal Canadiens

Tatar je v tíme, ale v play-off nehrá

Farby Canadiens reprezentuje asi najvýraznejšia osobnosť zo Slovenska, Tomáš Tatar, ktorého žiaľ vyradili z kádra pred play-off. Dôvodov je viacero, ale ten najvýraznejší je stratégia mužstva pre play-off, do ktorého Tatarov štýl jednoducho nezapadá. Canadiens sa spoliehajú na najdrahšieho brankára v celej NHL poberajúceho výplatu cez desať miliónov dolárov, Careyho Priceho, ktorého forma vygradovala do neuveriteľných štatistík.

Pevná obrana Canadiens zložená z urastených a hlavne skúsených obrancov s tým najtvrdším herným prejavom osobnej obrany, ale hlavne neskutočnej hre pri oslabeniach. Skladba útočníkov je postavená hlavne na obetavosti a rýchlosti či priamej koncovke mladých hráčov, akými sú Arturi Lehtonen, Cole Caufield alebo Nick Suzuki. Všetko v podstate mená, ktoré sú výrazné počas momentálneho play-off a vyhovuje im herný systém postavený na precíznom bránení súpera a zabijáckych brejkoch. Jednoducho povedané, hra Tomáša Tatara nespadá do tejto koncepcie.

Týmto hokejom sa im podarilo úplne vymazať hviezdy Knights a postúpiť do finále. Túto sériu rozhodlo viacero faktorov, ale hlavným bol kolaps brankára Marc-André Fleuryho v treťom zápase. Fleury je síce kandidátom na Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára NHL za túto sezónu, ale minútu pred koncom zápasu nechtiac nahral súperovi, ktorý skóroval do opustenej brány. Z tohto momentu sa Vegas Golden Knights už nevyhrabali a psychicky úplne odpadli. Aj takéto nešťastné momenty rozhodujú celé série.

Uvidíme, ako tento herný spôsob a hlavne najlepšie bránenie oslabení bude fungovať proti minuloročnému víťazovi Tampa Bay Lightning, ktorého zdobí, naopak, najvýraznejšia presilová hra. Lightning vyradili najtesnejším skóre 1:0 v siedmom zápase výborne hrajúcich New York Islanders, ktorí vzdorovali prepracovanou obranou a hlavne obetavosťou. Opäť sa ukázal fenomenálny brankár Andrej Vasilevskij, o ktorom sa hovorí, že ide o najlepšieho brankára v súčasnom hokeji.

Atmosféra v Tampe po postupe do finále. Zdroj: FB Tampa Bay Lightning

Slovák Černák oporou obrany Tampy

Dôležitosť slovenského obrancu Erika Černáka pre mužstvo je viditeľná a očakávaná. Černák sa zaradil medzi opory zadných radov Lightning a pravidelne hrá vyše dvadsať minút za zápas. Jeho nekompromisný tvrdý spôsob hry je platný a aj vďaka nemu sa mužstvu už druhú sezónu po sebe darí.

Samozrejme, nemôžem nespomenúť zberateľa kanadských bodov v play-off Nikitu Kučerova, ktorý sa po zranení dostal do neskutočnej formy a ťahá mužstvo za obhajobou. Uvidíme, či sa Tampe podarí obhájiť titul a získa druhýkrát po sebe Stanleyho pohár, čo sa podarilo naposledy v sezónach 1997/1998 Detroit Red Wings, alebo po dvadsiatich ôsmich rokoch získa vytúžený pohár mužstvo z Kanady, čo by bolo najzaujímavejším aspektom finále NHL. Naozaj sa máme na čo tešiť, hádam okrem iného na už aj plné hľadisko v Montreale.

Nikita Kučerov (vľavo). Foto: TASR/AP

Ďalšie články