Pellegriniho strana má prvý riadny snem. Stane sa z neho opäť premiér?

111204409135_333204221494312_8478109065278849482_n Foto: Pellegrini/FB

Hlas sa cíti byť v pozícii hlavného vyzývateľa súčasnej vlády. Pellegrini by sa ale najradšej vyhol vládnutiu s Robertom Ficom.

Strana Hlas-SD, ktorá dlhodobo vedie v prieskumoch verejnej mienky, má dnes v Nitre svoj snem. Zvolí si ďalšieho z podpredsedov, štyroch členov predsedníctva a prijme základné programové tézy. Na snem prišlo 400 delegátov z celého Slovenska a ide o prvý riadny snem strany od jej vzniku.

Cieľom snemu bude posilniť imidž Petra Pellegriniho, on aj zástupcovia strany sa cez víkend objavia vo všetkých diskusných reláciách. Pred snemom Pellegrini povedal: „Hlas má ambíciu byť hlavným vyzývateľom vládnej koalície či už v predčasných, alebo riadnych parlamentných voľbách.“

Jeho strana chce vraj voličom ponúknuť sociálnodemokratickú alternatívu a zodpovedné riadenie štátu „namiesto súčasného zmätku, chaosu a rozvratu“, priniesli jeho vyjadrenia agentúry. Rovnako chce byť celoslovenskou stranou so silným regionálnym rozmerom.

Pellegrini je dlhodobo populárnejší ako súčasný premiér, aj ktokoľvek iný z opozície. Strana sa drží pohodlne nad úrovňou 20 percent, dosahuje takmer dvojnásobok podpory Smeru a takmer trojnásobok podpory pre Matovičovo OĽaNO. Zdalo by sa teda, že cesta na Úrad vlády je takmer istá, stačí počkať na voľby.

Lenže máločo je v politike isté, najmä ak sa voliči rozhodujú na poslednú chvíľu. Pellegrini je síce obľúbený, ale vo verejnom vystupovaní pomerne pasívny, počas posledných týždňov ho aktivitami a stanoviskami pohodlne prekonáva najmä Robert Fico. Ten však po 30-ročnej kariére čelí nielen váhe škandálov z minulosti, ale aj opozeranosti, takpovediac sklenenému stropu v popularite. Pellegrini tak najviac ťaží z toho, že nie je Fico.

A to je aj jeho najväčší hendikep. Dá sa očakávať, že urobí všetko pre to, aby s Ficom raz vládnuť nemusel, čo však obmedzuje jeho možnosti. Štandard zisťoval, ako na Pellegriniho pozerajú súčasné strany, pre Sulíka a Matoviča je neprijateľný, Kollár by si s ním spoluprácu – na rozdiel od Roberta Fica – predstaviť vedel.

Hlas pred dnešným snemom. Foto: Pellegrini/FB

Ale to je všetko hudba budúcnosti. Pellegriniho aktuálny problém je, že v neho musia uveriť stredoví voliči a kádre, ktoré túžia po kariére, ako to bolo kedysi v prípade SDKÚ a potom aj samotného Smeru. Práve o to sa teraz Pellegrini usiluje najviac.

Ďalšia vec, na ktorú sa musí pripraviť, je obviňovanie niektorých kádrov strany spojených z obdobia Smeru. Pellegrini bol predsa sám úspešným kariérnym politikom Smeru, má rovnaké podnikateľské pozadie a vzťahy, podobne ako ľudia okolo neho, zvlášť bývalá ministerka Saková, poslanec Tomáš či bývalý minister Žiga.

Politici vládnej koalície síce stále bojujú najmä s Ficom, ale začínajú si zvykať, aby okrem Smeru spomínali kriticky aj Hlas. Bude to stačiť?

To ukáže ďalší vývoj. Dôležité bude aj rozhodnutie Ústavného súdu vo veci referenda o predčasných voľbách, a najmä ďalšie pôsobenie Matovičovej koalície a Hegerovej vlády. Bez preháňania možno povedať, že Pellegrini nevďačí za svoju budúcu kariéru nikomu viac ako Igorovi Matovičovi.

Vráťme sa ešte k dnešnému snemu strany Hlas. Pellegrini už avizoval, že za podpredsedníčku strany navrhne Zuzanu Dolinkovú, ktorá končí na poste šéfky Zväzu ambulantných poskytovateľov. Dolinková je v strane nová, podobne ako bývalý šéf Národného centra zdravotníckych informácií Róbert Suja či starosta obce Dvory nad Žitavou Branislav Becík.

Hlas vznikol vlani, oficiálne ho zaregistrovali na ministerstve vnútra 11. septembra 2020. Pre pandemickú situáciu sa nekonal riadny snem, ale technický online formou. Na ňom si strana zvolila svoje vedenie a splnila zákonné povinnosti. Dnes si dovolia orgány.


Ďalšie články