Rusi zverejnili video z námorného incidentu pri Kryme. Čo z neho vyplýva?

Varovný výstrel ruského plavidla na britský torpédoborec Defender. Foto: YouTube

Ruská Federálna bezpečnostná služba zverejnila v piatok video rozhovoru posádky ruského plavidla pobrežnej stráže s britským torpédoborcom Defender, ktorý sa odohral v stredu počas incidentu vo vodách Ruskom anektovaného Krymského polostrova. Záznam naznačuje, že obe strany vo svojich prvotných vyhláseniach zavádzali. Zdá sa však, že z propagandistického hľadiska je skóre Rusko vs. Veľká Británia 1:0, pričom najviac na incidente stratila Ukrajina.

„Uskutočňujeme nevinnú plavbu. Máme na to právo podľa medzinárodných pravidiel a konvencie OSN… Vaše kroky sú nebezpečné, neprofesionálne a ohrozujú obe naše lode. Vyhrážate sa mi? Koniec,“ pýta sa na videu kapitán britského torpédoborca príslušníkov pobrežnej stráže ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB).

Rusi následne Britom oponujú, že vstúpili do zakázanej oblasti, kde nie je dovolená plavba vojenským lodiam cudzích štátov a žiadajú ich o zmenu kurzu a vyhnutie sa pohraničnej línii s cieľom zamedziť incidentom. Po ďalšej komunikácii nasleduje varovanie od ruského plavidla, že ak torpédoborec nezmení kurz a nevzdiali sa od hraníc, bude nasledovať varovná paľba. Defender nemení smer plavby, po čom nasleduje opakované upozornenie pred možnými varovnými výstrelmi.

„Uskutočniť varovnú streľbu v smere Defendera! Uskutočniť varovnú streľbu v smere Defendera! Vylúčiť zásah! Vylúčiť zásah! Páľ,“ prikazuje veliaci dôstojník ruského plavidla. Následne vidieť a počuť paľbu z palubného kanóna.  

„Uskutočňujeme nevinnú plavbu… budeme pokračovať v plavbe po medzinárodne uznávanej línii 9 0 do medzinárodných vôd. Koniec,“ odpovedá kapitán britského torpédoborca bezprostredne po výstreloch. „Dvadsiata tretia minúta. Defender vyplával z teritoriálnych vôd,“ ozýva sa následne z paluby ruskej lode.

Kto podľa videa klamal?

Moskva bezprostredne po incidente vyhlásila, že torpédoborec Defender pred narušením teritoriálnych vôd Krymu varovali pohraničné plavidlá FSB. Keďže britské plavidlo ich výzvy ignorovalo, ruské lode smerom k nemu podľa ruských úradov najprv vypálili dva varovné výstrely a ruské stíhačky SU-24 mu do cesty zhodili štyri 250-kilogramové bomby. Britské plavidlo následne podľa vyhlásenia Moskvy opustilo vody Krymského polostrova.

Briti ruskú verziu udalosti dementovali a vyhlásili, že hoci bolo počuť akési výstrely, nešlo o varovné výstrely smerom k ich plavidlu, ale pravdepodobne len o súčasť ohlásenej výcvikovej paľby v oblasti. Londýn tiež poprel akékoľvek zhodenie bômb aj zmenu kurzu. Defender údajne len dokončil svoju plavbu v oblasti okolo Krymu. Verziu Londýna potvrdil aj korešpondent britskej verejnoprávnej stanice BBC, ktorý sa nachádzal na palube plavidla.

Zverejnené zábery však usvedčujú Londýn zo zavádzania. Z komunikácie je zrejmé, že ruské plavidlá britský torpédoborec o varovných výstreloch upovedomili a aj ich uskutočnili.

Video však úplne nepodporuje ani verziu Moskvy, podľa ktorej ruské letectvo do trasy britského plavidla vypálilo niekoľko bômb. Reportéri BBC informovali len o niekoľkých manévrovacích náletoch ruských stíhačiek v nízkej výške nad plavidlom, bez použitia akýchkoľvek zbraní. Na zverejnených záberoch žiadne vystreľovanie rakiet z lietadiel nie je vidieť.

Taktiež nie je zrejmé, či britský torpédoborec opustil Ruskom nárokované teritoriálne vody bezprostredne ako reakciu na varovné výstrely alebo len po vopred stanovenej trase vplával do medzinárodných vôd.

Bola plavba nevinná?

Ako upozorňuje nemecký portál bne IntelliNews, lode všetkých štátov, vrátane bojových plavidiel, majú podľa medzinárodného práva neodňateľné právo na slobodnú „nevinnú plavbu“ cez teritoriálne vody akéhokoľvek iného štátu.

Hoci si takáto plavba nevyžaduje ani žiadosť o povolenie alebo predchádzajúce varovanie, viaže sa k nej niekoľko povinností. Na to, aby bola plavba „nevinná“, musí smerovať priamo z bodu A do bodu B a musí byť rýchla. Takéto plavidlo tiež nesmie mať zapnuté kontrolné palebné radary, prípadne sonary, ani uskutočňovať vojenské cvičenia, zameriavať zbrane, či podnikať akékoľvek iné kroky „vojenského charakteru“. V prípade ponoriek musí byť takáto plavba uskutočňovaná na hladine.

Ako píše vojenský expert bne Intellinews, torpédoborec Defender sa mal podľa plánu plaviť z ukrajinskej Odesy do Gruzínska, pričom si skutočne zvolil najkratšiu a najprirodzenejšiu námornú trasu. Z hľadiska výberu trasy by tak skutočne išlo o nevinnú plavbu.

Ako však ďalej upozorňuje, zo záberov reportérov BBC vyplýva, že Defender opustil Odesu v móde „bojovej pohotovosti“. Na videu v tom momente počuť, ako sa na lodi rozhlasom ozýva: „Toto nie je cvičenie“. Za predpokladu, že britský torpédoborec vstúpil v bojovej pohotovosti aj do vôd, ktoré si po anexii nárokuje Rusko, mal by podľa bne IntelliNews automaticky vysielať aj „zakázané“ radarové a sonarové signály, a teda (z pohľadu Moskvy) porušovať pravidlá nevinnej plavby. Za takéto narušenie by bolo možné podľa jeho slov s veľkou pravdepodobnosťou považovať už samotnú bojovú pohotovosť.

Britský gól do ukrajinskej bránky?

„Ďalšia otázka znie, čo presne fajčili britský minister obrany Ben Wallace, prvý námorný lord Sir Tony Radakin a/alebo premiér Boris Johson, keď vymýšľali túto schému?“ položil si ďalej otázku expert Intellinews. Ak bolo totiž cieľom Londýna prostredníctvom tejto plavby podporiť nárok Ukrajiny na Krym v praktickej aj propagandistickej rovine, podľa portálu v oboch smeroch fatálne zlyhal. Keďže britské plavidlo malo podľa medzinárodného práva nárok na nevinnú plavbu po danej trase bez ohľadu na to, kto vlastní Krymský polostrov, nemohol mať tento akt z právneho hľadiska žiadny význam.

Správnym postupom z hľadiska propagandy a demonštrácie sily by podľa portálu bolo, ak by si Londýn od Kyjeva zabezpečil pozvánku na plavbu v danej oblasti, ktorá by bola spojená s vojenským cvičením. „Takéto povolenie by bolo jasným vyjadrením britského postoja k vlastníctvu Krymu a dalo by lodi Defender právo plaviť sa v bojovej pohotovosti,“ uviedol expert. Ak by Británia získala takéto povolenie a Moskvu by vopred upozornila, Rusko by muselo konať v kontexte už rozbehnutej debaty o anexii Krymu z hľadiska medzinárodného práva, čo podľa autora v tomto prípade nehrá v jej prospech.

Bne IntelliNews však upozorňuje, že spôsob, akým Británia celú demonštratívnu plavbu zorganizovala, mal presne opačný efekt. Británia celému svetu demonštrovala, že Ukrajina nie je v praxi schopná chrániť teritoriálne vody Krymu, zatiaľ čo Rusko áno. „Kľúčovým právnym princípom, ktorý treba mať na pamäti, je, že medzinárodné právo nie je tvorené len zmluvami, ale aj zvykom.“ Ak by väčšina štátov sveta z hľadiska zvyku [de facto, nie de iure, pozn. red.] akceptovala ruské vlastníctvo Krymu, potom takáto tichá neoficiálna akceptácia vytvára podľa portálu z dlhodobého hľadiska predpoklady pre praktickú legalizáciu anexie. „Akceptovanie ruskej reakcie [na plavbu britského torpédoborca, pozn. red.] zo strany sveta je len ďalším krokom týmto smerom,“ varuje portál.


Ďalšie články