Výskum i reklama: Fíni vyšlú do vesmíru satelit z preglejky

Satelit WISA Woodsat. Foto: Materialhub.upm.com Satelit WISA Woodsat. Foto: Materialhub.upm.com

Fínska spoločnosť plánuje do vesmíru vyslať malý satelit, ktorého steny sú vyrobené z dreva. Chcú testovať odolnosť tohto materiálu vo vesmírnom prostredí.

Fínska spoločnosť Arctic Astronautics, v spolupráci s Európskou vesmírnou agentúrou (ESA) a viacerými súkromnými spoločnosťami, vyšle do vesmíru satelit vyrobený z preglejky. Chcú testovať odolnosť tohto materiálu voči hlbinám kozmu.

Drevený satelit nazvali WISA Woodsat a pochádza z rady takzvaných nanosatelitov CubeSat, pričom vzorom bol druh týchto vzdelávacích prístrojov zvaný Kitsat. Jeho miery sú len desať centimetrov dĺžky, výšky i šírky, ktoré sú pri týchto druhoch satelitov bežné. Výraznou odlišnosťou je hlavne materiál, z ktorého je vyrobený.

Steny satelitu tvorí brezová preglejka, pričom jedinými nedrevenými vonkajšími časťami sú rohové koľajničky vyrobené z hliníku a fotoaparát. WISA Woodsat bude vypustený koncom tohto roka z Nového Zélandu na rakete Electron od spoločnosti Rocket Lab’s.

Reklama pre drevárov

Projekt pochádza z hlavy fínskeho spisovateľa Jariho Mäkinena, ktorý spoluzaložil spoločnosť Arctic Astronautics. „Vždy som zbožňoval tvoriť modely lietadiel, ktoré pozostávajú z mnohých drevených častí. Keďže som pracoval v obore vesmírneho vzdelávania, tak som premýšľal; prečo nepoužívame žiadne drevené materiály vo vesmíre,“ hovorí Mäkinen.

V roku 2017 vyrobili prvú verziu dreveného satelitu, ktorú následne vypustili do stratosféry na meteorologickom balóne. Prístroj následne vylepšili s tým, že ďalším cieľom bude vyslanie na obežnú dráhu. Projekt čoskoro získal financie zo súkromného sektora. Jedným zo sponzorov, pre ktorého je satelit zrejme dobrá reklama, je UPM Plywood – jeden z najväčších výrobcov preglejky na svete.

dodala aj samotný stavebný materiál, zvaný WISA, po ktorom nesie satelit aj meno. „Hlavný rozdiel je, že bežná preglejka je príliš vlhká pre využitie vo vesmíre, takže sme naše drevo vložili do termálnej vákuovej pece, nech sa vysuší,“ vysvetľuje spoluzakladateľ Arctic Astronautics, inžinier Samuli Nyman.

Ako bude reagovať

Po tomto vysušení sa materiál potiahne tenučkou vrstvou oxidov hliníka, čo má za úlohu zastaviť nechcené výpary z dreva a chrániť ho pred kyslíkovou eróziou. Na hraniciach atmosféry sa totiž nachádzajú vysoko reaktívne varianty kyslíku.

Predpokladá sa, že táto ochranná úprava dreva vydrží pobyt vo vesmíre, satelit bude lietať vo výške 500 až 600 kilometrov. Drevo však podľa odhadov začernie vďaka dopadu nefiltrovaných slnečných lúčov.

Mäkinen vysvetlil, že kamery na satelite majú za úlohu sledovať, ako sa materiál bude správať vo vesmíre. „Ako sa vyvíja… deň za dňom, mení sa farba? Chceme vidieť, čo sa deje,“ uviedol Mäkinen. Ten predpokladá, že ani v prípade úspešnej misie sa z drevených satelitov nestane lukratívny biznis. Môže to však vytvoriť malé odvetvie pre drevené vesmírne materiály.


Ďalšie články