Spojitosť medzi zápalom srdca a mRNA vakcínami potvrdili aj v USA

vakcína Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Po Izraeli hlásia zriedkavé prípady nežiaducich účinkov v podobe myokarditídy po očkovaní genetickými vakcínami aj Spojené štáty americké. Medzi postihnutými sú najmä deti a mladí ľudia. Po poskytnutí zdravotnej starostlivosti sa zotavili, s očkovaním sa preto pokračuje.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb v stredu potvrdilo, že po očkovaní mRNA vakcínami sa u mladých ľudí môžu vyskytnúť myokarditída [zápal srdcového svalu pozn. red.] a perikarditída [zápal obalu srdcového svalu (perikardu) pozn. red.].

Ako prvý prišiel s týmto zistením v apríli Izrael. Od decembra 2020 do mája 2021 tam zaevidovali 275 prípadov zápalu srdcového svalu spomedzi viac než piatich miliónov zaočkovaných. Väčšina prípadov sa vyskytla u mužov vo veku 16 až 19 rokov, zvyčajne po druhej dávke. Európska lieková agentúra začala v tejto veci výskum, jeho výsledky by mali byť známe v júli.

To že pôjde o kauzalitu a nie koreláciu, potvrdilo v stredu aj americké CDC. Od apríla zaregistrovali v Spojených štátoch viac než tisíc prípadov oboch zápalových ochorení spomedzi 300 miliónov zaočkovaných. Centrum vyhodnotilo tieto prípady ako nežiaduce účinky očkovania a pripísalo ich do informačného letáka. Vyskytli sa u ľudí zaočkovaných vakcínami od spoločností BioNTech/Pfizer a Moderna.

Medzi postihnutými sú najmä mladí vo veku 16 až 24 rokov. Prvá dávka genetických vakcín je zatiaľ bezpečná pre ženy všetkých vekových kategórií, nezaznamenal sa u nich zvýšený výskyt ani jedného z ochorení. Týždeň po prvej injekcii sa však zvýšil počet týchto ochorení u mužov medzi 12. a 29. rokom života.

Zoznam očakávaných a potvrdených nežiaducich účinkov po očkovaní mRNA vakcínami. Foto: Cdc.gov

Horšie vyzerajú čísla po niekoľkých dňoch od druhej dávky. Tam už sú medzi ohrozenými aj ženy, hoci z tabuľky vyplýva, že v oveľa nižšej miere než muži. U mužov medzi 18. a 24. rokom života môžeme hovoriť v najhoršom prípade až o dvestonásobnom zvýšení výskytu týždeň od očkovania. So stúpajúcim vekom sa u mužov znižuje aj pravdepodobnosť týchto nežiaducich účinkov.

Podľa údajov CDC „väčšina pacientov, ktorým sa poskytla zdravotná starostlivosť, dobre reagovala na liečbu a odpočinok a ich zdravotný stav sa rýchlo zlepšil“. Po zlepšení príznakov boli pacienti schopní vrátiť sa k svojim bežným denným činnostiam. O návrate k cvičeniu alebo športu by sa mali porozprávať so svojím lekárom.

Prínosy očkovania vraj prevyšujú potenciálne riziká

Napriek týmto zisteniam sa v Spojených štátoch aj Izraeli pokračuje v štepení mladých ľudí. „CDC naďalej odporúča očkovanie proti COVID-19 pre všetkých vo veku 12 rokov a viac, vzhľadom na riziko ochorenia COVID-19 a súvisiace možné závažné komplikácie. Očkovanie je najlepší spôsob, ako pomôcť ochrániť seba a svoju rodinu pred COVID-19,“ píše sa na webe Centra.

Očkovanie detí a mladých ľudí sa pre tieto zistenia zatiaľ nepozastavilo ani na Slovensku. K dnešnému dňu sme podali vo vekovom rozmedzí 15 až 24 rokov celkovo 120 593 dávok očkovacej látky.

Kedy spozornieť? Ak po očkovaní pociťujete bolesť na hrudníku, dýchavičnosť alebo máte vysoký krvný tlak či tep srdca, mali by ste bez otáľania navštíviť lekára. Tieto príznaky sú varovným signálom, najmä prvý týždeň po očkovaní.

Zápal srdca sa vyskytuje pri rade vírusových infekcií vrátane samotného SARS-CoV-2. Európska lieková agentúra uviedla, že v závislosti od zdroja sa incidencia myokarditídy a perikarditídy pohybuje od 1 do 10 zo 100-tisíc ľudí ročne.


Ďalšie články