Tornádo v Česku spustošilo 7 dedín. Potvrdili prvé obete, zasahujú aj slovenské tímy

MNV Moravská Nová Ves po tornáde. Foto: Facebook

Na Morave sa vo štvrtok podvečer prehnalo tornádo. Živel spôsobil obrovské materiálne škody, vyžiadal si stovky zranených a aj prvé obete. Zdevastovaných alebo čiastočne zdevastovaných je 7 obcí. V postihnutom regióne zasahujú záchranné zložky z celého Česka a aktívne pomáhajú aj Rakúšania a Slováci. Nešťastie zároveň spustilo obrovskú vlnu solidarity medzi bežnými ľuďmi.

Neďaleko slovenských hraníc v oblasti českého Hodonína sa vo štvrtok večer prehnalo tornádo a spôsobilo obrovské materiálne škody. Ako prví o tom informovali lovci búrok na sociálnych sieťach. Veterná smršť, ktorú podľa expertov nie je možné predpovedať, dosiahla na zhruba 7 dedín.

To, ako bolo tornádo na juhu Moravy silné, bude zrejme možné určiť už v priebehu piatku, najneskôr v najbližších dňoch, kedy experti odhadnú rozsah škôd, podľa ktorého sa určuje miesto na predmetnej stupnici.

Podľa informácií ČT24 v regióne mesta Břeclav padali krúpy s veľkosťou tenisových loptičiek. Ľudia majú zničené strechy a rozbité okná. Živel poškodil aj zámok vo Valticiach. Celkové škody môžu dosahovať stovky miliónov českých korún.

Facebooková subdoména Českej televízie Události Brno tesne pred desiatou hodinou večer písala: „Podľa najnovších informácií sú na mieste zavalení ľudia v ruinách domov. Do zasiahnutej oblasti mieri pomôcť armáda. Zranené sú odhadom dve stovky ľudí. Bez prúdu je viac ako 30 000 domácností.“

Potvrdili prvé obete

Najviac vyťažená bola nemocnica v Hodoníne a nápor nových pacientov ustál zhruba pred polnocou. Podľa jej riaditeľa Antonína Tesaříka mali zranení pomliaždeniny, zranenia hlavy, ale aj ťažké otvorené zlomeniny. Do zariadenia ich privážali nielen sanitky či hasiči, ale aj civilisti. Podľa ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha situácia v nemocnici pripomínala „bojisko“.

Moravskí záchranári potvrdili obete na životoch, ich počty zatiaľ presne nepoznajú. Rakúsky denník Kronen Zeitung s odvolaním sa na tamojších záchranárov vo štvrtok večer informoval o piatich mŕtvych po vyčíňaní vetra na Břeclavsku. Definitívny počet zosnulých bude známy až po ukončení záchranných prác.

https://www.youtube.com/watch?v=FaFX0H3Z86c

Hasiči zasahujú najmä, ak ide o život

Hasiči na juhu Moravy sa vo štvrtok večer nechali počuť, že nestíhajú dochádzať k všetkým udalostiam. Za hodinu ich mali až nahlásených až 300. „Zasahujeme primárne tam, kde je ohrozené zdravie osôb,“ uviedol hovorca tamojších hasičov Jaroslav Mikoška pre portál Mladá Fronta Dnes.

„V postihnutých oblastiach pomáhajú všetci dostupní policajti a zosúvajú sa aj hliadky z najbližšieho okolia a špeciálna poriadková jednotka. Prosíme verejnosť, aby do postihnutých oblastí nevchádzala, pokiaľ to nie je nevyhnutné,“ doplnila česká polícia na Twitteri.

Polovica obce Hrušky na Břeclavsku je podľa zástupcu starostu Marka Babisza zrovnaná so zemou, obcou prešlo tornádo. Automobily hádzalo proti domom, miestny kostol je bez strechy. Búrka sa prehnala aj Moravskou Novou Vsou.

Komunita sa zocelila

Občania za účelom vzájomnej pomoci popri finančných zbierkach vytvorili facebookovú skupinu Pomoc Hodonínsku a Břeclavsku. Dobrovoľníci v nej zdarma ponúkajú šatstvo, základné potraviny, bezpečný nocľah či svoje holé ruky pri odpratávaní škôd. Nájdu sa aj ponuky na dočasnú opateru detí či zvierat.

Niektorí podnikatelia na sociálnych sieťach ponúkali k odberu zdarma náradie a vybavenie potrebné pri týchto typoch katastrof. Iní boli pripravení zasiahnuť pomocou bagrov, nákladných áut či iných druhov ťažkej techniky.

Pomáhajú aj Slováci

Podľa českého ministra vnútra Jana Hamáčka sa všetky dostupné jednotky vrátane záchranných tímov a špecializovaných útvarov, ktoré sú vycvičené na hľadanie osôb v urbánnych oblastiach, presúvajú do postihnutých regiónov alebo sa tam už nachádzajú. Čechom vyšli na pomoc aj záchranky z Rakúska a Slovenska, z oblasti Trnavy a Bratislavy.

Slovenský premiér Eduard Heger na sociálnej sieti uviedol, že s českou stranou aktívne komunikujú a sú pripravení pomôcť s príjmom zahraničných pacientov. „Ďakujem ministrom Vladimírovi Lengvarskému, Romanovi Mikulcovi a Jaroslavovi Naďovi za rýchlu reakciu a mobilizáciu všetkých zdravotných a záchranných zložiek, ktoré sa podieľajú na pomoci,“ napísal šéf vlády.

Slovensko sa tomu najhoršiemu vyhlo

Búrky na juhu Moravy skomplikovali aj dopravu. Kvôli spadnutým drôtom elektrického vedenia bola v oboch smeroch neprejazdná diaľnica D2 v okolí Břeclavi. Policajti majú nahlásených v súvislosti s počasím viacero udalostí.

„Niekoľko superciel sa aktuálne vyskytuje v tesnej blízkosti nášho územia v okolí okresu Skalica. Tá najjužnejšia z nich už zasiahne aj naše územie a s veľkou pravdepodobnosťou prinesie prívalový dážď, krúpy a silný nárazový vietor. Najvýchodnejšia z týchto superciel priniesla aj tornádo,“ informoval vo štvrtok večer Slovenský hydrometerologický ústav (SHMÚ)

Facebooková stránka Seničan.sk informovala, že tornádo bolo zachytené aj blízkosti Kopčian, ktoré sa nachádzajú na Slovensku a nachádza sa tu jeden z najstarších kostolíkov na území našej krajiny. Katastrofický scenár podobný Česku sa však na druhej strane hraníc nezopakoval.

Po tornáde v obci Lužice. Foto: Internet
Krúpy padajúce v Česku. Foto: Facebook
Tornádo v Hodoníne. Foto: Internet
Tornádo v Hodoníne. Foto: Internet
Tornádo v Hodoníne. Foto: Internet


Ďalšie články