Routinery: Pospájajte opakované zvyky do užitočných rutín na každý deň

IMG_2393 Ilustračný obrázok. Foto: Martin Minka

Pravidelná rubrika o nových technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Rutina je dnes známy výraz. Mnoho činností každý deň robíme rutinne. Napriek tomu nie každá rutina môže byť zdravá a často zahŕňa aj zlozvyky alebo škodlivé návyky.

Naopak, iní môžu mať problém vybudovať si pravidelnosť v určitej činnosti. Obom skupinám ľudí môže pomôcť aplikácia Routinery, ktorá pomáha vybudovať rutiny na každý deň.

V minulosti sme sa snažili túto tému pokryť aplikáciou Productive – Habit Tracker, avšak Routinery je pre cenovú dostupnosť i celkový dojem oveľa lepšia alternatíva.

Bez nutnosti prihlásenia či platenia

Pri prvom spustení aplikácie prekvapí možnosť obísť prihlásenie cez účet Google. Stačí zadať svoje meno, respektíve to, ako vás má aplikácia oslovovať, vek a pohlavie.

Zároveň sa používateľovi zobrazí pár myšlienok zameraných na rutiny. Cieľom Routinery je spájaním zvykov budovať rutiny. Odkazuje na prirodzené javy, takže ak si napríklad vedľa seba položíte pohár vody, automaticky budete z neho piť častejšie.

Myšlienkami aplikácia sprevádza počas každodenného používania, keď v hornej časti vypisuje krátke správy, napríklad: „Uži si prítomný okamih.“

Pridávania rutín a zvykov

Routinery umožňuje vytvorenie vlastných rutín kombinovaním jednotlivých zvykov. Zvyky je takisto možné vytvárať podľa ľubovôle.

Každý zvyk, ktorý do rutiny používateľ zahrnie, má svoj názov, symbolickú ikonku a čas, ktorý by mal zabrať. Všetky z týchto parametrov si môžete prispôsobiť, takže hoci Routinery nepodporuje slovenčinu, prakticky môžu mať všetky zvyky slovenský názov.

Rutina má tiež niekoľko parametrov, napríklad čas začiatku, dni opakovania či upozornenia. Aby ste nemuseli každý deň zachádzať priamo do aplikácie, môžete si miniaplikáciu umiestniť na domovskú obrazovku smartfónu.

routinery aplikácia
Foto: Martin Minka

Tmavý režim, platená verzia a vyhodnocovanie

Nastavenú rutinu používateľ privádza do praxe tak, že ju v aplikácii spustí a ona odpočítava čas jednotlivých zvykov. Samozrejme je prítomná možnosť ukončiť rutiny skôr či neskôr stlačením malého symbolu fajky.

Na záver prichádza vyhodnotenie, v ktorom je zobrazený čas potrebný na dokončenie každého zvyku. Dlhodobé štatistiky sú ale dostupné až za príplatok. Rovnako aj balík ikoniek ku novým zvykom. V nastaveniach nájdete prepínanie do tmavého režimu, chýba možnosť aktivovať 24-hodinový formát času.

Zaujímavosťou je symbol rastlinky v profile používateľa. Routinery hodnotí váš pokrok vo forme rastu rastliny, takže vaša úroveň sa zvyšuje od semiačka, cez strom a kvet, až po les na základe počtu dní plnenia rutín bez prestávky.

Routinery: Sympatická cesta k užitočným návykom

Aplikácia Routinery svojím jednoduchým ovládaním a príjemným prostredím vytvára dobrý pocit z používania. Funkcionalitou zahŕňa všetko potrebné na vybudovanie zvykov užitočných každý deň.

Poteší aj možnosť používania bez prihlásenia či dodatočných poplatkov, odmenou pre platiacich je rozsiahlejšie vyhodnotenie pokroku a širšia škála ikoniek.

Na vybudovanie zvykov niekedy môže stačiť papier, ceruzka a pevná vôľa. Aj tak ale aplikácia Routinery stojí za vyskúšanie. Stiahnuť si ju môžete do smartfónov s operačným systémom Android aj iOS.


Ďalšie články