Prenasledovanie pre vieru a povinnosť Slovenska v Európe

veriaci, omša vo Farskom kostole navštívenia Panny Márie v Nitre Omša vo Farskom kostole navštívenia Panny Márie v Nitre. Foto: Henrich Mišovič/TASR

Ak nechceme mať iba plné ústa demokracie a slobody, mali by sme si ich rozvíjať a chrániť. Žiaľ, aj v Európe, kde sa azda najviac hovorí o ľudských právach, pozorujeme spochybňovanie náboženskej slobody. Tu je niekoľko udalostí posledných týždňov, ktoré to potvrdzujú.

Európsky parlament odmietol ustanoviť Deň náboženskej slobody, ktorý navrhla frakcia európskych konzervatívcov a reformistov (ECR). Je smutné, že v spoločnosti, kde máme pamätný deň takmer všetkého, si nedokážeme pripomenúť množstvo obetí prenasledovania kvôli svojmu náboženskému presvedčeniu. Nehovoriac o tom, že tento fenomén sa za posledné roky zhoršuje.

Bývalá fínska ministerka a súčasná poslankyňa Päivi Räsänenová je obvinená z nenávistných prejavov kvôli tomu, že verejne zastáva biblický pohľad na manželstvo, rodinu a sexualitu. Je zvláštne, že keď ide o interrupčnú legislatívu v Poľsku, všetci považujú za nutné sa k tomu vyjadrovať, ale keď sa jedná o náboženskú slobodu, je to považované za vnútornú záležitosť, do ktorej nemáme právo zasahovať.

Vatikán protestuje proti návrhu talianskeho zákona, podľa ktorého by katolícke školy nemali mať výnimku a mali by usporadúvať podujatia, ktoré idú v rozpore s ich presvedčením a vierou. Mali by propagovať homosexuálny a transsexuálny životný štýl. Táto oprávnená obava zo zasahovania do náboženskej slobody bola označená ako bezprecedentný zásah do vnútorného fungovania Talianska.

Aj preto som veľmi rada, že Eduard Heger – predseda vlády SR počas festivalu Bratislavské Hanusove Dni prisľúbil, že do konca roka by Vláda SR mala vymenovať splnomocnenca pre náboženskú slobodu. Slovensko so svojou historickou skúsenosťou prenasledovania pre vieru má povinnosť urobiť všetko pre to, aby náboženská sloboda v Európe a vo svete zostala neodňateľným základným ľudským právom.


Ďalšie články