V sídle SZĽH zasahovali daňoví kriminalisti. Šatan hovorí o očistnom procese

Daňoví kriminalisti v budove, kde sídli Slovenský zväz ľadového hokeja. Foto: Tomáš Dugovič Daňoví kriminalisti v budove, kde sídli Slovenský zväz ľadového hokeja. Foto: Tomáš Dugovič

AKTUALIZOVANÉ V sídle Slovenského zväzu ľadového hokeja sa konala akcia Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS). Dôvodom mali byť fiktívne faktúry. Na dnes bol pritom naplánovaný aj kongres hokejového zväzu. Po jeho skončení prezident zväzu Miroslav Šatan uviedol, že sme svedkami očistného procesu.

Policajti z finančnej správy do Slovenského zväzu ľadového hokeja prišli vo štvrtok ráno o ôsmej hodine. Na mieste sa zhromaždilo približne 20 príslušníkov úradu, ktorí prišli viacerými vozidlami. Podľa zdrojov Štandardu akcia súvisí s fiktívnymi faktúrami vydávanými zväzom.

„Potvrdzujeme kontrolu zo strany Kriminálneho úradu finančnej správy, ktoré sa týka kontroly činností od roku 2017. Vedenie zväzu je plne súčinné v tomto smere a má za to, aby sa všetky podozrenia vyšetrili. Považujeme to za súčasť procesu, ktorý začalo súčasné vedenie SZĽH a cieľom ktorého je očistiť hokejové hnutie od podozrení, krívd a falošných obvinení,“ uviedol pre Štandard PR manažér zväzu Peter Jánošík.

„Vzhľadom na prebiehajúce úkony zatiaľ nemôžeme poskytnúť k zásahu bližšie informácie. Keď to bude možné, budeme včas informovať médiá aj verejnosť,“ skonštatovala pre Štandard hovorkyňa KÚFS Martina Rybanská.

SZĽH dnes absolvoval kongres. Okrem iných tém bola na programe aj voľba siedmich členov do volených orgánov. Presnejšie, jedného člena výkonného výboru, predsedu dozornej rady, dvoch ďalších členov dozornej rady, predsedu i podpredsedu arbitrážnej komisie a podpredsedu disciplinárnej komisie.

Šatan hovorí o očistnom procese

Podľa nášho zdroja sa vedenie zväzu pred obedom nachádzalo v budove sídla, kde kriminalistom pomáhalo pri výkone procesných úkonov. Z toho dôvodu sa nenachádzalo na kongrese. „Ovplyvnilo nás to len v tom, že sme mali mierne zdržanie, keďže sme boli ráno súčinní, aby sa zabezpečilo, že sa odovzdajú materiály, ktoré sú potrebné,“ uviedol šéf zväzu Miroslav Šatan po kongrese.

„Minulý rok sme mali tri štátne úrady, ktoré kontrolovali veci, teraz ďalší. Je to súčasť nejakého očistného procesu, ktorý sme zaviedli. Po mojom nástupe som inicioval to, aby sa urobili kompletné audity na všetkých dcérskych spoločnostiach aj občianskom združení SZĽH. Z toho vzišli nejaké informácie a myslím si, že z toho potom prišli nejaké podania a toto je výsledok toho šetrenia. Toho očistného procesu, ktorý sa spustil a my veríme, že bude dokončený. Budeme plne súčinní a necháme na príslušné úrady, aby vyniesli ortieľ,“ pokračoval.

„Informácie vyšli z auditu, ktorý som inicioval, a kontrolór v tom bol aktívny, takže nazývam to očistný proces. Máme tu rôznych ľudí, ktorí využívajú rôzne veci vo svoj prospech a toto je všetko súčasť toho procesu,“ povedal ďalej Šatan.

O kauzy núdza nie je

Prezident bližšie nešpecifikoval, o čo konkrétne mala kontrola záujem. Podnet na ňu mal vzísť od kontrolóra zväzu Jaromíra Šmátralu, ktorého na štvrtkovom kongrese opäť zvolili do funkcie aj na ďalšie obdobie. 

Ako tento týždeň informoval Štandard, obvinenia voči štyrom osobám padli v kauze pochybného nákupu vyše 12-tisíc hokejok, pre ktorý v septembri minulého roka polícia zasahovala v sídle hokejového zväzu. Po výberovej komisii a Protimonopolnom úrade skritizoval nákup pred niekoľkými týždňami aj Úrad pre verejné obstarávanie.

https://standard.sk/88217/kauza-nakupu-hokejok-na-szlh-boli-obvinene-styri-osoby/

(tod, jor, tasr)


Ďalšie články