Matićova správa smeruje k schváleniu. Alternatívna rezolúcia konzervatívcov neuspela

Ursula von der Leyenová druhý deò Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Takzvaná správa Matić o stave sexuálneho a reprodukčného zdravia v Európskom parlamente je stále v hre. Europoslanci neschválili rezolúciu, ktorá dávala najväčšie nádeje na zastavenie Matićovej správy. O odporcoch potratov sa v správe píše ako o „narušiteľoch demokracie“ a o lekároch, ktorí si uplatňujú výhradu vo svedomí, ako o hrozbe pre ľudské práva. Slovenský parlament ju na podnet Kresťanskej únie odmietol.

Potešiteľné bolo ešte pred hlasovaním podľa konzervatívcov aspoň to, že sa podarilo vzbudiť aktivitu v mnohých európskych krajinách, kde sa konzervatívne mysliaci ľudia spojili v tlaku hlavne na Európsku ľudovú stranu (EPP), ale aj na iné frakcie v Európskom parlamente. Už menej potešiteľné však je, že rezolúcia, ktorá by ju zmenila, neprešla.

V stredu (23. 6.) večer hlasoval europarlament v prípade Matićovej správy o alternatívnych rezolúciách. Stačilo, aby bola ktorákoľvek z nich prijatá. To by znamenalo, že o Matićovej správe sa už hlasovať nebude. Prvá a najdôležitejšia z nich však neprešla a vo veci sa bude naďalej debatovať zajtra (24. 6.).

Ako o prvej sa hlasovalo o rezolúcii z dielne frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR). Ich návrh hovoril o všeobecnej neprijateľnosti Matićovej správy, a teda odmietal správu na základe formálnych dôvodov. Teda aj europoslancom, ktorí sa nechceli vyhraniť k obsahu správy, umožňovala, aby ju odmietli. Táto rezolúcia však neprešla. Podporilo ju len 280 europoslancov. 391 bolo proti a desiati sa zdržali.

Rezolúcia navrhovaná ECR bola pritom najlepšia a najpravdepodobnejšia možnosť, ako odmietnuť Matićovu správu. Jej logika vyplývala z rovnakého prístupu, ako bol návrh Anny Záborskej, ktorý si v slovenskom parlamente získal väčšinu 74 zo 117 hlasujúcich poslancov.

Ďalej ide o obsahový návrh alternatívnej rezolúcie k správe z dielne ECR. V tomto prípade je však len málo pravdepodobné, že by získal podporu stredovejších alebo ľavicovejších poslancov z Európskej ľudovej strany (EPP), ktorá je najväčšou politickou frakciou v Európskom parlamente.

Poslednou alternatívnou rezolúciou je návrh EPP. Ten má viacero hodnotových problémov, ale z pohľadu konzervatívcov je lepší ako samotná správa Matić. Mnohí konzervatívni europoslanci ju však odmietli podporiť. Najväčšiu šancu tak mala prvá rezolúcia Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR). O zvyšných dvoch, ako aj o samotnej správe sa bude hlasovať vo štvrtok (24. 6.).

Európski socialisti a progresívci pred hlasovaniami vyhlásili, že budú bojovať za práva žien a nenechajú sa vraj konzervatívcami vydierať. Ľavičiari, zelení aj socialisti protestovali pred budovou Európskeho parlamentu proti tomu, čo nazývajú „nesvätou (unholy) alianciou“ medzi EPP a ECR. Ľavicová europoslankyňa Malin Björková uviedla, že EPP by sa mala ako ľudová strana hanbiť, že „namiesto podporovania genderovej rovnosti posúva vpred rezolúciu, ktorá neobsahuje žiadne skutočné záväzky voči potratovým právam, sexuálnej výchove a slobode mladých ľudí, nehovoriac o právach LGBTQI“ ľudí.

Správa Matić

Správa, ktorá dostala prezývku po jej spravodajcovi, chorvátskom socialistickom europoslancovi Predragovi Matićovi, vyzýva členské štáty EÚ, aby zjednodušili prístup k bezpečným potratom a antikoncepčným metódam vrátane informácií o antikoncepcii. To však nie je ani zďaleka všetko.

Dokument označuje odporcov potratov za „narušiteľov demokracie“ a lekári, ktorí si uplatňujú výhradu vo svedomí, sú v správe označení ako ohrozenie ľudských práv.

Navyše sa správa zmieňuje aj o „rodovo podmienenom, gynekologickom a pôrodníckom násilí“. Vyzdvihuje prínos komplexnej sexuálnej výchovy a kladie dôraz na „bezpečné a legálne“ vykonávanie potratov.

Rázne proti Matićovej správe sa postavili viacerí slovenskí konzervatívni politici. Predsedníčka Kresťanskej únie Anna Záborská v reakcii na dokument ešte v apríli uviedla, že „sme svedkami ďalšieho zasahovania do kompetencií národných vlád“.

Správu odmietla v polovici júna na podnet Kresťanskej únie aj Národná rada SR. Do Bruselu tým vyslala signál, že otázka prístupu k interrupciám je v národnej kompetencii Slovenska.

Aj europoslankyňa Miriam Lexmann (EPP/KDH) pre Štandard ešte v máji povedala, že podľa nej dokument pretláča právo na potrat, sexuálnu výchovu podľa štandardov OSN či zasahovanie do ďalších citlivých oblastí zdravotných politík členských štátov.

Správu Matić o sexuálnom a reprodukčnom zdraví schválil Výbor Európskeho parlamentu už 11. mája. Podľa kritikov tým opäť zasiahol členským štátom do národných kompetencií. Teraz je dokument v Európskom parlamente, ktorý čakajú ďalšie hlasovania o rezolúciách aj o správe samotnej.


Ďalšie články