Rakúsko končí s covid reštrikciami. Slobody sa však nadýchnu najmä zaočkovaní

V obci St. Wolfgang sa koronavírusom nakazilo 62 zamestnancov hotelov Papierový stojan s podobizňou rakúsko-uhorského cisára Františka Jozefa I. s rúškom. Foto: TASR/AP

Rakúšania sa blížia k vytúženému uvoľňovaniu protipandemických obmedzení. Za našou západnou hranicou žije, pracuje a študuje množstvo Slovákov a zmeny sa tak týkajú aj ich. Už teraz je však jasné, že výhody si užijú len očkovaní, testovaní alebo tí, čo koronavírus už prekonali.

Klesajúci počet nových prípadov ochorenia COVID-19 aj hospitalizovaných a naopak, rastúci počet zaočkovaných umožnil rakúskej vláde rozhodnúť o uvoľnení takmer všetkých opatrení proti pandémii. Pravidlá sa uvoľnia od 1. júla, ale to neznamená, že by už neboli potrebné testy či očkovanie. Práve naopak.

Podľa rakúskych médií zostanú v platnosti len niektoré reštrikcie. Tou najpodstatnejšou však je, že väčšina voľnočasových aktivít bude stále dostupná len ľuďom, ktorí spĺňajú takzvané pravidlo 3-G. To znamená, že sú buď zaočkovaní, testovaní, alebo prekonali covid. Platí to pre reštaurácie, hotely, rekreačné zariadenia, záujmové krúžky, ale napríklad aj pre zoologické záhrady či hromadné podujatia vrátane športových.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz uviedol, že situácia je oveľa lepšia, ako vláda očakávala. „Všetko zábavné sa znova vracia späť,“ ohlásil. Dodal však, že ľudia by mali zostať ostražití a najmä by sa mali dať očkovať.

Očakávané uvoľnenie

K prvotnému uvoľňovaniu opatrení pristúpila Viedeň ešte v prvej polovici júna. Od začiatku júla však bude v Rakúsku platiť oveľa voľnejší režim.

Po novom sa od začiatku júla budú môcť v Rakúsku bez obmedzení stretávať skupiny až do sto ľudí. Skupiny do 500 ľudí musia o stretnutí upovedomiť úrady. Väčšie zhromaždenia môžu byť povolené, ale musia mať úradný súhlas.

Najpodstatnejšou zmenou je však fakt, že ani pri veľkých davoch už nemusia účastníci takýchto stretnutí v Rakúsku dodržiavať medzi sebou rozostupy ani nosiť zakryté dýchacie cesty.

Aj návšteva športových podujatí, divadiel či kín už bude možná bez obmedzení. Aj v tomto prípade sa rušia pravidlá o dodržiavaní rozostupov, no stále platí vyššie spomínané pravidlo 3-G.

Tešiť sa môžu aj milovníci nočného života. Rakúske bary a reštaurácie od júla už nebudú musieť zavrieť o polnoci a zmierňujú sa aj kapacitné obmedzenia. Znova tak bude možné piť v podnikoch, a v prípade barov i tancovať.

Kluby, krčmy a reštaurácie budú môcť už začiatkom júla znova otvoriť svoje prevádzky na 75 percent kapacity. Naplno im to vláda zrejme umožní až 22. júla.

Rúška für immer? Skôr nie

Masky, rúška či respirátory by podľa rakúskeho kancelára nemali zostať v Rakúsku permanentnou súčasťou života. Kurz dodal, že v Európe ich nosenie nikdy nebolo bežnou súčasťou kultúry, tak ako je to napríklad v niektorých ázijských krajinách.

Od 1. júla v Rakúsku už nebude potrebné nosiť respirátory typu FFP2 alebo podobne účinnú ochranu nikde inde, len v nemocniciach a domovoch sociálnych služieb.

Respirátory nebudú potrebné ani v obchodoch a reštauráciách. Jednoducho nikde, kde platí 3-G pravidlo. V baroch, reštauráciách a verejnej doprave bude postačovať šatka či iné jednoduché prekrytie úst a nosa. V exteriéri už nebude potrebné žiadne zakrývanie dýchacích ciest, a to bez ohľadu na veľkosť podujatia.

Všetky opatrenia a ich zmeny nájdete aj na oficiálnom webe rakúskeho ministerstva sociálnych vecí.


Ďalšie články