Festival BRaK bude tento rok už koncom júna

93pjdgrbingowgcks Festival BRaK v roku 2020. Foto: brakfestival.sk

Od 25. do 27. júna sa koná už ôsmy ročník multižánrového Bratislavského knižného festivalu v Novej Cvernovke. V Cvernovke sa bude festival konať už po tretí raz. Festival vznikol v roku 2013 s cieľom vytvoriť priestor pre malých a nezávislých knižných tvorcov.

Na festivale sa prepája záľuba v knihách s inými oblasťami umenia. Každoročne je na festivale pripravený multižánrový program, od diskusií, prednášok, tvorivých dielní, filmových a divadelných produkcií, koncertov až po autorské stretnutia. A takto to bude aj tento rok.

„Pôvodne sme nezamýšľali festival zorganizovať v letnom termíne a sústredili sme sa na minuloročný jesenný. Avšak pri momentálnych predpovediach, vôli ľudí sa očkovať, pribúdajúcich agresívnejších mutáciách vírusu je takmer isté, že v septembri môžeme očakávať tretiu vlnu a podľa všetkého nebude menšia ako tie predchádzajúce,“ hovorí o výbere termínu riaditeľ a dramaturg festivalu BRaK František Malík.

Súčasťou festivalu bude vyše 35 knižných vydavateľstiev zo Slovenska a okolitých krajín, ktoré predstavia svoje knižné novinky na predajnej výstave kníh v sobotu a v nedeľu.

Organizátorov potešil záujem malých a stredných knižných vydavateľstiev zúčastniť sa festivalu, no ten sa musel pre pandemické opatrenia zredukovať. Väčšina programu sa aj tak bude konať radšej v exteriéri za dodržania nariadení.

Foto: Brakfestival

Čo nás čaká na BRaKu

Témou festivalu je Nová doba. V duchu tejto témy sa bude konať väčšina piatkového programu. Nie je preto náhoda, že festival začína Osamelými bežcami. „Keď oni v roku 1963 napísali svoj manifest Návrat anjelov, nedúfali v nič menej ako v novú dobu poézie. Ivan Laučík, Peter Repka a Ivan Štrpka žiadali radikálnu zmenu vnímania, dožadovali sa návratu ľudskosti. A ani po šesťdesiatich rokoch nič z tejto naliehavosti nestarne. Každá generácia predsa túži poučiť sa z chýb predchádzajúcej. Otázka je, akých omylov sa dopúšťame v súčasnosti,“ dodáva k dramaturgii festivalu František Malík.

Tento manifest Osamelých bežcov budú čítať literárne osobnosti ako Ivan Štrpka, Ján Štrasser, Dušan Dušek, Ján Buzássy a Peter Milčák. Predstavená bude aj knižná novinka Utópia v Leninovej záhrade s autorom Lukášom Onderčaninom.

Zaujímaví zahraniční hostia

Hlavným festivalovým hosťom bude jeden z najvýznamnejších predstaviteľov súčasnej poľskej prózy Szczepan Twardoch. Je autorom bestsellerov ako Morfium (2012), Kráľ (2016, slovenské vydanie Absynt 2021) alebo Kráľovstvo (2018), za ktoré získal viacero významných ocenení, napríklad cenu Paszport Polityki alebo cenu čitateľov Nike. Kráľ sa stal hneď po vydaní v roku 2016 literárnou senzáciou.

Ďalšou zahraničnou hostkou bude ukrajinská rodáčka Lana Lux. Keď mala desať rokov, spolu s rodičmi sa ako židovskí kontingentní utečenci usadili v Nemecku. Vyštudovala herectvo v Berlíne, kde žije a pracuje. Na festival BRaK príde spolu s prekladateľkou Paulínou Čuhovou uviesť preklad svojho románového debutu Kukolka z roku 2017, čo je krutý príbeh o postsovietskej realite rozprávaný z perspektívy dieťaťa, ktoré zo dňa na deň muselo dospieť.

Zahraničným hosťom v nedeľnom programe bude Berlínčan Fabian Saul – hudobný skladateľ a šéfredaktor známeho magazínu Flaneur, ktorý každé svoje číslo venuje jedinej ulici v niektorej zo svetových metropol. Spolu s ďalšími autormi odtiaľ prináša originálne príbehy poznamenané nomádstvom a interdisciplinaritou. V diskusii o flanérstve sa stretne so slovenskou autorkou Janou Beňovou, ktorej minulý rok vyšla kniha reportáží z bratislavských ulíc Flanérova košeľa.


Ďalšie články