Pollák chce pre smrť rómskeho recidivistu konať v Bruseli. Vraj šlo o zásah ako pri Floydovi

Bez názvu Peter Pollák. Foto: Facebook

Europoslanec Peter Pollák prirovnal medializovanú smrť českého Róma k úmrtiu Georgea Floyda. V tejto veci chce konať aj v europarlamente a dúfa, že svet nebude ľahostajný. Niekoľkonásobný recidivista zomrel cez víkend v Tepliciach po tom, ako si jeho výtržnosti vyžiadali zákrok polície, na ktorú predtým zaútočil. Pitva určila ako príčinu smrti predávkovanie drogami.

Prípad smrti Róma, ktorý skonal v českých Tepliciach po zásahu miestnej polície, presahuje aj do slovenskej, respektíve európskej politiky. Europoslanec za OĽaNO Peter Pollák, ktorý vo Ficovom kabinete pôsobil ako splnomocnenec vlády pre rómske komunity, začal v tejto veci konať v europarlamente. Zároveň vyjadril nádej, že ho kolegovia podporia.

„Tento brutálny zásah je ako cez kopirák zo zásahu v USA v prípade Georgea Floyda. Všetci si pamätáme, čo tento prípad spôsobil na celom svete. Dúfam, že svet nebude ľahostajný ani v prípade tohto mladého Róma, ktorý prišiel o život po brutálnom zásahu policajta, ktorý dlhé minúty kľačal na krku človeku, ktorý sa nijako nebránil,“ uviedol na Facebooku Pollák.

V príspevku, ktorý zverejnil niekoľko hodín po tom, vyzval na demonštráciu pred europarlamentom. Odfotil sa pritom s transparentom „Na rómskych životoch záleží“. „Dôrazne odsudzujem akékoľvek neprimerané násilné správanie sa či zneužívanie právomocí policajtov,“ napísal.

Pollák ma pritom na svojpomocne zhotovenom plagáte gramatickú chybu. Správne anglické znenie tejto výzvy by malo byť Roma Lives Matter, nie Roma Lives Matters.

Čo sa stalo?

Pripomeňme, že k incidentu prišlo v Tepliciach ešte v sobotu, keď trojica policajtov zakročila voči mužovi, ktorý bol pod vplyvom drog. Ten sa podľa hlásenia bil ešte s jedným narkomanom a poškodzovali autá na ulici.

Po príchode našli muži zákona ležať výtržníka so zjavnými zraneniami. Podľa vyjadrenia polície mladík mužov napadol, škrabal a pohrýzol. Príslušníci ho znehybnili a zavolali záchranku. Po prevzatí odborníkmi mladík v sanitke skolaboval a už sa ho nepodarilo oživiť.

Zo zákroku existuje aj videozáznam, ktorý sa dostal na sociálne siete a vo veľkom sa šíril. Na ňom je vidieť, ako jeden z policajtov drží mužovi nohy, ďalší mu kľačí na chrbte medzi lopatkami a krkom. „Ostaň ležať a nevzpieraj sa,“ kričali na problematickú osobu policajti.

Prahu v stredu čaká protest

Rovnako ako Pollák, aj český rómsky server Romea zákrok prirovnal k notoricky známemu zásahu na Afroameričana Georgea Floyda v Minneapolise. Na mieste incidentu v Tepliciach medzitým vzniklo pietne miesto so sviečkami aj smútočnou stuhou s nápisom „Na rómskych životoch záleží“.

V českom hlavnom meste by sa v tejto veci mala konať demonštrácia proti policajnej brutalite. Na stredu večer ju tam zvolala organizácia Autonomní akce, podľa ktorej je muž z Teplíc „ďalší z dlhého zoznamu osôb, na ktorých sa výrazne prejavila policajná brutalita“.

Polícia: Bol to niekoľkonásobný recidivista

To, či bol zo strany policajtov spáchaný trestný čin, alebo použitá neprimeraná sila, prešetruje polícia v Ústí nad Labem. „Ďalšie okolnosti celého prípadu teraz preverujú kriminalisti a pracovníci odboru vnútornej kontroly,“ povedal hovorca ústeckej polície Daniel Vítek.

Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov (GIBS) incident sleduje, ale zatiaľ neprešetruje. Počká na výsledky vyšetrovania odboru vnútornej kontroly, skonštatovala pre český rozhlas hovorkyňa Ivana Nguyenová.

„Žiadny ‚český Floyd‘. Zákrok proti niekoľkonásobnému recidivistovi, ktorý pod vplyvom omamných a psychotropných látok demoloval autá vo svojom okolí a nedbal na žiadne výzvy policajtov, prebehol v súlade so zákonom a nemal žiadnu súvislosť s úmrtím zomrelého,“ uviedla na Twitteri česká polícia.

Za účelom objasniť príčinu úmrtia bola nariadená aj súdna pitva. Tá spojitosť medzi zákrokom strážcov zákona a úmrtím Róma vylúčila. Podľa patológa bolo príčinou smrti predávkovanie drogami.

Hamáček policajtov podržal

V kontraste s rozhorčením Polláka sú vyjadrenia popredných českých politikov. „Zasahujúci policajti majú moju plnú podporu. Pokiaľ niekto pod vplyvom návykových látok porušuje zákon, musí počítať s tým, že polícia zasiahne. Hlavne vďaka práci policajtov a policajtiek sme v prvej desiatke najbezpečnejších krajín sveta,“ uviedol šéf českého rezortu vnútra Jan Hamáček.

„Policajt, ktorý ide zasahovať proti agresívnemu zdrogovanému magorovi, riskuje zdravie a život. Iste, je to jeho práca a nesmie prekročiť zákon. V takú chvíľu za nás ale nasadzuje svoj krk. My by sme zase mali byť zdržanliví v predčasných odsúdeniach a počkať na výsledok vyšetrovania,“ vyjadril sa v podobnom duchu exminister financií a expredseda TOP 09 Miroslav Kalousek.


Ďalšie články