Gréci vybrali pol milióna eur za nedodržiavanie opatrení v jeden deň

Grécko zaviedlo lockdown Grécko počas lockdownu. Foto: TASR/AP

Slovensko má v porovnaní s Gréckom postihy za nedodržiavanie opatrení proti šíreniu koronavírusu iba mierne.

Na pokutách za porušovanie opatrení uplatňovaných vládou proti šíreniu ochorenia Covid-19 vybrali v Grécku minulú sobotu za jediný deň viac ako pol milióna eur. Úrady vykonali dovedna vyše 65-tisíc kontrol.

Kontroly odhalili dovedna takmer 1 800 porušení nariadení u jednotlivcov a prevádzok. Výsledkom razií gréckych úradov bolo napríklad zatvorenie dvoch kaviarní na 15 dní. Ich majitelia dostali pokuty vo výške troch a piatich tisíc eur.

Na porovnanie, polícia na Slovensku od začiatku pandémie do polovice septembra evidovala 9 855 udalostí, z ktorých sa v 3 687 prípadoch potvrdilo, že išlo o priestupok za porušenie nariadenej karantény, porušenie povinnosti nosiť rúško a porušenie zákazu otvorenia prevádzok. Za ten čas udelili slovenskí policajti len niekoľko stoviek pokút.

Za priestupok spáchaný v súvislosti s opatreniami vydanými Úradom verejného zdravotníctva hrozí na Slovensku počas mimoriadnej situácie pokuta až do 1 659 eur, v blokovom konaní do tisíc eur. V prípade prevádzkovateľov podnikov ide pri porušení nariadení o správny delikt, za ktorý podľa zákona hrozí pokuta vo výške do 20-tisíc eur.


Ďalšie články