Metro Manila: Filipínsky film, ktorý vás nechá v napätí od začiatku až po koniec

fsf Film Metro Manila. Foto: Metro Manila Film/FB

Ak ste ešte neboli na Filipínach a pozriete si fotky, ako to tam vyzerá cez Google, uvidíte krásne pláže, more a slnko. No nie na celom súostroví je to idyla, film Metro Manila vám ukáže aj jeho tienistú stránku. Filipíny síce nie sú pojmom vo svete filmu, ale snímok z roku 2013 im vyšiel.

Filipíny patria medzi jeden z chudobnejších štátov sveta. Hrubý domáci produkt majú na úrovni niektorých afrických štátov. Veľkú biedu sme mohli vidieť aj vo filme, ktorý vám chcem predstaviť. Film Metro Manila sa odohráva na Filipínach, no režisér Sean Ellis je zo Spojeného kráľovstva, preto si tento film vyslúžil v roku 2013 niekoľko ocenení práve na odovzdávaní Britských nezávislých filmových cien (BIFA). V roku 2013 získal aj najvyššiu cenu za najlepší nezávislý film.

Okrem týchto ocenení bol nominovaný na najlepší po neanglicky hovorený film pri udeľovaní cien BAFTA a na filmovom festivale Sundance získal cenu divákov za najlepší svetový hraný film. Ocenenia sú zaslúžené, režisérovi sa podarilo spojiť viacero žánrov a málokedy sa v kriminálnom thrilleri podarí dosiahnuť takú emóciu alebo ľútosť, aká šla z tohto filmu.

Mladá rodina s dvomi deťmi žije veľmi biedne, no so silnými hodnotami. Nedarí sa im v poľnohospodárstve a nemajú skoro žiadne peniaze. Vtedy sa hlava rodiny rozhodne pre zásadný krok. Odchádzajú do hlavného mesta Filipín, Manily. Myslia si, že ich tam čaká viac šťastia a bude sa im dariť. No ešte netušia, že na tejto ceste budú čeliť výzvam, ktoré preveria ich morálne hranice.

Vidíme zúfalosť v očiach otca, ktorý sa nedokáže postarať o svoju rodinu a neistotu v očiach matky, ktorá nevie, čo dá jesť svojim deťom. V Manile sa zo začiatku majú ešte horšie. Oklamú ich a prídu aj o posledné peniaze. Stratia strechu nad hlavou a nakoniec skončia v slumoch. Zábery, pri ktorých mrazí. Nemajú ani postele a spia na zemi.

Zo začiatku filmu sa Oscar javí ako naivný chlap, ktorý nie je pripravený na veľké mesto, kde každý pozerá na svoj prospech. Časom sa však musí prispôsobiť okoliu.

Oscarova manželka chce rodine pomôcť za každú cenu a jediné východisko vidí v práci v bare. Pre muža to muselo byť veľmi ťažké, vidieť svoju ženu, ako musí pracovať v bare pre mužov. Pri preventívnej obhliadke ešte zisťuje, že je tretíkrát tehotná. Jediné, čím si môžu byť istí, je ich viera v Boha. Viackrát vo filme si to povedali: „Veríme v Boha a to nám pomôže.“

Foto: Metro Manila Film/FB

Po čase sa na každého musí usmiať šťastie. Tak to bolo aj v prípade Oscara a jeho rodiny. Oscar sa zamestnal ako vodič obrneného nákladného vozidla, ktoré prenáša peniaze a rôzne iné cennosti. Je to jedna z najnebezpečnejších prác. S novou prácou svitá na lepšie zajtrajšky. Pri práci mu pomohol Douglas Ong, ktorý bude aj jeho pracovným partnerom. Časom však prichádzame na to, že na to Ong mal zištné dôvody.

Pri lúpeži Ong zobral jednu zo skriniek a schoval ju v byte, v ktorom teraz Oscar býva so svojou rodinou. Otvoriť skrinku s peniazmi dokážu len s kľúčom, ktorý sa nachádza v práci, kam nemajú prístup. Ong sa vyhráža Oscarovi, že ak mu nepomôže, následky môže pocítiť jeho rodina.

Vtedy mení film žáner a z rodinnej drámy sa stáva kriminálka. Oscar čelí dileme: buď ochráni svoju rodinu, alebo sa zachová správne. Prichádza niekoľko dejových zvratov a do konca filmu divák netuší, ako sa to skončí.

Teraz je vonku krásne, ale keď prídu daždivejšie dni alebo ak sa budete chcieť schovať pred teplom, odporúčam tento film. Nechá vás v napätí a budete o ňom rozmýšľať ešte niekoľko hodín po dopozeraní.


Ďalšie články