Obmedzenie cestovania? Ak je očkovanie sloboda, tak nechajme ľudí slobodne dovolenkovať, vyzývajú cestovky

Ryanair spustil po štyroch mesiacoch lety z Bratislavy Pasažieri na letisku v Bratislave. Foto: Martin Baumann/TASR

Kam, ako a za akých podmienok budeme môcť cestovať a najmä vrátiť sa domov? Na tieto otázky by mal v týchto dňoch odpovedať ústredný krízový štáb a vláda. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský už avizoval, že návrat na Slovensko bez povinnej karantény bude umožnený zrejme len ľuďom, ktorí majú negatívny test alebo už boli proti ochoreniu COVID-19 zaočkovaní. Cestovné kancelárie kompetentných vyzývajú, aby boli vo vyhláseniach opatrní a ľuďom umožnili slobodne dovolenkovať.

Po pondelkovom rokovaní minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) uviedol, že v krátkom čase bude návrat na Slovensko zo zahraničia podmienený buď očkovaním, alebo registráciou v aplikácii eHranica s povinným PCR testom. Cestovanie však vláda zatiaľ nijako neobmedzuje.

„Vstupenkou od istej doby, ktorá nebude asi veľmi dlhá, bude očkovanie a potom registrácia v takzvanej eHranici s potvrdením PCR testovania, ktoré bude vykonané v 5. alebo 8. deň podľa nariadenia Úradu verejného zdravotníctva,“ upresnil Lengvarský.

Minister preto ľudí vyzval, aby sa dali zaočkovať čím skôr, aby sa mohli počas prázdnin bez problémov vrátiť domov. Ostatní sa budú musieť povinne registrovať v eHranici.

Pri vstupe na Slovensko bude podľa Lengvarského všetko prísne kontrolované. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) nevylúčil, že kontrola na hraniciach bude nepretržitá.

Cestovanie s delta variantom

Opatrenia na hraniciach vláda zvažuje po tom, čo Lengvarský varoval, že skôr či neskôr sa aj na Slovensku objaví takzvaný delta variant covidu pochádzajúci z Indie. Ten je nákazlivejší, ale na druhej strane nemá vyššiu mortalitu ako iné varianty.

Práve cestovanie má byť hlavnou príčinou rozšírenia indického variantu v Spojenom kráľovstve. Britská vláda preto odložila uvoľňovanie opatrení o mesiac. Dobrá správa však je, že vakcíny dokázateľne chránia pred hospitalizáciou či ťažkým priebehom ochorenia COVID-19.

Podľa odborníka na tropickú medicínu Vladimíra Krčméryho je za novou situáciou, ktorá môže ohroziť znova nadobudnutú slobodu cestovania, práve delta kmeň koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje covid.

„Vírus je dva- až sedemkrát nákazlivejší. Má kratšiu inkubačnú dobu. Nemá síce vyššiu mortalitu, ale tým, že sa rýchlo šíri, zas nám naplní nemocnice tak, že sa nebude dať robiť iná medicína. Pri dvoch dávkach očkovania je omnoho nižšia šanca, že sa človek nakazí,“ vysvetlil Krčméry.

Podľa Krčméryho je po jednej dávke očkovania ochrana pred indickým variantom covidu 30-percentná, po dvoch dávkach ide o 80 až 85 percent.

Informácia, ktorá hraničí s poplašnou správou

O blízkej budúcnosti cestovania do zahraničia hovorili oveľa optimistickejšie zástupcovia cestovných kancelárií a leteckých spoločností na Slovensku.

„Odporúčame dodržiavať opatrenia zamerané na bezpečnosť a ochranu zdravia pri cestovaní do zahraničia. Je dôležité, aby sa ľudia oboznámili s pravidlami cestovania,“ povedal riaditeľ cestovnej kancelárie Hydrotour a zástupca Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr Mikuláš Milko. Tieto pravidlá sa však môžu v blízkej budúcnosti ešte meniť. Preto je podľa neho potrebné, aby sa ľudia informovali v cestovných kanceláriách, alebo sa obrátili na stránky ministerstva zahraničných vecí.

Milko uviedol, že cestovné kancelárie potrebujú, aby ľudia dostali konzistentné pravdivé informácie o cestovaní zo zahraničia.

„Ministri hovorili, že očkovanie je sloboda a zaočkovaní budú mať slobodu cestovania, na druhej strane sme boli v nedávnych dňoch svedkami vyhlásení, aby ľudia necestovali a aby cestovali autami, aby sa mohli rýchlo dostať späť domov. Táto informácia hraničí s poplašnouu správou,“ kritizoval štátne inštitúcie Milko.

Informácia, že cestovné kancelárie nebudú v prípade zhoršenia situácie schopné postarať sa o bezpečnosť a návrat cestujúcich je podľa neho zavádzajúca.

Lietadlo je bezpečnejšie ako hromadná doprava

Prezident asociácie cestovných kancelárií a agentúr Roman Berkes dodal, že vlády v jednotlivých krajinách aj tak stále umožňujú obsadzovanie hotelov iba do určitej kapacity podľa veľkosti rezortov. Menšie hotely s veľkými rezortmi môžu byť obsadené na plnú kapacitu, ale väčšie hotely s menšími musia kapacity obmedzovať.

V otázke bezpečnosti cestovania súhlasí aj obchodný riaditeľ leteckej spoločnosti Smartwings Peter Šujan. Lietanie je podľa neho bezpečné, keďže všetky lietadlá sú vybavené hepafiltrami.

„Predstava ľudí, že v lietadle stále cirkuluje ten istý vzduch, nie je pravdivá, do lietadla je stále privádzaný čerstvý, filtrovaný vzduch… Lietanie je niekoľkokrát bezpečnejšie ako cestovanie hromadnou dopravou. Na palubách sú stále povinné respirátory FFP2 a službám na palube sa venuje mimoriadna pozornosť,“ povedal Šujan.

Vypredané

V súvislosti s novou mutáciou covidu, ktorá by mohla meniť pravidlá cestovania, Milko tvrdí, že nie je pravda, že na dovolenkách v cudzine hrozí Slovákom nakazenie sa od britských turistov. Slovenské cestovky totiž podľa neho nelietajú do destinácií, kam smerujú turisti zo Spojeného kráľovstva, kde je takzvaný indický variant už dominantnou formou covidu.

„Vozíme ľudí len do bezpečných destinácií. Všade sú prísne nastavené pravidlá, ktoré musia cestovné kancelárie dodržiavať pod hrozbou tvrdých postihov,“ dodal Milko.

Júlové termíny sú podľa zástupcov cestovného ruchu takmer vypredané a postupne sa vypredávajú aj dovolenky na august a september.

Pozor na pravidlá

Hovorkyňa bratislavského letiska M.R. Štefánika Veronika Demovičová pripomenula, že na všetkých slovenských letiskách platí nariadenie hygienikov, podľa ktorého musia mať ľudia v priestoroch letiska prekryté dýchacie cesty respirátorom FFP2 alebo ekvivalentnou ochranou. Na letisku sa dajú respirátory zakúpiť.

Demovičová varovala, že niekoľkí cestujúci denne neodletia, pretože nemajú splnené podmienky krajiny, do ktorej cestujú. Napríklad Grécko chce, aby boli vstupné formuláre vyplnené 24 hodín pred príletom. Letisko nesmie pustiť do lietadiel ľudí, ktorí nespĺňajú podmienky vstupu v cieľových krajinách.

Naďalej platí, že by mali ľudia dodržiavať rozostupy. Po prílete sa musíte registrovať na stránke ministerstva dopravy aj na stránke korona.gov.sk. Registrácie kontrolujú na letiskách policajti hraničnej kontroly.

Cestovné kancelárie veria, že pokiaľ sa bude pandemická situácia vyvíjať tak dobre, ako sa vyvíja teraz, tak v priebehu letných mesiacov nebudú nutné žiadne ďalšie opatrenia.

Ak je očkovanie sloboda, nechajme ľudí dovolenkovať

Podľa Milka chýbajú zo strany zodpovedných pozitívne rady. „Ak platí, že očkovanie je sloboda, tak nechajme ľudí slobodne sa rozhodnúť, kde budú dovolenkovať,“ dodal.

S odvolaním sa na Lengvarského Milko pripomenul, že sám minister povedal, že ak nastane zhoršená situácia, tak na ňu bude reagovať. „Ja nevidím dôvod na paniku z nejakých obmedzení cestovania,“ povedal Milko. Upresnil, že hitom letnej sezóny je medzi Slovákmi Grécko a grécke ostrovy.

Ministerstvo: Cestujte do bezpečných krajín

Ministerstvo zdravotníctva SR prosí Slovákov, aby v prípade, že počas letných dovoleniek vycestujú do zahraničia, smerovali do bezpečných krajín. V záujme ochrany pred treťou vlnou pandémie nového koronavírusu občanov Slovenska rezort vyzýva, aby sa dali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19.

Na otázku TASR, ako sa MZ SR pripravuje na prípadnú ďalšiu vlnu ochorenia, hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová reagovala, že priebežne realizujú mnohé kroky. „Je to napríklad monitoring spodných vôd, rozšírenie kapacít na sekvenovanie a PCR testovanie, posilnenie kapacít trasovania,“ uviedla.

Dodala tiež, že uvažujú o zriadení veľkého call centra, ktoré by pomáhalo Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a masívne trasovalo ľudí bez toho, aby museli vyťažovať všetkých pracovníkov regionálnych úradov verejného zdravotníctva, prípadne vojakov a ďalšie skupiny ľudí.


Ďalšie články