Kauza nákupu hokejok na SZĽH: Boli obvinené štyri osoby

rozvojový projekt vzorového Hokejového Regiónu Trenèín Logo SZĽH. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

V kauze pochybného nákupu vyše 12-tisíc hokejok, pre ktorý polícia v septembri minulého roka zasahovala v sídle hokejového zväzu, padli obvinenia voči štyrom osobám. Po výberovej komisii a Protimonopolnom úrade skritizoval nákup pred niekoľkými týždňami aj Úrad pre verejné obstarávanie.

Séria veľkých zásahov Národnej kriminálnej agentúry v posledných mesiacoch neobchádza ani oblasť vrcholového športu. Príkladom toho je vlaňajší septembrový vpád do budovy Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH).

Polícia v sídle športového zväzu v Bratislave zasahovala v súvislosti s nákupom viac ako 12-tisíc hokejok určených pre kadetov a juniorov. Ministerstvo financií, ktoré vtedy kormidloval Eduard Heger, za ne zaplatilo 2,4 milióna eur bez DPH.

Problémom verejného obstarávania, ktoré sa uskutočnilo ešte na jeseň roku 2019, mal byť podľa prvotných špekulácií fakt, že SZĽH tender ušil na mieru. O zákazku sa uchádzali 4 spoločnosti. Zväz zo súťaže vylúčil tie s najlacnejšou ponukou. Vyhrali pritom dve firmy s drahšou a takmer identickou ponukou.

Prvým vyradeným bola spoločnosť Red Rebel. Firma podľa vtedajšieho vysvetlenia zástupcov zväzu nesplnila zloženie zábezpeky. Druhým bola spoločnosť ELBE hockey. Tá údajne nesplnila dodanie všetkých potrebných podkladov v stanovenom termíne.

Pokrok vo vyšetrovaní

Hoci NAKA po zásahu nikoho neobvinila, podľa informácií Štandardu to už neplatí. Na sklonku mája totiž boli zo zločinu machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe obvinené celkovo štyri osoby.

„Dňa 28.05.2021 vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry obvinil v súvislosti s nákupom hokejok SZĽH štyri osoby (D. K., K.V., R. A. a J. V.) zo zločinu machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe (prvé dve podľa § 266/1,2cd,3a TZ a ďalších dvoch podľa § 266/1,3a TZ),“ spresnil pre Štandard hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Podľa zdroja Štandardu z prostredia SZĽH ide o Dianu Kosovú, ktorá mala v čase nákupu SZĽH pod palcom projekty podporujúce detský hokej a hokejovú mládež, projektovú junior manažérku zväzu Katarínu Válkyovú, podnikateľa Rastislava Antala z firmy All Sports Slovakia a Jaroslava Vosmíka zo spoločnosti Střída Sport Slovakia.

Problém našiel Protimonopolný úrad aj ÚVO

Nákup sprevádzali problémy od začiatku. Podľa výberovej komisie boli cenové ponuky All Sports Slovakia a Střída Sport Slovakia zhodné pri 42 typoch hokejok, teda pri troch štvrtinách z celkového počtu. Firmy na margo toho dostali odporúčanie, aby pred uzatvorením súťaže predložili čestné vyhlásenie, že neuzavreli kartelovú dohodu.

Prípadom sa zaoberal aj Protimonopolný úrad SR, na základe čoho mali byť podľa vyjadrenia zväzu vykonané personálne zmeny vo vedení našich hokejistov.

V marci 2021 našiel nezrovnalosti v obstarávaní základnej výstroje aj Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). V súťaži zväz podľa predsedu úradu Miroslava Hliváka nedodržal princíp transparentnosti, nediskriminácie hospodárskych subjektov či rovnakého zaobchádzania.

Súťaž vraj nenastavil v súlade so zákonom, výšku zábezpeky neprispôsobil tomu, že umožnil predkladať ponuky na časti zákazky a ďalšie porušenia zákona sa týkali vyhodnocovania vzoriek hokejok predložených úspešnými uchádzačmi v danej verejnej súťaži, ktoré úrad považoval za zmätočné a nepreskúmateľné.

Zväz o tom netuší

SZĽH o vznesení obvinenia nevie. „Slovenský zväz ľadového hokeja k dnešnému dňu neeviduje informáciu zo strany vyšetrovateľa o ukončení vyšetrovania či vznesení obvinenia,“ uviedol pre Štandard hovorca SZĽH Peter Jánošík.

Jánošík zároveň neodpovedal, či Kosová a Válkyová stále pôsobia v štruktúrach organizácie. Odkázal nás iba na informácie z webu o personálnom zložení vedenia zväzu. Podľa nich Kosová v SZĽH už nepracuje, no Válkyová naopak áno.

Vedenie zväzu podľa svojej interpretácie na vyšetrení kauzy aktívne spolupracovalo. „Je to síce nepríjemná situácia pre slovenský hokej a aj pre mňa, ale akákoľvek zdravá vízia pre hokej musí mať pevné základy. Ja som spustil po nástupe audity všetkých zmlúv. Nie je vylúčené, že toto nie je posledná vec, ktorá sa udiala,“ uviedol krátko po zásahu NAKA prezident organizácie Miroslav Šatan.

SZĽH 24. júna v utorok čaká kongres. Okrem iných tém bude mať na programe aj voľbu siedmich členov do volených orgánov. Presnejšie, jedného člena výkonného výboru, predsedu dozornej rady, dvoch ďalších členov dozornej rady, predsedu i podpredsedu arbitrážnej komisie a podpredsedu disciplinárnej komisie.

Rastislav Antal obvinenie bližšie komentovať nechcel a iba uviedol, že na Slovensku sa najbližšie dni nachádzať nebude.

Štandard oslovil so žiadosťou o vyjadrenie k obvineniu aj Katarínu Válkyovú a Jaroslava Vosmíka. Na Dianu Kosovú sa nám kontakt zohnať nepodarilo. O prípadné odpovede budeme článok aktualizovať.


Ďalšie články