Zápisky z Hanusových dní: Gender teória – hoax, ktorý živia algoritmy Facebooku a Googlu?

DSC_0331 Diskusia s Dagom Danišom a Vladimírom Šnídlom. Moderátorka: Iva Mrvová. Foto: Barbora Girmanová

Verejná diskusia o hoaxoch niekedy vyzerá tak, že to, čo je pre liberálny svet hoaxom či fake news, je v konzervatívnom svete fakt a naopak. Tento dojem sme si chceli naživo overiť počas konzervatívno-liberálnej diskusie o hoaxoch na festivale Bratislavské Hanusove dni.

Konzervatívnejší diváci zbystrili pozornosť pri výroku Vladimíra Šnídla z Denníka N, podľa ktorého je „gender teória [len] hoax, ktorý živia algoritmy Facebooku a Googlu“. Dag Daniš z Postoja zas vymenoval za „najväčší mediálny hoax mainstreamovej žurnalistiky“ zbrane hromadného ničenia v Iraku.

Pondelkový večer pokračoval témou „cancel culture“, ktorá podobne ako hoaxy rozdeľuje konzervatívcov a liberálov. So skúsenosťami zo štúdia na Columbia university sa s divákmi podelil Andrej Arpáš. Napriek tomu, že sa považuje za klasického liberála, bol počas štúdia svedkom rýchlo sa šíriacej „cancel culture“.

Počas diskusie s prorektorom UK Radomírom Masarykom a profesorom Martinom Škovierom sme mapovali situáciu na Slovensku: Škoviera konštatoval, že ide o problém, keď „filozofická fakulta vyvesila dúhovú vlajku“. Podľa neho by „univerzity nemali byť aktivistické“. Masaryk dal nádej konzervatívnejším divákom, keď tvrdil, že „si nevie predstaviť, že by s tým mal niekto problém, ak by na budove [univerzity] bol transparent pochodu za život, a nebolo by to v rozpore s dobrými mravmi“.

Dnes večer čaká návštevníkov festivalu diskusia s premiérom Eduardom Hegerom, po ktorej nasleduje diskusia pri príležitosti prvého Dňa pamiatky obetí komunistického režimu s Ľubomírom Feldekom, Františkom Mikloškom a Timotejom Križkom. Viac info na bhd.sk.


Ďalšie články