V USA stavajú nadživotné sochy Georgea Floyda

Protest vo Washingtone Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Nadživotné sochy pre Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel minulý rok po zákroku polície, vztyčujú vo viacerých amerických mestách. Jedna z nich bola umiestnená v meste Newark, druhá v New Yorku. Kritici podotýkajú, že napriek povahe jeho úmrtia šlo o narkomana a opakovane trestaného kriminálnika. Iným prekáža prevedenie sochy.

V Spojených štátoch amerických sa minulý rok konali masové protesty, ktoré často skončili odstraňovaním či ničením sôch historických postáv západnej civilizácie. Teraz začínajú vznikať nové sochy – zobrazujúce Georgea Floyda, ktorý zomrel po zásahu polície. Belošského policajta Dereka Chauvina prvostupňový súd v tomto prípade odsúdil za vraždu.

Jedna z nich bola odhalená v meste Newark v štáte New Jersey. Socha sediaceho Floyda v nadživotnej veľkosti bola inštalovaná pred mestskú radnicu minulú stredu. Starosta Newarku Ras Baraka sa vyjadril, že táto socha bude inšpirovať ľudí, aby bojovali za rasovú spravodlivosť.

„George Floyd predstavuje ďaleko viac ako seba samého v tomto bode dejín,“ povedal Baraka. Odhalenia sa zúčastnil aj umelec Stanley Watts, ktorý uviedol, že svet potreboval „pokojného Georgea“. „Svet potreboval Floyda oddychujúceho na lavičke a to sme teda vytvorili, v nadživotnej veľkosti, pretože budeme naňho spomínať po jeho smrti,“ dodal Watts.  

 

Lovili svoju korisť?

Podobná inštalácia vznikla aj v mestskej časti Brooklyn v New Yorku. Neďaleko križovatky Flatbush bola vztýčená takmer dvojmetrová busta Georgea Floyda i s podstavcom. Na mieste ostane niekoľko týždňov, než ju presunú na námestie v Manhattane.

Bustu odhalil Floydov brat Terrence, ktorý zabitie Georgea v rukách polície označil za „obetu“ agende rasovej spravodlivosti. Na podstavci je aj krátka báseň, v ktorej sa hovorí, že Floyda „lovili“.

Tieto aktivity sa však stretli i s dávkou kritiky. Niektorí ľudia nerozumejú, prečo dané diela vznikajú v Newarku alebo v New Yorku, a nie v meste Minneapolis, kde Floyd umrel. Iní sa pýtajú, prečo je Floydova busta bledá, a teda vyzerá bielo.

Dorn si sochu nezaslúži

Iní ľudia na sociálnych sieťach pripomínajú, že napriek jeho tragickej smrti bol Floyd trestaný kriminálnik a narkoman – pod vplyvom drog bol aj v deň svojej smrti. Polícia pritom Floyda zadržala pre podozrenie, že Floyd chcel v obchode platiť v falošnou bankovkou.

„Postavia sochu tomuto človeku, ale nič pre dôstojníka Davida Dorna, ktorého zabili, keď reagoval na alarm v záložni,“ znel jeden z príspevkov na Twitteri. Odkazoval na bývalého afroamerického policajného kapitána, ktorého zastrelili v meste St. Louis v rovnaký deň, kedy sa konali i protesty BLM.


Ďalšie články