V hre je letné uzavretie hraníc. Polícia je pripravená na všetky varianty

Policajná kontrola na letisku v Košiciach Policajná kontrola na letisku v Košiciach. Foto: František Iván/TASR

Indický variant nového koronavírusu mieša globálne karty. Vďaka vysokej prenosnosti sa stáva svetovo dominantným a viedol už k sprísneniu opatrení v najviac zasiahnutých štátoch. Nové prísne obmedzenia cezhraničného pohybu sú pritom v hre aj na Slovensku, polícia sa pripravuje na všetky varianty kontroly hraníc. Ich uzatvorenie je však podľa odborníkov ťažko zdôvodniteľné.

Podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) je otázkou času, kedy sa aj na Slovensku objaví delta variant nového koronavírusu, pôvodne nazývaný indický. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike pripustil jesenný lockdown, ak sa ľudia počas leta nebudú správať zodpovedne.

Podľa kuloárnych informácií sa však medzi kompetentnými diskutuje o možnom uzatvorení Slovenska v letných mesiacoch. Túto možnosť nevylúčil ani Úrad verejného zdravotníctva SR. „Aktuálna epidemiologická situácia a systém kontrol na štátnych hraniciach bude dnes predmetom pokračujúceho rokovania Ústredného krízového štábu SR,“ skonštatovala pre Štandard hovorkyňa Daša Račková.

Indický variant koronavírusu je z európskych štátov rozšírený najmä v Británii, Portugalsku a Španielsku. Počas uplynulého víkendu bolo preto zakázané letecky cestovať z a do Lisabonu, kde delta variant predstavuje 60 percent nových prípadov. Príslušné opatrenia sme podnikli aj my. Slováci, ktorí sa minulý týždeň zúčastnili na futbalovom zápase Portugalsko – Maďarsko v Budapešti, dostali po prihlásení na webstránku https://korona.gov.sk/ehranica/ bezplatný PCR test.

Príslušné úrady pred týždňom informovali, že leto chceme využiť naplno. Budeme testovať vzorky z čistiarní odpadových vôd a sekvenovať všetky pozitívne PCR testy. Slovensko zatiaľ nemá potvrdené prípady delta variantu. „Ale je to otázka času, kedy sa tento variant u nás objaví,“ skonštatoval Lengvarský.

„Problém je ale v tom, že ľudia vracajúci sa z iných krajín ako zelených sa neprihlasujú, alebo klamú, odkiaľ prišli. Nezavlečenie delta variantu v mnohom závisí aj od zodpovednosti každého,“ dodal minister.

Polícia sa pripravuje na všetko

Policajný zbor je pripravený na všetky varianty kontroly hraníc. Od najľahšej až po 24-hodinovú neustálu kontrolu. Uviedol to v pondelok policajný prezident Peter Kovařík pred zasadnutím ústredného krízového štábu.  

„Ak pôjdeme do najťažšieho režimu, bude to veľmi náročné, Stúpajú nám dopravné nehody, zvyšuje sa trestná činnosť, treba naozaj rozumne využívať prostriedky Policajného zboru,“ skonštatoval Kovařík. Predpokladá, že na hraniciach budú pôsobiť okrem policajtov aj vojaci.

Ak sa zavedie nepretržitá kontrola na hraniciach spojená s kontrolou každého cestujúceho, bude treba rátať na hraniciach podľa policajného prezidenta so zdržaním. „Nie je však v našej kompetencii kontrolovať, odkiaľ ľudia naozaj idú, to by mohla vyriešiť e-karanténa,“ dodal Kovařík. Spresnil tiež, že sa ráta s nákupom telefónov ako čítačiek nových COVID pasov.

Uzatvorenie hraníc je ťažko zdôvodniteľné, vravia odborníci

Práve cestovanie má byť hlavnou príčinou rozšírenia indického variantu v Spojenom kráľovstve. Vakcíny však dokázateľne chránia pred hospitalizáciou či ťažkým priebehom ochorenia COVID-19. V Británii sa preto vírus šíri najmä medzi mladými, ktorí ešte nedostali injekciu a ohniská nákazy vznikajú na školách.

Očkovacích látok máme na Slovensku dosť a sprístupnené sú aj pre deti od 12 rokov. Obmedzovať preto slobody pre zaočkovaných a zakázať cestovanie, nie je podľa odborníkov potrebné.

„Našťastie máme dostupné očkovanie a vakcíny dobre účinkujú aj na delta variant, preto je uzatvorenie hraníc voči už zaočkovaným veľmi ťažko zdôvodniteľné. Slovensko má veľmi slabú zaočkovanosť a je už potrebné vyvodiť z toho politickú zodpovednosť,“ myslí si Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia.

Na rozdiel od iných štátov, nie sú u nás zaočkovaní dvaja expremiéri, ktorí manažovali zvládanie pandémie – Peter Pellegrini (Hlas-SD) a Igor Matovič (OĽANO). Matovič pritom prednedávnom uviedol, že „si dá pokojne do jednej ruky pichnúť Sputnik a do druhej Pfizer“, zatiaľ tak však neurobil.

Obmedzenia je vraj potrebné zavádzať do praxe citlivo a mali by sa týkať len veľmi infekčných oblastí, nie celých štátov. Zaočkovaní by aj v týchto prípadoch mali mať vďaka imunite výnimku. Podľa odborníkov potrebujeme reagovať regionálne.

„V Blackburne – oblasti postihnutej delta variantom majú incidenciu na 100-tisíc ľudí za sedem dní na úrovni šesťsto. To je toľko ako u nás Nitra na špičke v januári. Blackburn to zvláda a postupne im krivky klesajú, nemocnice mali mierny nárast pacientov. Nemožno sa plašiť. Británia ako krajina má priemer na desatine Blackburnu. Regionálne rozdiely sú obrovské,“ upozorňuje dátový analytik Ivan Bošňák.

Na Slovensku dostalo k dnešnému dňu prvú dávku vakcíny 35 percent obyvateľov. Zaočkovať tak potrebujeme ešte aspoň 25 percent občanov, čo je zhruba 1 340 000 ľudí. V čakárni na očkovanie je aktuálne na pridelenie dátumu približne 47-tisíc ľudí.

Najprenosnejší a čochvíľa globálne dominantný

Najväčším negatívom indického variantu sa javí byť jeho prenosnosť. Oproti dominantnému kmeňu SARS-CoV-2 sa šíri takmer o sto percent rýchlejšie. Podľa odborníkov preto zvyšuje až na 80 percent počet tých, čo sa musia zaočkovať s cieľom dosiahnutia kolektívnej imunity.

Jeho sprievodné prejavy sú zväčša mierne. Patrí medzi ne najmä bolesť hlavy, bolesť v krku a nádcha. Strata chuti a čuchu tento variant nesprevádzajú, čo môže situáciu skomplikovať. Tieto dva príznaky sa často objavovali aj u asymptomatických ľudí, ktorí tak vedeli, že sú nakazení a išli dobrovoľne do karantény.

Spomínané tri základné znaky koronavírusu sa napríklad u alergikov prejavujú bežne. Pre veľké teplotné výkyvy či klimatizované priestory sa im nevyhnú ani nealergici. Rozpoznať nákazu koronavírusom sa stáva ťažším. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa indický variant už stáva najrozšírenejším na svete.


Ďalšie články