Mládežníci SaS namaľovali pred maďarský konzulát dúhovú vlajku

Sas Foto: Facebook

Prípravka koaličnej strany SaS namaľovala pred maďarský konzulát v metropole východného Slovenska dúhovú zástavu. Ide o formu protestu voči maďarskému zákonu zakazujúcemu propagáciu pedofílie a homosexuality medzi nedospelými ľuďmi.

Členovia mládežníckej organizácie SaS namaľovali pred vchod maďarského konzulátu v Košiciach dúhovú zástavu. Ich počin je reakciou na zmenu legislatívy dotýkajúcu sa LGBT komunity, ktorú nedávno prijala Budapešť.

„Možno si pán Orbán pri pohľade naň uvedomí, že homosexuáli nie sú ancikristi. Že inakosť je fajn. Že človek, ktorý sa správa podľa toho, čo mu je prirodzené, nie je nepriateľ. Že tradičná rodina čelí iným výzvam než homosexuálom. A v neposlednom rade, že sú jeho aktivity úplne zbytočné, pretože láska je láska a nezastaví ju žiaden zákon,“ píšu mladí liberáli.

„Veríme, že nikdy nič podobné nepríde aj ku nám. Iste sa nájde pár poslancov, ktorí by homosexuálov radi vyškrtli zo slovníka, ale tu to také jednoduché ako v Maďarsku rozhodne mať nebudú. Práva menšín musíme chrániť a nie ich v mene politického marketingu pošliapavať,“ pokračovali.

Nadväzujú na starších spolustraníkov

K podobnému kroku v piatok pristúpili aj poslanci tejto koaličnej strany Jana Bittó Cigániková a Miroslav Žiak. Tí sa k takzvanej podpore inklúzie a lásky medzi ľuďmi rovnakého pohlavia prihlásili fotografiou s dúhovými ponožkami pred Veľvyslanectvom Maďarska v Bratislave.

„SaS-ka bola odjakživa stranou ľudí s liberálnymi hodnotami. Témy diverzity a inklúzie boli pre nás vždy dôležité. Štát by nemal ľuďom diktovať, ako majú žiť, pokiaľ nezasahujú do slobody iných… Nenávisť, zákazy a obmedzovanie nie je cesta k slobodnej a otvorenej spoločnosti,“ uviedla vtedy strana na Facebooku.

O čo v paragrafoch ide?

Vládny návrh zákona proti propagácii pedofílie a homosexuality medzi mladými odhlasoval maďarský zákonodarný zbor začiatkom tohto týždňa. Pochádzal z dielne poslanca vládneho Fideszu Mátéa Kocsisa.

Na jeho základe mladí ľudia do 18 rokov nemajú byť v školách vystavovaní „pornografickému obsahu“ alebo akémukoľvek obsahu, ktorý podľa maďarskej vládnej strany podporuje zmenu pohlavia či homosexualitu. To sa týka aj reklám. Zákon ďalej určuje zoznam organizácií, ktoré majú dovolené vzdelávať na školách o sexe.

Aktivisti a prívrženci LGBT hnutia preto Orbánov Fidesz kritizujú za čoraz vyhranenejší postoj voči tejto agende. S návrhom zákona prv súhlasila aj opozícia, čo sa zmenilo po pozmeňovacích návrhoch, ktoré boli označené za homofóbne. Nesúhlas liberálnejšej časti maďarskej spoločnosti napokon vyústil do niekoľkotisícových protestov.


Ďalšie články