Generálna prokuratúra bude riešiť podnet voči komunistickej strane. Inicioval ho Jozef Hajko

KSS_4_2-1024x481 Zdroj: Facebook Komunistickej strany Slovenska

Pri príležitosti Dňa pamiatky obetí komunistického režimu vznikla výzva, ktorá žiada postaviť komunistickú stranu mimo zákon. Výzvu inicioval Jozef Hajko, pridalo sa sedem ďalších signatárov, vrátane Jerguša Sivoša a Jána Pálffyho z ÚPN, Ľubomíra Morbachera, Juraja Šústa, Františka Neupauera, Michala Považana a Jaroslava Danišku.  

Podnet Generálnej prokuratúre SR na preskúmanie činnosti Komunistickej strany Slovenska (KSS) podáva občianske združenie Historická pamäť, na čele ktorého stojí Jozef Hajko, pridali sa aj ďalší signatári. Výzvu podpísali Jaroslav Daniška z denníka Štandard, Ľubomír Morbacher zo združenia Living memory, Juraj Šúst zo Spoločenstva Ladislava Hanusa, predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Ján Pálffy, historik ÚPN Jerguš Sivoš, predseda združenia Atticum Michal Považan, predseda občianskeho združenia František Neupauer. Ak sa preukáže nezákonná činnosť, z tohto konania by sa mali vyvodiť zodpovedajúce konzekvencie, či už vo vzťahu ku konkrétnym osobám, ako aj ku KSS, kde by mal prísť návrh na jej zrušenie.

Výstupmi na svojom profile na sociálnej sieti Facebook a na svojej internetovej stránke KSS podľa predkladateľov podnetu opakovane porušuje zákon o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému. Robí to prostredníctvom rôznych statusov, symbolov a článkov, čo propagujú a oslavujú komunistický režim, ktorý vládol v Československu v rokoch 1948 až 1989.

KSS síce vo svojom programe otvorene nehlása zvrhnutie demokratického systému na Slovensku, ale to nerobila komunistická strana oficiálne ani v minulosti, a napriek tomu tak reálne konala, až kým si nezákonnými prostriedkami neuzurpovala moc na 40 rokov výlučne pre seba.

Vo volebnom programe spred piatich rokov však KSS naznačila, o čo jej ide. Napísala v ňom, že „súčasný systém na Slovensku predstavuje bezohľadný, nehumánny systém, založený na vykorisťovaní človeka človekom, na podvodnom konaní, klamstve, zlodejstve, korupcii, nespravodlivosti, v ktorom je človek len nástrojom zisku…, preto ho treba prekonať a v budúcnosti nastoliť dokonalejšiu, pokrokovejšiu, sociálno-spravodlivú spoločnosť – socializmus“.

KSS vznikla v roku 1991 a nie je priamou nástupkyňou rovnomennej strany spred roka 1989, lebo tá sa premenovala na Stranu demokratickej ľavice a neskôr začlenila do Smeru – sociálnej demokracie. No napriek tomu zakladajúci členovia vyšli z nej a strana sa dodnes ideovo hlási k svojej predchodkyni spred roku 1989, ktorá mala zakotvené vedúce postavenie v spoločnosti priamo v ústave.

Posledným príkladom je pripomenutie sto rokov od založenia Komunistickej strany Československa v máji 2021. KSS to oslavuje ako sto rokov boja za práva pracujúcich. Pri prekríženom kosáku s kladivom doplnenými červenou hviezdou nájdeme nápis „100 rokov KSS“. To všetko sprevádza slogan „Komunizmus je život, je sloboda“.

Zdroj: Facebook Komunistickej strany Slovenska

Iniciátori podnetu sa obracajú s podaním na Generálnu prokuratúru v Deň pamiatky obetí komunistického režimu. Cieľom je zvrátiť stav, keď sa beztrestne porušujú zákony a bez akýchkoľvek postihov sa velebí ideológia a štátny režim, ktorý má na Slovensku na svedomí stovky zavraždených, desaťtisíce nezákonne odsúdených a obrovské materiálne a morálne škody. Nie je možné akceptovať stav, aby sme netrestali a nepotláčali velebenie ideológií, ktorých jediným cieľom je zničenie slobody a nastolenie totality.

Predkladatelia podnetu nemienia brániť politickej súťaži. Nie je však dôvod velebiť totalitný režim z minulosti, ani dôvod klamať a zavádzať o tom, ako tento minulý režim fungoval, aké metódy a prostriedky používal.

Ak spoločnosti prekáža propagácia nacizmu či fašizmu, tak nie je možné, aby sa tolerovala propagácia komunizmu, lebo ide o rovnako zvrátené, totalitné ideológie, ktoré sú postavené na dehumanizovaní človeka, na rozkategorizovaní obyvateľstva na poslušných, stíhaných a určených na likvidáciu. Ak sa netoleruje propagácia hákového kríža, nemôže sa tak diať ani pri kosáku s kladivom či inom komunistickom symbole.


Ďalšie články